Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpřísní pravidla pro půjčování peněz: Revoluce v půjčkách!

/
  • Zpřísní pravidla pro půjčování peněz: Revoluce v půjčkách!
    18. ledna 2017 ● 08:00

    Chcete si vzít půjčku nebo hypotéku a bojíte se, abyste nenaletěli? Bezpečně ochránit by vás měl od 1. prosince nový zákon o spotřebitelském úvěru. Nevýhodou přísnějších pravidel ale je, že nejspíš zdraží půjčky i hypotéky.

  • 1.

    Zákon i pro mikropůjčky

    Nový zákon sjednotí pravidla pro všechny typy půjčování peněz. „Mikropůjčky, prodej na splátky i hypotéky pro spotřebitele konečně spadají pod jeden zákon, což spotřebitelům výrazně zlepší orientaci v jejich právech. Zejména hypotékám chyběla regulace, která by přesně řekla, jaké a jak podané informace má spotřebitel dostat,“ říká Miloš Borovička, právní poradce dTestu.

  • 2.

    Odborníci zákon vítají

    Přísnější pravidla vítají i další odborníci. „V ČR je zatím poměrně nízká úroveň finanční gramotnosti. Mnoho lidí se pak bohužel dostane do situace, kdy nejsou schopni splácet. Dluhy jim stále narůstají, až nakonec musí čelit exekucím,“ upozorňuje Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

    Nový zákon také razantně omezí maximální výši pokut. „Cílem je vymýtit poskytovatele půjček, jejichž obchodní model je založený na výnosech z vymáhání, kteří dosud při poskytnutí úvěru předpokládali selhání ve splácení spotřebitele,“ vysvětluje Ondřej Hák z Equa bank.

    Odborníci zákon vítají
    Autor: Foto: scom

     

  • 3.

    Plusy a minusy nového zákona

    + ochrání před pádem do dluhů

    + RPSN bude muset být všude

    + pokuty dostanou »strop«

    + zákon skřípne mikropůjčky

    + dluh bude možné předčasně splatit

    - půjčku už nedostane zdaleka každý

    - zdraží úvěry

    - ceny hypoték půjdou nahoru

    - přibude papírování

    - nesolidní společnosti se »napakují« na upomínkách

     

  • 4.

    Ochrana před zadlužením

    Nemáte dost peněz na splácení půjčky? Zákon vás ochrání před pádem do dluhů. Nově totiž musí poskytovatel půjčky pečlivě prověřit žadatelovu schopnost splácet úvěr a půjčit jen tomu, kdo zvládne splácet bez problémů.

    „Zamezí se tak tomu, že půjčku obdrží někdo, kdo by se kvůli ní dostal do vážných finančních problémů,“ vysvětluje Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Pokud poskytovatel půjčky klienta pořádně »neproklepne «, může být smlouva o úvěru prohlášena za neplatnou a spotřebitel nebude muset platit úroky, a dokonce dostane již zaplacené úroky zpět. Jistinu by pak splácel podle svých možností. „To vše ale za předpokladu, že klient uvedl při žádosti o úvěr pravdivé informace o své finanční situaci,“ dodává Molnárová.

    Ochrana před zadlužením
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Dluh můžete splatit kdykoli

    Svůj dluh budete moct splatit kdykoli. Nebudou tak už hrozit žádné sankce za předčasné splacení úvěru. Zaplatíte jen účelně vynaložené náklady, tedy náklady, které věřiteli vznikly v souvislosti s předčasným splacením.

    Dluh můžete splatit kdykoli
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Předčasné splacení hypotéky

    Předčasně bude možné splatit i hypotéku. Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude možné zdarma splatit až čtvrtinu hypotéky. Zcela bez poplatků ji pak bude možné splatit v těžkých životních situacích, třeba při dlouhodobé nemoci.

    A pokud vás např. rozvod donutí byt či dům prodat, může to být důvod k jednorázové splátce hypotéky. Banka si může nárokovat náhradu nákladů do výše jednoho procenta z předčasně splacené částky, nejvýše však 50 tisíc korun.

    Předčasné splacení hypotéky
    Autor: profimedia.cz

     

  • 7.

    Přísně na mikropůjčky

    Zákon si došlápne i na půjčování malých částek peněz. Půjčky do 5 tisíc korun, tzv. mikropůjčky, přitom nebyly vůbec regulovány. Nově pro ně platí stejná pravidla jako pro ostatní půjčky a úvěry. Pokud se tak ukáže, že si poskytovatel půjčky neověřil schopnost dlužníka splácet, může finanční arbitr označit úvěrovou smlouvu za neplatnou.

    Přísně na mikropůjčky
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Dva týdny na rozmyšlenou

    Chcete si vzít úvěr na bydlení a poradce spěchá na váš podpis, protože podmínky se brzy změní? Nově už na vás nebude moct tlačit. Ze zákona totiž bude dvoutýdenní lhůta na rozmyšlenou, než smlouvu uzavřete, a poskytovatel úvěrů vám během této doby nesmí změnit podmínky nabídky.

    Dva týdny na rozmyšlenou
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    RPSN bude muset být všude

    RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, uvádí konečné procento, které za půjčku zaplatíte. Podle něj poznáte, jak je vlastně drahá. Nově bude muset být uvedena u každého úvěru, půjčky či hypotéky.

    RPSN bude muset být všude
    Autor: Profimedia

  • 10.

    Pokuty dostanou limit

    Nepošlete včas jedinou splátku a přijdete o majetek? Kdepak. Při řádném splácení vás opožděná splátka o střechu nad hlavou nepřipraví. Za prodlení může být maximální pokuta jen do 50 procent z výše úvěru, nejvýše však 200 000 korun. Kromě toho zákon upravuje i smluvní pokuty z prodlení, které nabíhají denně. Nově nesmí překročit 0,1 % denně z částky, s níž je dlužník v prodlení.

  • 11.

    Poradce čekají zkoušky

    Všichni poradci nebo prodejci úvěrů budou muset zkouškou prokázat svoji odbornost, na kterou dohlédne poskytovatel půjčky (tedy např. banka), jejíž služby nabízejí. Kromě toho budou muset mít i licenci od České národní banky. „Je to podobné jako při zkouškách na řidičský průkaz. Někdo získá jen řidičák na moped, jiný na autobus. A právě ten »řidičák na autobus« budou muset mít zprostředkovatelé hypoték,“ přibližuje Ondřej Hák z Equa bank.

    Poradce čekají zkoušky
    Autor: Profimedia.cz

  • 12.

    Rozhodovat bude jen soud

    Zruší se používání rozhodčích doložek. Tu když dlužník podepsal, tak případné spory (obvykle kvůli nesplácení dluhu) řešil rozhodce. Ten často rozhodoval ve prospěch věřitele, který si ho sám určil. Dlužník tak ztratil možnost bránit se proti neférovým praktikám u soudu. Nově ale budou rozhodovat pouze soudy.

    Rozhodovat bude jen soud
    Autor: archiv Blesku

  • 13.

    Konec 100% hypoték

    Nemáte ani vindru, a sníte o koupi bytu? Tak to máte smůlu. Banky už nově nesmí poskytovat 100% hypotéky. Půjčit si můžeme pouze 95 % odhadní ceny nemovitosti. A od dubna 2017 bude ještě hůř, hranice klesne na 90 %. Tohle opatření, které je iniciativou ČNB, sice přímo s novým zákonem nesouvisí, hypoteční trh ale ovlivní.

    Konec 100% hypoték
    Autor: Profimedia

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy