Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš a Hamáček mají koaliční smlouvu hotovou. ODS: „A přivádí komunisty k moci“

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
7. května 2018
17:01

Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) dnes udělali důležitý krok k možné vládní spolupráci. Dohodli znění koaliční smlouvy. Podle Hamáčka byly vyřešeny všechny pojistky navrhované ČSSD. Babiš věří, že dohoda se sociálními demokraty je na spadnutí. Dnešního důležitého jednání se přitom účastnil i šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Myslím, že v pátek bude hotovo,“ hýřil Andrej Babiš (ANO) optimismem po zhruba hodinové schůzce se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Hotovo by mělo být ohledně dohody vedení ANO a ČSSD, kterou však má posoudit ještě stranické referendum členů ČSSD. Ti mají mít podle Hamáčka konečné slovo.

Babiš, který je pověřený sestavením nové vlády, jež bude mít na rozdíl od té současné zaručené hlasy pro získání důvěry v Poslanecké sněmovně, však věří, že je vše na dobré cestě.

„Dospěli jsme k textu, který je dle mého názoru pro sociální demokracii akceptovatelný,“ přidal další optimistický pohled na věc Hamáček. „Jsme nejdále teď v koaliční smlouvě, tu pokládám za vyřešenou. Co potřebujeme dotáhnout do konce, je úplná formulace programového prohlášení,“ upřesnil šéf ČSSD po schůzce. 

ODS: Přivádí komunisty k moci

Dnes šlo přitom o druhé trojstranné jednání ANO, ČSSD a KSČM. To však některým politikům nevoní. Ozývá se mj. ODS.

„Jak se předseda KSČM Vojtěch Filip účastní schůzek o budoucí koalici, to už rovnou může chodit na schůze vlády. Jen si sedne do druhé řady, co sedí zástupci ČNB, KPR a ČSÚ a divadlo, že jako nejsou vládní stranou, může pokračovat. Nelžeme si, ANO a ČSSD přivádí komunisty k moci,“ vzkázal po dnešní schůzce poslanec Jan Skopeček.  

To samé vadí třeba i exministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), který s komunisty řešil ve Sněmovně nejednu slovní půtku. „Po 40 letech devastace naší země se budou komunisté účastnit jednání o vládě. To je naprosto skandální! Jde to na vrub i těm, kdo jim to umožní,“ vytkl na Twitteru ANO a ČSSD, tedy bývalým koaličním partnerům lidovců.

Připomínky ČSSD prý vyřešili

Právě tahle schůzka Babiše s Hamáčkem a Filipem, po které by vykrystalizovala koaliční smlouva, přitom už byla na programu minulý týden v pátek. Babiš však požádal o její přesun pár hodin před tím, než vyšlo najevo, že státní zástupce chce pokračovat v jeho trestním stíhání kvůli Čapímu hnízdu.

ČSSD šla do jednání s řadou požadavků - tzv. pojistkami do koaliční smlouvy. I o nich se dnes jednalo. Asi nejdiskutovanější byl bod o rezignaci člena vlády, který bude odsouzen a to i nepravomocně, první soudní instancí. ANO nebyla příliš po chuti ani podmínka sociálních demokratů, aby ve sněmovních výborech skončili jako šéfové zástupci SPD. 

Po schůzce Hamáček odcházel už s tím, že všechny podmínky ČSSD jsou součástí dojednaného textu vznikající koaliční smlouvy. Jsou v ní tedy zapracované i podmínky, že v případě rezignace všech sociálnědemokratický ministrů podá premiér do týdne demisi nebo případ, kdy z vlády odejde i nepravomocně odsouzený člen. „Z mého pohledu je i toto vyřešeno,“ tvrdil Hamáček bez dalších detailů.

S Babišem se totiž domluvili na tom, že podrobnosti dojednaného textu nebudou zatím příliš komentovat a zveřejňovat. Trestně stíhaný premiér na dotaz ohledně případného odsouzení člena vlády, který by se v takovém případě musel podle ČSSD z kabinetu poroučet, uvedl: „Já se k tomu nebudu vyjadřovat a nevidím ani důvod, proč by někdo měl být odsouzen. Pokud vím, tak státní zástupce teď zprostil čtyři lidi a také vyzval policii, aby dodala důkazy, a můj názor znáte.“

Narážel tak na to, že státní zástupce zastavil trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo u prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří osob. Babiš se svou rodinou jsou však stíháni dále.

„Jsou tam pojistky tak, jak jsme je navrhovali, to znamená, z mého pohledu jsou ty problémy všechny vyřešeny,“ nebyl o moc konkrétnější Hamáček. Jak konkrétně návrh na zapracování těchto požadavků v budoucí koaliční smlouvě zní, ale za žádnou cenu Hamáček říct nechtěl.

Prý s tím nejdříve seznámí kolegy ve vedení sociální demokracie. A tak se nadále vznáší otazník třeba nad požadavky ČSSD ohledně Okamurovy SPD, se kterou si širší vedení sociální demokracie rovnou zakázalo spolupráci na celostátní úrovni. „Došli jsme k textu, který je pro nás akceptovatelný. Chci, aby to nejdříve slyšeli kolegové ze sociální demokracie, ale za mě je tento text takto akceptovatelný,“ mlžil před novináři šéf ČSSD. 

Podmínkou je referendum

Na předsednictvu ČSSD, kterému v pátek Hamáček návrh koaliční smlouvy představí, bude, aby vypsalo stranické referendum o vstupu či nevstupu sociální demokracie do vlády s trestně stíhaným premiérem Babišem a za podpory komunistů. 

„Pracovně se dá odhadnout, že by výsledky měly být první týden v červnu,“ odhaduje termín zveřejnění výsledků referenda Hamáček. Členové ČSSD budou ovšem rozhodovat pouze o případném vstupu do vlády - nebudou znát ale jména, která strana vyšle na jednotlivá ministerstva. 

„Dobré zprávy. Za mne klíčové: Rozhodnout musí nakonec všichni členové ČSSD. To je nová sociální demokracie,“ reagovala přitom na výsledek dnešního jednání na Twitteru Kateřina Valachová, o které se spekuluje, že by se mohla vrátit do čela ministerstva školství.

Babiš chce důvěru v polovině června

Pokud půjde vše podle plánu, jak si šéfové ANO, ČSSD a KSČM malují, čeká Sněmovnu hlasování o důvěře vládě ještě před letními prázdninami. Andrej Babiš chce totiž hlasování ještě před koncem školního roku. „Určitě,“ odpověděl premiér na dotaz, zda chce žádat o důvěru ještě do konce června. 

Celou situaci o vyjednávání navíc Babiš probere už ve středu - ve státní svátek s prezidentem Milošem Zemanem. A to hned po jmenování nových generálů. „Já jsem požádal o termín a pan prezident s tím souhlasil,“ odpověděl Babiš na dotaz Blesk Zpráv, kdy se sejde kvůli vyjednávání s hlavou státu.  

Rošády na ministerstvech

ANO nabídlo ČSSD při vstupu do vlády pět ministerských křesel. Sociální demokraté si nakonec vybrali ministerstvo vnitra – tomu by měl šéfovat předseda strany Jan Hamáček.

Pod křídla ČSSD by mělo spadnout také ministerstvo zahraničí, práce a sociálních věcí, školství nebo ministerstvo kultury. A premiér v demisi ani nevyloučil změny na ministerstvech, které mají zůstat pod taktovkou hnutí ANO. „Nedá se to vyloučit,“ naznačil Babiš odchod i dalších členů jeho dosavadního kabinetu.  

U stolu i s komunisty

Ke schůzce se během jednání Babiš s Hamáčkem přidal také předseda KSČM Vojtěch Filip, kterého doprovodil předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. „Chceme vědět od sociální demokracie, na kolik jsou připraveni na to vnitrostranické referendum a jestli to referendum předpokládají, že bude pozitivní ve prospěch té menšinové vlády ANO a sociální demokracie,“ řekl Filip před tím, než si sedl za jednací stůl k trojstrannému jednání. 

KSČM podle Filipa navíc předloží vlastní návrh na smlouvu o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Parametry ale zatím prozradit nechtěl. „To je věcí kolektivních orgánů hnutí ANO a sociální demokracie, nikoliv vzkazování přes média,“ řekl jen stručně Filip.

Šéf komunistů však nastínil, že ČSSD do jisté míry tlačí na ANO ohledně svých pojistek. Vidí to např. u požadavku, aby v příapdě rezignace pěti ministrů ČSSD do sedmi dnů podal demisi i premiér s ministry za ANO. „Jde o menšinovou vládu a ten požadavek v tomto ohledu nemá místo v takové smlouvě. Chápu to spíš jako nátlak té menší politické strany vůči vítězi voleb,“ odmítl Filip požadavek sociálních demokratů, aby do týdne padla celá vláda.

Stejně tak odmítají komunisté také požadavek na přeobsazení některých výborů ve Sněmovně, které vedou především zástupci SPD. „To je nesmysl, nechápu, proč by se to mělo dávat dohromady, když nejde o ustavení orgánů Sněmovny, to nemá žádný vliv na vznik vlády,“ cupoval další z požadavků ČSSD Filip. 

Požadavek na změny v Poslanecké sněmovně považuje za nadbytečný i Babiš. Dá se tedy předpokládat, že ČSSD s tímto příliš počítat nemůže. „Nevidím ani důvod, abychom se vrátili někdy do října loňského roku,“ okomentoval návrh sociálních demokratů Babiš. 

Komunisté ale chtějí mít v případě tolerance vládě vliv na obsazování jednotlivých ministerských křesel. A to především na spravedlnost nebo zemědělství.

„Pořád platí podmínka, že existují rezorty, kde mohou být buď ministři sociální demokracie, nebo hnutí ANO v konfliktu zájmů a chci, aby ten konflikt zájmů byl dopředu odstraněn,“ dodal před schůzkou s Babišem a Hamáčkem šéf KSČM. 

Pokud dopadne schůzka všech tří předsedů podle společných představ, chce Vojtěch Filip uzavřít smlouvu o toleranci jen s hnutím ANO. Andrej Babiš by pak měl za úkol přesvědčit o podmínkách případně ČSSD. 

„V každém případě jsme připraveni uzavřít dohodu o toleranci s hnutím ANO, protože předpokládám, že prezident republiky splní své slovo a pověří Andreje Babiše nikoliv jen sestavením nové vlády, ale jmenuje ho i předsedou vlády,“ odpověděl Filip na dotaz Blesk Zpráv, s kým smlouvu nakonec uzavře.

halba ( 8. května 2018 16:31 )

Komunisti po listopadu republiku nerozkradli.

Dais ( 8. května 2018 13:37 )

Dnešní komuniste nemají na nic, jen pobírat mzdy.

sores ( 8. května 2018 13:20 )

celá česká vláda co vládne 29 let stojí ze velké h.ov.n.o!!! Ať dají šanci komančům a ať nám ukáží lepší život.úroveň důstojné důchody, byty pro mladé atd. Ať se předvedou ukáží že jsou lepší než současná a minulá zlodějská vláda!!!

funebrak ( 8. května 2018 12:44 )

Okamura je největší fašista, nacista a diktátor všech dob. A ze svých úspor zbrojí jak vo život aby mohl rozpoutat třetí světovou válku.

jetela ( 8. května 2018 12:12 )

Nechapu proc se po revoluci komunisticka strana nezakazala. Bohuzel, ale porad lepsi komunisti nez Okamura.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa