Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bartoš s „kněžkou chaosu“ plánují dítě. Od pirátské svatby oslaví dva roky

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. října 2017
10:18

„Je ženatý s Lydií Frankou – členkou Pirátské strany a kněžkou chaosu“. To je uvedeno na webu Pirátů o jejich předsedovi Ivanu Bartošovi. Pirátský lídr v rozhovoru pro Blesk.cz promluvil o tom, jak volební shon ovlivnil jeho rodinný život. A prozradil, že s manželkou Lydií plánují vlastní dítě. Jedno už vychovávají: Lydiinu dceru Amélii. Bartoš zavzpomínal i na velkou pirátskou svatbu před dvěma lety, jejíž výročí se rychle blíží.

Zatímco Andrej Babiš jásal na Chodově spolu s manželkou Monikou, po boku slavícího a nadšeného Ivana Bartoše nechyběla ve štábu Pirátů jeho manželka Lydie Franka Bartošová. 17. listopadu to přitom budou dva roky, co si vzala Bartoše za muže – na velké pirátské svatbě.

Svatba s punkovým nádechem

„Manželka je krásná, chytrá, křehká, ale dokáže být i tvrdá,“ říkal před dvěma lety Bartoš pro Blesk.cz. Brali se v husitském kostele v Praze, datum vybrali tak, aby bylo v jejich životech „nějakým způsobem signifikantní“. A tak zvolili „studentský svátek, svátek demokracie“, jak Bartoš upozorňoval.

Na veselce měli přes padesátku hostů z řad Pirátů i další známé, zahrála jim kapela Znouzectnost.Byla to samozřejmě trochu antisystémová svatba, mělo to ten punkový nádech,“ podotkl Bartoš, který sám působí jako DJ, zpěvák a také akordeonista. Stejný nástroj vytáhl i během pirátské kampaně, když do světa vyhlašoval: Pusťte nás na ně! A voliči se rozhodli Piráty do Sněmovny pustit. Dali jim celkem 546 393 hlasů, tedy 10,79 procent, což stačilo na 22 křesel.

Teď, krátce po volbách do Poslanecké sněmovny, se Ivan Bartoš za svatbou poohlédl. „Svatba a výsledek těchto voleb přesně v tomto pořadí byly asi nejemotivnější momenty v mém životě a já to považuji nejen za slib vůči manželce, tu svatbu, ale jako za zásadní zlom i v mém osobnostním rozvoji. Teprve od té doby vnímám ty věci tak nějak celistvě, včetně problémů společnosti. Dá vám to ten zase o trochu jiný úhel pohledu,“ přiznal Bartoš pro Blesk.cz.

Lydie Franková tehdy pracovala v mateřské školce, dnes je paní Bartošovou a také knihovnicí v knihovně ČVUT. Před párem, který vychovává Lydiinu dceru Amálku z prvního manželství, se přitom otevírá další výzva do budoucna. Chtěli by ještě jednoho malého piráta. „Plánujeme a bude to asi ten třetí důležitý moment v mém životě po té svatbě, vítězství ve volbách a pak tedy to vlastní dítě,“ prozradil Bartoš.

Kde a jak svou ženu poznal? „Když jsme v minus pětadvaceti stupních demonstrovali kousíček od Poslanecké sněmovny proti mezinárodní smlouvě ACTA,“ zavzpomínal lídr Pirátů. Lydie tehdy přišla stranu podpořit a právě tam si jí poprvé v životě všiml. „Uběhly dva tři roky a my jsme se pak skrze Pirátskou stranu opět dali dohromady, ona se mezitím stala členkou,“ pokračoval.

Kněžka chaosu, volební smršť a spánek v kině

Bartoš se pozastavil také nad tím, kde se vzala přezdívka jeho ženy „kněžka chaosu“. „Manželka kandidovala na kandidátce v rámci komunální politiky, kde jsme vybírali jména. Dala si tam kněžka chaosu, protože ona je na sebe vnitřně strašně přísná, ale někomu může i ten její způsob, jak se vypořádává s věcmi, přijít chaotický,“ vysvětlil Bartoš. Dodal, že je v tom i „trošku tajemna“.

Manželka Lydia byla desítkou Pirátů v Praze, na mandát poslankyně nedosáhla. Svému muži však byla oporou jak v průběhu a finále kampaně, tak i nyní. „Kampaň byla dost náročná. Moc jsme se doma nevídali a těšili jsme se, že to třeba trochu opadne,“ připustil.

Nedočkali se. Vyjednávání po volbách a velký zájem o jeho osobu coby jednoho z největších překvapení voleb Bartoše opět vytěžuje. Přesto si našel čas zajít s manželkou do kina na nového Blade Runnera 2049 s Ryanem Goslingem či Harrisonem Fordem. Politický shon si tady však vybral svou daň. Protože tam Bartoš usínal, vyrazili se svou ženou raději domů.

eliska963852 ( 28. října 2017 08:20 )

Nezažila jsem Třicetiletou válku a přesto jsem z ní byla zkoušená, nebo-li lékař se nutně nemusí nakazit tyfem, aby ho mohl léčit. Bartoš je za prvé velmi vzdělaný člověk, za druhé má rodiče, prarodiče.

eliska963852 ( 28. října 2017 01:49 )

Chtít po starým komoušovi, aby psal správnš česky, to je jako chtít po krávě, aby skákala přes švihadlo.

Digitt ( 27. října 2017 20:40 )

On nechodí se synáčkem našeho ministra obrany ? já myslel že jo..

drobenakulata ( 27. října 2017 20:14 )

ten Bartos vypada jako HIV+ na medikamentech

auslak ( 27. října 2017 19:41 )

soukromé školy dostávaly peníze taky od státu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa