Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusnok udeří na banky kvůli hypotékám. A v Česku chce na práci víc cizinců

Autor: vei, ihned.cz - 
10. dubna 2017
11:55

Některé banky až příliš nadbíhají žadatelům o hypotéky a návštěva České národní banky (ČNB) je nemine. Její guvernér Jiří Rusnok to uvedl v pondělním rozhovoru pro Hospodářské noviny. Nová praxe bankám sice zakazuje poskytovat hypotéky bez povinně našetřených peněz ze svého, jenže některé bankovní domy to moc neřeší a lidem poskytnou i tak téměř celou žádanou částku. Například pomocí dalšího úvěru.

Pravidla platná od 1. dubna mají zajistit především stabilitu finančního sektoru. I přesto jsou na trhu stále banky, které jsou ochotné lidem nabídnout hypotéku nad 80 procent hodnoty vysněné nemovitosti.

„Banky, které to dělají, se brzy potkají s naší návštěvou. Je to obcházení, které nebudeme tolerovat. Nebudeme vyhlašovat žádnou amnestii, že je to v pohodě. Nám nejde o opatření jaksi an sich, ale jde nám prostě o jeho smysl,“ řekl Rusnok Hospodářským novinám s tím, že banky prý varoval, že nebudou podobnou praxi tolerovat.

Podle guvernéra to ale není nějaký velký nešvar, který by se panoval na celém bankovním trhu s hypotékami. Žádná krize prý nehrozí. Nejrozšířenější je tato praxe ale v Praze. ČNB chce proto po Sněmovně větší pravomoci, aby mohla na banky lépe dohlížet a účinněji trestat.

„Když někdo podniká v bankovnictví, vstupuje do oboru, který je silně regulován, čili svoboda jeho podnikání je omezena a nikdo ho nenutí, aby tam vstupoval,“ míní Rusnok. Banky podle něj ale v boji o klienta používají různé triky. „Kombinace se stavebním spořením, což je asi totéž. Není to asi nic dramatického. Sledujeme to a budeme se tím rozhodně zabývat i nadále,“ dodal.

„Pusťte k nám cizince za prací“

Podle Rusnoka je na tom česká ekonomika dobře a mohlo by se jí dařit ještě lépe. To by ale museli mít české podniky lepší možnost nabírat zahraniční pracovní sílu. Guvernér ČNB proto kritizuje zejména odbory – v nichž také v minulosti pracoval – a české úřady za to, že příliš brání zaměstnávání lidí mimo Evropskou unii, jako například z Ukrajiny.

Minulý týden ČNB ukončila intervence, které udržovaly umělý kurz koruny na hladině 27 Kč/EUR. Podle Rusnoka splnily intervence svou úlohu na jedničku: 

„Jsme země zavřená pro import pracovní síly. Podle mě je to fatálně chybné z hlediska ekonomického vývoje, protože nic špatného by se nestalo, kdyby se do země přes legální víza pustilo například sto tisíc Ukrajinců,“ tvrdí Rusnok v HN.

Vláda podle něj hází firmám klacky pod nohy tím, že nastavuje přísná pravidla pro zaměstnávání cizinců, což ovšem v deníku hájí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„To, že požaduji, aby zahraniční pracovníci dodržovali naše zákony a pravidla, nelze v žádném případě vydávat za to, že bráníme jejich příchodu. Vím, že naše firmy potřebují pracovní sílu a že jednou z cest je její dovoz, optimálně z jiných evropských zemí. Samozřejmě až ve chvíli, kdy na tuto práci nebude možné za důstojných podmínek sehnat české občany,“ říká ministr vnitra s tím, že firmy ale musí převzít spoluzodpovědnost za chování svých zahraničních zaměstnanců.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa