Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalouskův muž: Běžní Češi už na hypotéky nedosáhnou. Babiš s Rusnokem kroutí hlavou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. června 2017
15:18

Běžní Češi, zejména mladé páry, do budoucna nedosáhnou na hypotéku, varuje opozice. A to kvůli chystanému rozšíření pravomocí ČNB, které se v úterý projednávalo ve Sněmovně za účasti guvernéra Jiřího Rusnoka. Centrální banka má získat právo regulovat hypotéky - podle úvěrových parametrů, které přihlíží i k výši příjmu žadatelů. Dopadne to na mladé rodiny, varuje Jan Skopeček (ODS), hypotéky se stanou luxusem pro vyvolené, dodává Herbert Pavera (TOP 09).

Regulace hypoték je jen jednou z nových pravomocí, které má získat Česká národní banka. Opozice však varovala před projednáváním ve Sněmovně, že omezení jejich dostupnosti přinese problémy řadě lidí. „Velmi bychom poškodili trh s nemovitostmi v ČR a také bychom ztížili přístup žadatelů o úvěr k úvěru,“ varoval v reakci pro Blesk.cz poslanec Herbert Pavera (TOP 09).

VIDEO: Poslanec od Kalouska Pavera o hypotékách i zadluženosti českých domácností

Naopak se k tomu dostanou lidé, kteří budou bohatí, kteří budou skupovat nemovitosti, budou je pronajímat a obyčejného člověka, střední třídu, zbavíme toho, aby mohla získat nemovitost,“ uvedl dále poslanec od Kalouska.

Návrh řeší mj. poměr výše čisté mzdy žadatele a jeho měsíční splátky či poměr výše půjčky k odhadní ceně nemovitosti. Poslanci jej však během úterního jednání nestihli probrat. Utnula je 19. hodina, nikdo přitom nepožádal, aby se ve Sněmovně jednalo i poté.  

Skopeček: Odnesou to mladé rodiny

Proti se postavila i ODS. Také podle ní je totiž návrh problematický. „ČNB tam hasí to, co sama zapálila,“ míní Jan Skopeček, poslanec a ekonomický expert ODS, o možné nové regulaci hypoték. Centrální banka „uvolněnou měnovou politikou stlačila úrokové sazby na naprosté minimum“, říká.

„Takže v ČR se nevyplatí spořit a to motivuje občany pořizovat si bydlení prostřednictvím hypoték, protože úrokové sazby jsou skutečně nízké. Ale i investovat prostřednictvím hypotečního úvěru do nemovitosti, protože je to výhodnější uložení peněz,“ pokračuje Skopeček, který si nemyslí, že má ČNB málo pravomocí a že je třeba je nějak dramaticky posilovat. 

ČNB chce dle něj rázně dupnout na brzdu hypotečního trhu, ale povede to ke znepřístupnění pořízení si nemovitosti občanům, zejména mladým párům. Skopeček se obává toho, že to „neodnesou“ ti, kdo investovali prostřednictvím hypoték, ale běžní občané, mj. „mladé páry, které si chtějí pořídit bydlení na hypotéku“.

Nebudou schopni plnit limity, nebudou si moci půjčit celý úvěr, budou muset dokládat, že pobírají dostatečné příjmy, což řada rodin na začátku své životní etapy nemusí splňovat,“ varuje Skopeček.

Babiš: Nesouhlasím

Podle Skopečka návrh odsoudí mladé žít v nájemním bydlení celý život a vyžene je to z hypotečního trhu. „Hypotéky jen pro bohaté? To je špatná cesta. Je to útok na střední třídu a na mladé rodiny,“ doplnil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Bylo by špatně, kdyby se omezil přístup k hypotékám, ale já si to osobně nemyslím,“ řekl Blesk.cz exministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. „Určitě ne,“ odmítl varování z TOP 09 i ODS, že by se hypotéky staly luxusním produktem pouze pro bohaté a vyvolené.

Babiš chápe důvody ČNB, která má obavu o „bublinu na bankovním trhu z hlediska hypotečních úvěrů“. „ČNB si hlídá zdraví našich bank a je to tak dobře, aby se k nám nedostala nějaká krize. Samozřejmě ten trh je specifický, ceny bytů v Praze letí nahoru v desítkách procent,“ podotkl. 

VIDEO: Andrej Babiš odmítá, že by hypotéky s novými pravomocemi ČNB měly být jen pro bohaté

Rusnok: Příliš hypoték s sebou nese nebezpečí

Hájit novelu vyrazil přímo do Sněmovny guvernér ČNB a expremiér Jiří Rusnok. Odmítl výtky, že by na hypotéky nedosáhly především mladé rodiny. „Často zaznívá, že stanovení horní hranice sníží dostupnost pro mladé rodiny a znemožní lidem s nižším příjmem bydlet ve vlastním. Chtěl bych především upozornit, že benevolentní poskytování hypotečních úvěrů nevede ke zlepšení dostupnosti vlastnického bydlení, ale v konečném důsledku naopak,“ bouřil Rusnok.

Upozorňoval na již nyní rostoucí ceny bytů. Že dostupné hypotéky nebudou, s tím však nesouhlasí. Považuje to za marketingovou strategii „Pojďte si rychle vzít hypoteční úvěr, než vám to ČNB znemožní“ od těch, co hypotéky nabízí.

„Slova o dramatických dopadech znějí od zprostředkovatelů úvěrů a od realitního sektoru. Riziko, které vzniká při hypotečním vztahu, nesou banka a spotřebitel - klient, který úvěr dostává. Zprostředkovatel žádné riziko nenese, nese pouze okamžitou odměnu. Není proto divu, že jim tolik záleží na udržení stávajícího, neregulovaného stavu,“ pokračoval expremiér.

A tak je prý třeba regulovat. Ovšem nejen proto, argumentoval Rusnok. „Benevolentní poskytování hypotečních úvěrů v minulosti bylo zdrojem řady problémů a vlastně i finančních krizí, proto dnes všude regulátoři zvažují, jak zabránit opakování takové situaci,“ obhajoval novelu Rusnok.

VIDEO: Rusnok hájil ve Sněmovně regulace hypoték. Jejich benevolentní udělování dle něj škodí

Poslanec Babiš debatu nedoposlechl

Rusnok také upozorňoval, že české banky jsou zdravé, ČNB prý ale chce, aby byly zdravé i nadále. Varoval, že všechny krize měly zárodky v „těch nejlepších časech“. I minulá velká ekonomická krize, která zasáhla také Českou republiku, vznikla v USA jako krize hypoték. „Poskytování takových úvěrů ve velkém počtu může vést k ohrožení stability celého finančního systému a následně i stability veřejných financí,“ dodal Rusnok.

Zatímco novelu hájil i současný ministr financí Ivan Pilný (ANO), podle kterého také nemá uškodit rodinám s dětmi, ale naopak jim pomoci, exministr Babiš - toho času řadový poslanec a šéf favorita voleb ANO - debatu až do jejího konce ze svého poslaneckého místa nedoposlechl a odešel z jednacího sálu ještě v jejím průběhu.

O chvíli později došla trpělivost ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO), kterému bylo nedlouho před 19. hodinou jasno, že se na novelu o vojenském zpravodajství, kterou se na pořad schůze snažil protlačit, také nedostane.

Maja1989 ( 9. července 2018 18:38 )

Kde že si o tu hypotéku mohu požádat?

peryndedek ( 6. června 2017 20:11 )

TOP 09 je tlupa věčných remcalů, bouřících se proti všemu a všem. Při volebních kampaních slibují, po volbách kosí. Co nám přineslo jejich vládní období do voleb 2013? - kupování poslanců pro většinu 101 hlasů - zvýšení DPH na potraviny, léky, zdravotnické pomůcky, dětské pleny - zvýšení daně z převodu nemovitostí - omezení výdajových paušálů u živnostníků a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů (např. lékaři, advokáti, exekutoři) a u výnosů z autorských práv i u příjmů z pronájmu majetku zařazeného do obchodního majetku - zrušili odpisy na dítě, manžela či manželku bez vlastních příjmů, pokud budou mít příjmy pouze z podnikatelské a jiné výdělečné činnosti - zrušili základní slevu na dani z příjmů fyzických osob pro důchodce -od daně osvobozeny dividendy - změna rozpočtového určení daní. Kraje budou nově dostávat menší podíl z vybraných daní - snížení a pak zrušení vratky za naftu pro zemědělce - zavedli důchodovou reformu se soukromými fondy - hlasovali pro církevní restituce - schválili zvýšení platů soudcům a žalobcům ve výši 2,75násobku průměrné nominální měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře - zavedli úsporné sociální balíčky, tj.:snížení porodného, snížení rodičovského příspěvku, snížení sociálního příspěvku na péči pro lidi nad osmnáct let, stanovili vyplácení nemocenské dávky až od 22. dne nemoci, do té doby je platí zaměstnavatel a po celou dobu nemoci jsou dávky na úrovni 60 procent vyměřovacího základu mzdy - pro státní zaměstnance zrušili tarifní tabulky, kdy se sjednávala smluvní mzda - chtěli zrušit příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení (vráceno Ústavním soudem k přepracování) - atd..... TOP 09 myslí hlavně na sebe. Od prohry Karloso Schwarzoso na Hrad, tato sebranka zlodějů a havloidů nepřestala s hulákáním a volební kampaní. Dnes se přetransformovala do tří uskupení TOP, Lidovci-Stan, Drahoš a už se vidí na vládě i na Hradě. Nevolitelný spolek, zkáza ČR.

lunatic ( 6. června 2017 17:50 )

1 z mnoha postupů:oženit se se starší dámou,protože se to vyplatí ... a po rozvodu,kdy již proběhlo vypořádání SJM se oženit opět,s mladou partnerkou a založit si rodinu-ovšem s předmanželskou smlouvou

lunatic ( 6. června 2017 17:36 )

Ve skutečně svobodné společnosti a tou je kapitalistická společnost se vše pohybuje v úsečce nabídka-poptávka .Nemohu si pořizovat luxusní vůz a pobírat minimální mzdu ;ale - mohu učinit vše proto,abych takovou mzdu nepobíral-pokud tedy po takovém voze toužím.Častým problémem je to,že mnozí neumí odhadnout to,na co jim jejich schopnosti a síly stačí-vím o čem zde píšu,pocházím z nemajetných poměrů a rozvedeného manželství,to mě naučilo vše "vykalkulovat" ,protože veškeré lidské konání a vztahy spadají zase do úsečky - to se vyplatí ... a tamto je již ztrátové.Myslete jinak,než ostatní - vzkazuje Bill Gates a nemovitostí a koneckonců všeho budete míti požehnaně

havran2 ( 6. června 2017 17:03 )

Jak je vidno,Kalousek má volnou vstupenku do televize,kde by mohl propagovat ty svoje nesmysly ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa