Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš bude z Hradu spěchat do Bruselu, Zeman na svatbu exmilence své dcery

Autor: Jakub Veinlich - 
26. června 2018
05:30

Mezi jmenováním první a druhé Babišovy vlády je několik paralel. Kromě stejného premiéra a části ministrů je to i následný spěch na zasedání Evropské rady. Babiš do Bruselu odletěl loni v prosinci krátce po ceremoniálu na Hradě a zamíří tam i tento čtvrtek, den po jmenování nového kabinetu. Někteří ministři tak nastoupí oficiálně do práce až v pátek odpoledne. Blesk Zprávy zjistily předběžný harmonogram celé akce. A také jednu pikantnost, prezident Zeman z Hradu zamíří na svatbu svého protokoláře Vladimíra Kruliše. Někdejšího milence jeho dcery Kateřiny.

Jmenování druhé vlády Andreje Babiše plánují na Pražském hradě na středu 27. června na devátou ráno, informaci potvrdil na svém Twitteru v pondělí odpoledne mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Druhé vlády se tak premiér Andrej Babiš dočká 196 dní po jmenování té první, která záhy nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Musela tak podle ústavy podat demisi.

Kruliš nechce vlastní svatbu zmeškat

Slavnostní ceremoniál je v plánu zhruba na hodinu. Tentokrát se ho nezúčastní hradní protokolář Vladimír Kruliš. Ten den ho totiž čeká na Zlínsku jeho vlastní svatba, na kterou by se měl z Pražského hradu přesunout podle informací Blesk Zpráv také prezident Miloš Zeman.

„Udělá to protokolárně můj zástupce Tomáš Šebesta. Neumím si představit přijít na vlastní svatbu půl hodiny před obřadem,“ řekl Kruliš Blesk Zprávám.

Poche pozvánku na Hrad nedostal

Zeman zřejmě nakonec jmenuje opravdu jen čtyři ministry z ČSSD místo pěti. I když to mluvčí prezidenta nechtěl potvrdit. „Nad rámec dnešní (pondělní) tiskové zprávy nebudeme poskytovat vůbec žádný komentář,“ řekl stroze Ovčáček. 

Blesk Zprávy ale zjistily, že si Miroslav Poche nakonec na Hrad pro jmenovací dekret ministra zahraničí nepojede. „Pozvánku na jmenování jsem nedostal,“ řekl Blesk Zprávám dosavadní europoslanec za ČSSD. 

Hned po jmenování, zhruba v deset hodin, by se nová vláda měla vydat na své první zasedání. Na něm by měli ministři schválit jednací řád kabinetu, jmenovat vicepremiéra či vicepremiéry, pověřit premiéra, aby požádal předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o svolání schůze poslanců kvůli hlasování o důvěře vládě. A především schválit mandát pro Andreje Babiše na jednání Evropské rady, na které odletí hned ve čtvrtek ráno.

Hradní ceremoniál zřejmě pozdrží Sněmovnu

Jako přes kopírák to přitom vypadalo i loni v prosinci. Prezident Miloš Zeman jmenoval ministry 13. prosince a hned následující den už Babiš seděl v Bruselu na jednání Evropské rady v Bruselu. „Pan premiér by měl odlétat do Bruselu ve čtvrtek mezi osmou a devátou hodinou ranní, ale termín ještě není definitivně potvrzený,“ řekl Blesk Zprávám zdroj blízký Babišovi.

A právě takto brzký odlet naruší premiérovi uvádění ministrů do jejich úřadů. První ministři by se měli ujmout úřadu ještě během středy. Vše navíc komplikuje zasedání Poslanecké sněmovny – to začíná ve středu pravidelně v devět hodin ráno a vedení podle našich informací zatím s tímto časem počítá.

„O přesném času by se mělo rozhodnout ve středu na jednání grémia. Žádný jiný návrh jsem ale zatím neslyšel,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Později se ozval také předseda Sněmovny, který harmonogram jednání poslanců tuto středu podle všeho řeší. „Moje představa je, že začneme později. Ale je to věc k projednání grémiu Sněmovny. A samozřejmě věc konzultuji s premiérem,“ dodal Radek Vondráček z hnutí ANO.

Štěch pozvánku opět nedostal

Bývá tradicí, že se jmenování vlády účastní také předsedové obou komor parlamentu – tedy jak Senátu, tak Poslanecké sněmovny. O šéfovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) je známé, že nesouhlasí s vytvořením koalice a menšinové vlády ANO a ČSSD. A také, že nemá příliš ideální vztah s Milošem Zemanem. Podle Blesk Zpráv bude na Hradě i tentokrát Štěch chybět. Je totiž na dovolené. Pozvánku na jmenování navíc ani nedostal. 

Během čtvrtka se žádný z ministrů kvůli Babišově účasti na Evropské radě uvedení do úřadu nedočká. Další várka si musí počkat až do pátku. „Dalšího z ministrů či ministryň by měl premiér uvést do úřadu v pátek po návratu z Bruselu – v plánu je čas zhruba 16:30,“ prozradil Blesk Zprávám zdroj z okolí premiéra.

Video  Zeman se pustil do šarlatánů i sluníčkářů. A s novou vládou překvapil i Babiše.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

marmat ( 26. června 2018 19:46 )

GRANDIOZNI diskuze všech trollu níže.... To by si měl jejich sponzor konečně přečíst! Měla být být jejich "derniera". Koncentrace IQ v součtu nehodí ani 50 !

aIIahakbar ( 26. června 2018 11:55 )

Až ho požádáš o ruku, bu.zno!

asijo ( 26. června 2018 09:29 )

A koupíš prsteny a domluvíte se na termínu.

Deneček ( 26. června 2018 07:24 )

https://www.youtube.com/watch?v=dMmuRGJponI

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa