Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kurz koruny bude kolísat, pacient se probouzí z narkózy, varoval Rusnok

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. dubna 2017
17:30

Prodlužování intervencí ČNB by nepřineslo odpovídající efekt, a tak centrální banka ve čtvrtek přistoupila ke konci umělého oslabování kurzu koruny. Guvernér ČNB Jiří Rusnok na mimořádné tiskové konferenci vysvětloval, proč se tak stalo. A přirovnal současný stav k probouzení pacienta z narkózy. Varoval přitom před tím, že kurz koruny nyní bude kolísat.

„Bankovní rada ČNB na svém dnešním mimořádném měnově-politickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Pokračování oslabování koruny tak již není proto žádoucí. Reálně však nyní hrozí, že bude kurz koruny kolísat.

„Ukončení kurzového závazku znamená, že kurz koruny se bude nyní pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem. Vývoj kurzu koruny proto zůstává významnou nejistotou stávající prognózy,“ četl dál Rusnok z prohlášení ČNB.

Při následných otázkách novinářů uvedl, že uvolnění koruny považuje za zásadní krok: „Teď jsme udělali zásadní krok k mírnému zpřísnění měnových podmínek tím, že jsme uvolnili korunu, necháme ji volně plavat pod naší nějakou kontrolou na trhu, uvidíme, kam se ta koruna posune a na tom budou záležet také naše další kroky.“

Jako když se pacient probouzí z narkózy

Rozkolísanost kurzu může být značná, upozornil Rusnok. „Všechno je možné, ta rozkolísanost ze začátku může t značná,“ doplnil expremiér a vyzýval k trpělivosti.

V jakých hranicích by měl kurz koruny kolísat? „To vám neřeknu, v jaké hranici se bude pohybovat, protože to nevím. Já sám se zájmem sleduji, co se na trhu děje. Může to být něco, na co nejsme zvyklí,“ míní Rusnok.

Upozornil, že kurz koruny byl v historii na úrovni 23 korun za euro, ale i nad 30 korunami. „Je to trošku, jako když se pacient probouzí z narkózy, tak mu také není úplně nejlépe nějakou dobu a ještě to neznamená, že operace se nepovedla. Zatím jsme klidní, zatím vypadá pacient skvěle,“ podotkl Rusnok.

ČNB je připravena možné nadměrné kurzové výkyvy zmírňovat, ujišťuje guvernér. Jaký výkyv by však ČNB považovala za nadměrný? „My jsme samozřejmě diskutovali i další vývoj, který může následovat, a všechny potenciální scénáře. V tuto chvíli vlastně žádný závazný mandát k nějaké obraně konkrétních hranic kurzu jsme nestanovili a ani nepočítám, že by to tak bylo v nejbližší budoucnosti,“ reagoval Rusnok.

Rusnok hájil intervence: Splnily úlohu

Očekává rozkolísané chování kurzu koruny vůči ostatním měnám, zejména euru. Zpočátku však bude ČNB výkyvy tolerovat. „Jde o to, aby si koruna našla nějakou novou hranici, novou rovnovážnou úroveň, která by postupně měla odrážet fundamenty české ekonomiky,“ uvedl Rusnok.

Míra tolerance ČNB prý bude velmi široká. „Já se domnívám, že kurzový závazek rozhodně splnil svoji úlohu a splnil očekávání,“ pokračoval Rusnok a hájil tak intervence. „Není to žádná komnata, do které se již nelze vrátit,“ uvedl také guvernér.

Současnou situaci české ekonomiky si pochvaloval. Je prý dnes ve vzácné, rovnovážné situaci. Přispěly k tomu i intervence spuštěné v listopadu 2013, míní Rusnok.

„Dnes máme o desítky tisíc více pracovních míst v ČR, máme od té doby řekněme řádově o nějakých téměř 10 procent větší HDP než jsme měli v roce 2013... Máme mnohem větší daňové příjmy a vyrovnané veřejné finance, vláda mohla dát mnohem více peněz na důchody, zdravotnictví, školství a celou řadu dalších potřebných veřejných služeb. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, dokonce máme i historicky nejvyšší zaměstnanost,“ vypočítával pozitiva Rusnok.

Ohledně nákladů na intervence ČNB pak Rusnok dodal: „Jenom chci zdůraznit, že tyto peníze nebyly utraceny, nejsou nikde vyhozené ve stoupě, dokonce ani nebyly spotřebovány. Jsou investovány, my za ně pořizujeme ty nejkvalitnější cenné papíry těch zemí, jejichž měny drží a ty cenné papíry nám vynášejí zisk, výnos.“

VŠE O KURZU KORUNY A KONCI INTERVENCÍ ČNB ČTĚTE ZDE

Podívejte se na vysvětlující video, o co u intervencí vlastně šlo:

Video  Co jsou intervence ČNB?  - Jan Pavec
Video se připravuje ...

Velemak ( 6. dubna 2017 16:04 )

1)Cena práce OPĚT klesla, z republiky se stala ještě větší montovna!!! 2)Zahraniční spekulanté si "namastili" kapsy, zisky skončí v zahraničí!! Další úspěch představitele jisté rasy

pivson007 ( 6. dubna 2017 15:11 )

Je to jeho názor má na něj právo spousta ekonomů sním nesouhlasí intervence nás stály hodně peněz měli jsme dražší ropu potraviny a dovolené no vše co jsme dovezli ale proč , vývozci u nás aby prodali tak se podbízejí cenou jako Čína Indie a jiné rozvojové země .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa