Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zimola po schůzce se Zemanem vyhrožuje Babišovi. Zkrachují jednání o vládě?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
4. dubna 2018
13:20

Šéf ČSSD Jan Hamáček a jeho pravá ruka Jiří Zimola přišli za prezidentem Milošem Zemanem. Na schůzce, o kterou požádali sami, jednali s hlavou státu především o sestavování nové vlády. Na Hrad přitom dorazili ve středu jen několik hodin před Zemanovým odletem na Slovensko a v době, kdy je šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš stále na dovolené na Kanárských ostrovech. Zimola premiérovi po schůzce s prezidentem na dálku pohrozil ukončením jednání.

Na Pražský hrad přišli Jan Hamáček a Jiří Zimola těsně před 11. hodinou. Na nádvoří na ně už čekal šéf prezidentova protokolu Vladimír Kruliš. Oba politici vystoupili ze společné limuzíny a bez jediné zodpovězené otázky novinářů zmizeli v útrobách Pražského hradu. Schůzka trvala téměř hodinu.

„Jediným tématem bylo vyjednávání o vládě, my jsme ho informovali o tom, jak pokročily debaty o programu, k jakým shodám jsme dospěli, o tom, jaké neshody ještě zůstávají,“ řekl po jednání se prezidentem Milošem Zemanem šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

ČSSD a hnutí ANO přitom čekají ještě dvě důležité schůzky. Na tom první se zástupci obou politických uskupení potkají už ve středu večer v sídle sociálních demokratů, Lidovém domě v Praze. Tématem jednání bude zřejmě otázka daní, nebo proplácení prvních tří dnů nemocenské. Podle vedení ČSSD tak večer půjde především o technické jednání než o personálních otázkách.

Druhá schůzka bude hned ve čtvrtek, kdy se má vrátit Andrej Babiš z dovolené na Kanárských ostrovech. „Čekáme, s čím hnutí ANO přijde a podle toho bude rozhodovat asi i předsednictvo sociální demokracie v pátek,“ doplnil Hamáček.

Drsný vzkaz od Zimoly

A jak se čas chýlí, vyjednávání přitvrzují. Svým prohlášením proto dost možná zaskočil prezidenta Miloše Zemana místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Pokud hnutí ANO podle něj nepoleví ve svých podmínkách, žádná vláda být ani nemusí.

„My jsme dnes informovali pana prezidenta i o tom, že v sobotu nás čeká sjezd, na kterém jsem povinování delegátům oznámit výsledky našeho vyjednávání, a že je docela možné, pokud se nezmění ten status ze strany ANO a pan Babiše, že bude sjezdu předkládat i variantu ukončení jednání. Pan prezident to vzal na vědomí,“ dodal Zimola s tím, že sjezd ČSSD by mohl hlasovat v sobotu o tom, že podmínky nabízené hnutím ANO nejsou pro sociální demokracii akceptovatelné.

A právě sjezd, bude pro sociální demokraty podle politologa z Karlovy univerzity Milana Znoje pořádným oříškem.

 „ČSSD bude muset získat na sjezdu souhlas delegátů, což také bude oříšek, ale řekl bych, že když dohoda bude taková, že získají ministerstvo vnitra a nějaká další ministerstva a bude také programová dohoda, tak vedení bude schopno argumentovat, že je to ku prospěchu sociální demokracie,“ řekl Blesk Zprávám Znoj.

ANO vede až do 10. dubna exkluzivní jednání právě se sociálními demokraty. Zatímco většinu programových bodů už vyjednávací týmy obou politických formací už téměř vyřešili, rozpory jsou teď v personálních otázkách. ČSSD totiž požadují za vstup do vlády a případnou toleranci trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše pět ministerských křesesl – včetně spravedlnosti, vnitra nebo financí. Babiš nabízí jen čtyři posty, rozhodnout se má právě ve čtvrtek.

Hamáček a Kmoníček ministry? 

„My za důstojné zastoupení sociální demokracie ve vládě považujeme pět rezortů, a to takové rezorty, které nám umožní prosazovat náš volební program,“ zopakoval podmínky sociálních demokratů Hamáček a na dotaz Blesk zpráv doplnil, že ČSSD už má i vybrané adepty na ministry. Jejich jména chce ale říct nejdříve na jednáních s hnutím ANO.

Jako o možných ministrech se pak za ČSSD mluví o Janu Hamáčkovi, který by mohl usednout na vnitru, ministrem zahraničí by pak mohl být dosavadní velvyslanec v USA Hynek Kmoníček – ještě donedávna blízký spolupracovník prezidenta Miloše Zemana.

I kdyby sjezd rozhodl o tom, že ČSSD má s hnutím ANO a za podpory komunistů vstoupit do vlády, čekat se bude ještě na stranické referendum uvnitř sociální demokracie. O vládním angažmá má rozhodovat na 18 tisíc členů strany. Podle informací Blesk Zpráv je ale řada straníků k dohodnutým podmínkám zatím spíše skeptická.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Helic ( 5. dubna 2018 12:12 )

Zimola ať drží hubu, jenom ten jeho pidlovokej pohled je mi odpornej. Exhejtman ať leze kanálama, to nám bude vládnout debil.

ronyI ( 5. dubna 2018 00:18 )

https://www.kinobox.cz/clanek/13934-pribeh-o-tom-jak-nas-na-kinoboxu-pobavily-posledni-kauzy-jaromir a-soukupa úryvek:Bylo až zábavné sledovat, jakým způsobem dokáže Jaromír Soukup, samozvaný strážce mediální pravdy podle zájmů Pražského hradu, spojovat nesouvisející informace. Jeho kulisa se starou televizí a rozházenými penězi byla téměř poetická...

sany12 ( 4. dubna 2018 21:00 )

Vzpoura Rusku znamená se hrbit před USA? Vláda bez důvěry bude poklonkovat a hrbit se před kdekým, hlavně aby mohla vládnout. Chce to předčasné volby a někteří vypadnou z kola ven, pokud nám tam ty 5% Kalousky apod. nepřihodí příznivci na cizích ambasádách, kde se hlasuje bez kontroly komisí.

strejda777 ( 4. dubna 2018 20:10 )

ČSSD je spolek pomatenců, kteří se tak nějak přestávají orientovat, kdo jsou a kde skutečně jsou! Já to vím, kde jsou! A ostatní asi tušíííííííííí

marmat ( 4. dubna 2018 19:59 )

Díky ANO nejsme ruský Kašpaří- Stropnický a Pelikán dokázali svébytnost Česka !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa