Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Duka zkritizoval sílící komunisty a řešil vládu i fotbal. Kdy skončí?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. června 2018
05:02

Kardinál Dominik Duka (75) byl jedním z gratulantů na oslavě 77. narozenin bývalého prezidenta Václava Klause. U jednoho stolu se potkal i se současným prezidentem Milošem Zemanem (73). Právě Zemana před dvěma měsíci kritizoval, že v době, kdy církev vítala v Česku ostatky kardinála Berana, byl na sjezdu KSČM. Kardinál teď pro Blesk Zprávy promluvil o tom, co si myslí o nástupu komunistů k moci za situace, kdy mají tolerovat případnou vládu.

Skládání vlády, která by získala důvěru Poslanecké sněmovny, se stále zadrhává na nějakých „ale“.  Poté, co se vyřešila rovnice, kdo půjde s ANO do koalice, jsou tu třenice o obsazení postu ministra zahraničí. ČSSD prosazuje do křesla Miroslava Pocheho, toho ovšem odmítá trio ZemanBabiš a teď už i KSČM. Kardinál Dominik Duka ovšem vidí nebezpečí ještě někde jinde. První v tom, že jeho spolupracovníci řeší spíš než novou vládu fotbal.

Fotbal, nebo vláda? 

„Položil jsem otázku svým spolupracovníkům v sekretariátu, co považují za nejdůležitější otázku. Zda mistrovství světa ve fotbale, nebo otázku naší vlády. A musím říct, že asi v naší zemi ještě nemáme dostatek, řekl bych politické dospělosti, takže nezvítězilo téma naší vlády, ale fotbalu,“ postěžoval si kardinál.

Detailní zpravodajství z fotbalového MS v Rusku čtěte zde

Mnohem víc Dukovi ovšem vadí sílící vliv KSČM. „Z tolerance se stala vlastně strana tichého společníka, který chce rozhodovat, i když víme, že na sjezdu zazněla slova prezidenta Miloše Zemana, že nemají oprávnění klást si velké nároky,“ řekl kardinál.

Designovaný premiér Andrej Babiš mluví o tom, že součástí dohody, za které komunisté budou vládu tolerovat, je jen jedno hlasování – to o důvěře vládě. Není žádným tajemstvím, že strana má řadu požadavků. Nechce Pocheho na ministerstvu zahraničí, nechce navyšovat vojenské zahraniční mise, naopak požaduje funkce v dozorčích radách.

O konci můžou rozhodnout Duka i papež

Dominik Duka oslavil 26. dubna 75. narozeniny. Musel tak papeži Františkovi nabídnout svou rezignaci na post pražského arcibiskupa. Ten ji přijal jen formálně a požádal ho, aby v úřadu zatím zůstal.

„Papež přijal můj dopis s rezignací s tím, že mě pověřil, abych dále vedl pražské arcibiskupství. On i já tedy máme tu možnost, která pak už je mimořádná, že nemusíme nic odůvodňovat, on může říci: ‚Je načase, abyste skončil,‘ a já mohu také napsat: Svatý otče, už se necítím dál,“ popsal Duka Blesk Zprávám.

„V den dosažení 75. roku věku, dne 26. dubna t. r., jste se zřekl svého úřadu arcibiskupa pražského do rukou Svatého otce dle požadavku kán. 401 § 1 Kodexu kanonického práva. Z pověření Kongregace pro biskupy je mi ctí Vám oznámit, že Svatý otec přijal Vaši rezignaci na úřad pražského arcibiskupa a vyzývá Vás, abyste pokračoval ve svém úřadu „donec aliter provideatur“ (dokud nebude stanoveno jinak, pozn. red.),“ zněla doslova odpověď z Vatikánu.

Kdy přesně Duka ve své funkci opravdu skončí, zatím neví podle svých slov ani on sám. O přesném datu nepřemýšlí.

„Tuto otázku má ve svých rukou papež a mám ji v rukou také já sám. Je přirozené, že věk 75 let roků je už věk staršího muže, klidně můžete říci starého muže, kde je potom zapotřebí rozhodnout, že už to nejde, nebo to jde dál,“ dodal kardinál.

kukuku ( 21. června 2018 06:45 )

To je vtip. Individuum celoživotně mařící čas bláboly o bohu, kterého nikdo neviděl, řeší měsíc trvající MS ve fotbale.

mazliva.samicka ( 20. června 2018 08:40 )

Mít plný koryto, mlaskat a druhým kázat o vodě..To docela...naštve.. Je to pořád dokola..

priserka ( 20. června 2018 08:26 )

partyzanka.michel: církev nabyla majetky poctivou prací a komunisti jim vše zdevastovali , ti jsou ale oškliví

kozmix ( 20. června 2018 08:04 )

Hlavně majetek církve byl nabyt inkvizicemi, strachem, vraždami a pod. Tedy zde zloděj křičí chyťte zloděje!!!

kozmix ( 20. června 2018 08:02 )

Vykrmené podsvinče Duka by měl kázat svým cca 5 % obyvatelům této země, svým ovečkám a ne krafat do všeho. Zvěrstva církve jsou šílená a je to jako by se k politické a jiné otázce vyjadřoval Hitler, Stalin, Castro a jim podobní!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa