Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pirát Bartoš: Okamuru rád nemám, Zeman je velký stratég. A proč nepozvali Babišovo ANO?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. listopadu 2017
05:13

Na schůzku stran nepozvali ANO, šéf Pirátů Ivan Bartoš vysvětloval ve studiu Blesku, proč tomu tak bylo. Reagoval na dřívější výtku Andreje Babiše (ANO), že by se Piráti měli naučit slušnému chování a vysvětloval, proč jeho menšinovou vládu nemůže podpořit. Vedle toho mluvil Bartoš i o „velkém straégovi“ Miloši Zemanovi a jejich schůzce v Lánech i o tom, že Tomia Okamuru (SPD) skutečně rád nemá.

Piráti se vehementně pustili do vyjednávání s dalšími stranami. „S někým se bavíme vyloženě o programu, s někým prostě holt řešíme třeba budoucí uspořádání Sněmovny ve věcech výborů. My se o tom snažíme transparentně nejen voliče, ale i strany, které se toho neúčastní, informovat. Mohou si přečíst v našem registru, co se tam jednalo, strany jsou s tím obeznámeny, není to, že bychom si někde někoho nahrávali, což občas zaznívá, když se někdo chce opřít do Pirátů,“ upozorňuje Bartoš.

Okamuru rád nemám, říká šéf Pirátů

I po volbách přitom dochází na přestřelky. Andrej Babiš vzkazoval Pirátům, že mají brát lekce slušného chování. „My si také nebereme servítky. Já jsem myslel, že jsme neudělali nic neslušného,“ uvedl Bartoš s narážkou na SMS korespondenci se šéfem ANO, kterou zveřejnil a vyjádření šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, že spolupráce s ANO je možná, „pokud by Babiš a Faltýnek byli zavření ve vězení“.  

K dalším přestřelkám uvedl, že od Tomia Okamury (SPD) prý navíc Bartoš slyšel „výmysly na Piráty“. „Že já se s ním nechci potkat, protože ho nemám rád? No, nemám ho rád, ale to v práci nemusíte být s každým kamarád, když chcete dělat třeba legislativu,“ podotkl Bartoš.  

Proč nepozvali na jednání ANO?

Svolali přitom ke kulatému stolu opoziční strany, aby se pobavili o kontrolních rolích ve Sněmovně. Pozvánku dostali všichni kromě hnutí ANO. „ANO má dominantní roli, pan prezident dává panu Babišovi hnedka první dva pokusy, nechce po něm stojedničku. A kontrolní role zejména v demokratickém uspořádání je zásadní. Hlavní kontrolní role spočívá v tom, že Sněmovna dává důvěru té vládě, kterou teď pan Babiš nemá,“ říká Bartoš, který prosazuje, aby právě opoziční strany vedly třeba mandátový a imunitní výbor.   

Za žádných podmínek by prý Piráti nebyli ochotní menšinovou vládu, kterou Andrej Babiš navrhuje, podpořit. „Je to nežádoucí stav,“ míní Bartoš a varoval před „zneužíváním moci“.

S „velkým stratégem“ Zemanem v Lánech

Piráti přitom již absolvovali i schůzku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. „Bylo to věcné, protože přes média opět zazněly nějaké vzkazy. Mě opět překvapilo, že pan prezident byl informován. My jsme mu přinesli e-book, kde byla nahraná naše kniha Všichni nekradou,“ prozradil Bartoš.

„Vyjasnili jsme si velmi rychle tu pozici, proč Piráti nemohou podporovat ani jít do vlády s ANO, i kdyby měli ministerstvo informatiky, což pan prezident říkal, že by to vlastně mělo být zřízeno,“ dodal Bartoš.

Vycházet přitom chce z „konstruktivní opoziční práce“, kterou Piráti zažili již na magistrátu v Praze, kde se stali druhou nejsilnější stranou. Shodu se Zemanem našli prý i u přímé volby starostů či hejtmanů. „Některé jeho úsudky byly velmi bystré, ale on je velký stratég, takže také ne všechno, co tam zaznělo, lze interpretovat, že tak to je,“ dodal Bartoš.  

vont ( 13. listopadu 2017 09:50 )

sám jsi blb!

hejhej ( 10. listopadu 2017 20:08 )

Ten zadredovaný pirát je vůl. Od kdy platí v politice, kdo má koho rád??? Představa, že se tento člověk bude stále tak hloupě ke všemu vyjadřovat je děsivá. Druhý Kalousek. Jeden chlastá, druhý droguje.

tlamovka ( 9. listopadu 2017 13:16 )

Pane Bartoš,jste stejné prodejné politické děvečky jako každý jiný! Něco jste po volbách prohlásil a po zasedání opozice kde vám mozek vymili Kalousek s Fialou jste začal otáčet! Nakonec budete díky lobistům stejní,jako byli Zeleňouři! Teď už vám nevěřím ani slovo!

ivuska1 ( 9. listopadu 2017 13:00 )

Kdo volil tyto VITACE migrantu , musi byt totalne na palici.

11karel11 ( 9. listopadu 2017 12:33 )

Bartoš moc až moc mluví a zrovna , jak se mu to hodí. Mění rozhodnutí, ten člověk nás ještě překvapí. Mám obavy, že né dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa