Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vládce intervencí Rusnok: Za rok si vydělal přes 3 miliony čistého

Autor: bru/ČTK - 
3. dubna 2017
11:41

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni v centrální bance vydělal 3,17 milionu korun čistého. Ve funkci guvernéra působí od loňského 1. července, předtím byl členem bankovní rady. Nejméně si ve vedení ČNB vydělali noví členové rady, Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký, kteří se stali jejími členy k loňskému 1. červenci. Centrální banka to uvedla ve své roční zprávě o výsledku hospodaření, kterou předložila poslancům.

Viceguvernér Mojmír Hampl si podle zprávy vydělal 3,1 milionu korun čistého a druhý viceguvernér Vladimír Tomšík zhruba tři miliony korun. Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, který v bance skončil v polovině loňského roku, měl čistý příjem 2,1 milionu korun. Benda a Nidetzký měli čistou mzdu zhruba 1,3 milionu korun.

VIDEO: Co jsou intervence České národní banky? Podívejte se:

Video  Co jsou intervence ČNB?  - Jan Pavec
Video se připravuje ...

Osobní náklady na všechny zaměstnance ČNB, které vedle mezd zahrnují i benefity nebo náklady na vzdělávání, si loni vyžádaly 1,4 miliardy korun, což byl zhruba sedmiprocentní meziroční nárůst. Nárůst nákladů vyplynul podle zprávy jak z výsledků kolektivního vyjednávání, tak i z postupného obsazování nových pracovních pozic. Počet zaměstnanců loni vzrostl o 13 na 1365. ČNB uvádí, že navyšování počtu zaměstnanců není ještě u konce, protože centrální banka dostala od loňského prosince novou pravomoc dohlížet nad trhem spotřebitelských úvěrů včetně nebankovních subjektů.

ivoadler ( 4. dubna 2017 09:26 )

Je fakt, že výprodej Česka pod taktovkou pravicových vlád nemá obdobu. Dneska do zahraničí putují zisky na úrovni čtvrtiny státního rozpočtu a my se fackujeme o korunu. Naše daňová soustava byla udělaná pro bohaté a teď, když se daňová zátěž vyrovnává, tak to vzbuzuje velký řev, Kalouska zejména.

ivoadler ( 4. dubna 2017 09:21 )

Z obchodní bilance mám kulový a spotřeba domácího zboží není tak velká jako importu.

noacojezase ( 3. dubna 2017 18:38 )

Slabá koruna je dobrý polštář pro exportně orientovanou ekonomiku, obchodní bilanci a spotřebu domácího zboží.

ivoadler ( 3. dubna 2017 14:36 )

Není to tak hrozný, v soukromém sektoru se bere víc a tohle je ČNB. Ten plat by mi tolik nevadil, kdyby zároveň nechudla naše koruna a tím pádem my všichni.

agfor ( 3. dubna 2017 14:35 )

Ejhle, jak si zloděj, který okradl 10 milionů občanů mastí kapsy, místo toho, aby visel na šibenici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa