Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Komentář: Neposlušný Babiš se vrací k ČSSD. Okamura je toxický jako novičok

Autor: Petr Holec - 
13. dubna 2018
13:50

Politicky je to sice agónie, jinak se ale ze sestavování vlády stává klasická telenovela plná intrik a nenávisti. Před týdnem krachly vládní námluvy ANO s ČSSD, po nichž následovaly obligátní cesty do Lán za prezidentem Milošem Zemanem: doporučil námluvy ANO s SPD místo ČSSD. Načež dali v ANO hlavy dohromady a znovu je ve hře ČSSD. Logicky.

Okamura je jako novičok, taky vládne jedinečnou schopností otrávit velký počet lidí. V tomhle případě celé hnutí ANO, které svou toxicitou trávil tak, že by ho Babišovi klidně mohl rozložit podobně jako předtím svůj někdejší Úsvit. Pro některé členy vedení hnutí ANO, ministry i poslance byla vládní spolupráce s SPD dokonce tak „jedovatá“, že v takovém případě radši předem ohlásili odchod z hnutí nebo i totální konec v politice. Snad jen vždy připravená Karla Šlechtová, jež si oblíbila uniformu, si naopak začala k Okamurovi hledat cestu - jen pro jistotu.

Problém je, že právě ANO stojí na loajalitě ke svému šéfovi Babišovi jako málokterá strana. Až doteď tahle loajalita obdivuhodně držela, různé politické problémy i kauzy jako by ji dokonce spíš utužovaly. Okamura a jeho banda „zabrušovačů“ je ale přece jen jiná liga, jejich obludnou kakofonii nepřehlušíte ani nonstop serenádou. Navíc by se Babiš spojil hned se dvěma toxickými stranami najednou: KSČM na tom totiž reputačně není o moc líp, permanentně je jen krok od demonstrací proti sobě.

ANO by se tak samo vtáhlo do bahnitého rybníka plného xenofobie, extremismu a totality, v němž by se navíc vymáchalo před důležitými komunálními volbami na podzim. A to přitom lidem slibovalo, že bude líp. Takže se teď vrací k ČSSD, jež se o to sama hlásí. Taky logicky. Sice si zkouší klást přísné požadavky, jako že třeba trestně stíhaný Babiš nebude ve vládě, klade je ale pro jistotu tak, aby se k nim případně nemusela úplně hlásit, kdyby zase nevyšly. Jedná politicky, řekněme. Ostatně ANO pro jistotu zopakovalo, že Babiš zůstává jediným kandidátem na premiéra.

Šéf ANO teď sice vypadá oslabený, když mu kolegové z ANO osvobodili manévrovací prostor od Okamury. A navíc některé průzkumy ukázaly odliv jeho liberálnějších voličů k ODS a Pirátům, protože i na ně je spojení s SPD a KSČM moc. V žádné „silové“ pozici ale není ani ČSSD. Po volbách je z ní sedmiprocentní strana, jež nemá moc daleko k finanční realitě některých svých voličů - bankrotu.

A taky dobře ví, že v opozici ji nejspíš čeká pomalé umírání z neviditelnosti. Vlci z SPD a vlasatí „kluci“ z Pirátů ji totiž umí mnohem líp: stačí jedno Okamurovo milé slovo nebo chytrý pirátský bonz a jsou jich hned plná média. Šéf ČSSD Jan Hamáček po jednání grémia strany řekl, že by ANO mělo poslat nějakou vládní nabídku. Tak snad nějaká přijde. Česká pošta je sice momentálně bez šéfa, po Praze by to ale mohla zvládnout. Jinak se do hry znovu vloží Zeman. A ten, jak víme, umí být fakt zlý. Zvlášť když ho někdo neposlechne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Imrich Sepesi ( 13. dubna 2018 18:06 )

Okamuru, určitě nebrat je to hajzl neví jak se dostat do vlády a pak nám tady zatopit.

santikxauz ( 13. dubna 2018 14:50 )

Nečti Bakalovi zvratky.

HaveI-krakonos500 ( 13. dubna 2018 14:38 )

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/druhy-pokus-andreje-babise-o-vladu-kolik-ho-bude-stat-a-komu-zapl ati-45130?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

santikxauz ( 13. dubna 2018 14:21 )

novičok je ta cukrovinka,co si vymysleli britové.

Zobrazit celou diskusi