Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Chtěla dát někomu do zubů.“ Šlechtová se kvůli mrtvým tvrdě hádala s komunisty

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. ledna 2017
14:45

Málem došlo i na facky. Konec středečního jednání Sněmovny byl hodně vyhrocený. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) tak tak krotila svou zlost, když jí komunisti „převezli“. Rozhazovala rukama, kroutila hlavou, vztekle skládala své podklady pro zákon o pohřebnictví. Z první ruky měl nastalý zmatek Petr Gazdík (STAN), který řídil jednání Sněmovny. Šlechtová podle něj měla co dělat, aby někomu nedala do zubů. Čelila klasické obstrukci, říká Gazdík.

Obstrukce jsou ve Sněmovně odnepaměti, ministryni Karlu Šlechtovou (ANO) však dopálily. Poslanecký klub KSČM počkal, až se čas přehoupne přes pátou hodinu a vzal si dvě hodiny přestávku - tak, aby už nebylo možné začít znovu jednat.

Proč si komunisté vzali pauzu? „Návrhy o pohřebnictví jsou tam celkem tři a my si je potřebovali srovnat. Názory jsou různorodé. Nepoužíváme často institut přestávky, ale tentokrát jsme potřebovali ten návrh rozebrat,“ tvrdil Pavel Kováčik (KSČM) Právu. Šéf poslaneckého klubu komunistů narážel na to, že další úpravy pohřebnictví připravili i lidovci a TOP 09. Šlo ale opravdu o toto?

Podraz a „kudla do zad“

Karla Šlechtová to ale viděla jinak. Mluvila o podrazu, kudle do zad. Bezprostředně poté, co opustila jednací síň Sněmovny nešetřila ani peprnými výrazy. Komunisté ji prý pořádně „nas*ali“.

Naznačovala i to, že poslanci KSČM jsou zlobbovaní pohřebními službami, které o nový a přísnější zákon nestojí. Předseda komunistů Vojtěch Filip, který se dohadoval se Šlechtovou přímo ve Sněmovně u stolku zpravodajů, Blesk.cz na dotaz ohledně výtek ministryně neodpověděl.

Máchání rukama, dohady. Naštvaná Šlechtová a její hádka s komunisty přímo ve Sněmovně. Podívejte se na to.

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem.“  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ze svého pohledu viděl velmi dobře celou situaci místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN), který schůzi řídil. „Byly tam emoce a paní ministryně vypadala, že by chtěla někomu dát do zubů. A měla k tomu důvod,“ řekl Blesk.cz Gazdík.

Přestávku komunistům odmítnout nemohl, poukázal však vedle toho i na chybu vládní koalice, která si nedokázala zajistit jiný, klidnější průběh. Kováčikův argument, že si komunisté chtěli porovnat tři různé návrhy o pohřebnictví, odmítl.

„Je to klasická obstrukční taktika ze strany KSČM,“ uvedl Gazdík. Naštvání Šlechtové prý chápe, ale poukázal na to, že se její zákon stal obětí obstrukcí komunistů. Ti podle něj  chtěli oddálit debatu o jiném zákonu - ohledně nasazování českých vojáků do zahraničních misí. Gazdík zmínil, že se KSČM marně snažila na pořad schůze dostat naopak jednání o vystoupení Česka z NATO.

VIDEO: Chtějí skončit v papírových rakvích? Ministryně Šlechtová „supěla“ dál. Komunisty obvinila z podrazu 

Šlechtová dál „chladla“ velmi pomalu. O schválení zákona o pohřebnictví v prvním čtení eminentně stála. Objížděla předtím různé pohřební služby a zjišťovala, jaký je současný stav v této branži. Ten jí prý zděsil. 

Šlechtová: Nejsem nadčlověk, jako si to myslí někteří politici

Také na Facebooku se ministryně tázala, zda šlo ze strany komunistů o „obstrukce prostě jen tak“, nebo jsou „zlobbovaní pohřebkami“. Případně zda pro ně byla důležitější návštěva vietnamské ambasády. „Fakt nechápu. Tak všichni budeme pohřbeni do papírových krabic. Neprofesionální, nekolegiální jednání KSČM. Velmi jsem zklamaná,“ hřímala Šlechtová.

Od zloby na komunisty přešla i k vlastní obhajobě. Ministruje prý v zájmu občanů. „Šla jsem do toho, abych vykonávala funkci správně a pro občany, protože jsem jedna z nás, žádný nadčlověk, jak si o sobě myslí někteří politici. A proč? Vždyť je to každému jedno. A nikdo si toho neváží. Jsem veřejný majetek a nemám právo na nic a držet ústa, když si zákonodárci dělají, co chtějí. Je to smutné, hnusné, celý systém, proti kterému bojuji,“ postěžovala si Šlechtová. 

Ministryně Šlechtová a její stížnost na Facebooku poté, co jí komunisté nabourali projednávání zákona o pohřebnictví. Ministryně Šlechtová a její stížnost na Facebooku poté, co jí komunisté nabourali projednávání zákona o pohřebnictví. | Facebook

Gazdík: Obstrukce komunistů a neschopnost koalice 

Blesk.cz: Vedl jste schůzi Sněmovny během hodně emotivního závěru. Jak jste vnímal to, když si komunisté vzali dvouhodinovou přestávku?

Gazdík: Má to dvě roviny. Koalice evidentně tím, že byly zařazeny tři zákony o pohřebnictví za sebou, chtěla sloučenou rozpravu. Ale už si neohlídala, že ty dva poslanecké návrhy jsou navrženy v paragrafu 90, to je schválení hned v prvním čtení, když to brutálně zjednoduším. Oni chtěli sloučit rozpravu a tím, že ten vládní zákon nebyl navržen v paragrafu 90, ty ostatní ano, tak tu rozpravu prostě nešlo sloučit. A bohužel tam nebyl nikdo schopný dohodnout s navrhovateli, že se paragrafu 90 vzdají a rozpravu sloučíme. 

Toho využili komunisté, kteří za každou cenu chtěli zabránit tomu, aby se řešila novela Ústavy, která byla zařazena potom. Přesně v 17. hodin si vzali dvouhodinovou pauzu, čímž vlastně jednací den ukončili. Je to klasická obstrukční taktika ze strany KSČM.

Mohl jste z první ruky sledovat rostoucí zmar naštvání paní ministryně Šlechtové - bylo pochopitelné?

Rozhodně bylo pochopitelné, i jako opoziční poslanec musím konstatovat, že v tomto případě se paní ministryně snaží vykonat dobrou práci a snaží se zabránit tomu, aby se u nás pohřbívalo tak, jak se pohřbívá. Aby přestaly takzvané kšefty se smrtí, kdy některé věci jsou opakovaně zneužívány pro více pohřbů. Je to neetické a lidsky hnusné. 

Paní ministryně se s tím snaží něco udělat. To, že bohužel její zákon se stal obětí neschopnosti koalice a obstrukčních taktik komunistů, jejichž příznivci už od rána postávali před Sněmovnou a pokřikovali na nás poslance, jak budeme hlasovat. Je to těžké, ale koalice má ve Sněmovně většinu a paní ministryně by si na předsedy koaličních poslaneckých klubů měla dupnout a co nejdříve by ten zákon měl být zařazen a projít do dalšího čtení.     

Ostrá hádka se odehrála ve Sněmovně přímo u stolku zpravodajů. Jak jste to vnímal?

Ano, byl jsem chvilku u toho. K hádce došlo, někteří kolegové z toho byli dezorientováni, vyděšeni a nechápali, co se vlastně děje, že jde o obstrukční taktiku ze strany KSČM a neschopnost ze strany koalice. Byly tam emoce a paní ministryně vypadala, že by chtěla někomu dát do zubů. A měla k tomu důvod.

Má vůbec místopředseda Sněmovny možnost přestávku nevyhlásit?

Nemá. Nemám tuto možnost, musím ctít jednací řád, který tady toto neumožňuje. Navíc v přestávkách nejde jen o psaný text jednacího řádu, ale o zavedené pravidlo, které se dodržuje. to, co jsem mohl - a to jsem se uctivě snažil do doby, než jsem u toho prvního bodu otevřel rozpravu - naznačit koalici, že sloučení rozpravy nepůjde a že by v tom měli něco podniknout. To jsem se jim snažil naznačit, bohužel nepodnikl nikdo nic. A pak, když už otevřete rozpravu, už to z hlediska jednacího řádu nejde.

Paní ministryně pak „supěla“ po sněmovních chodbách a mluvila o podrazu, kudle do zad. Chápete to tak také? 

Paní ministryně není poslankyní, takže já to z jejího pohledu chápu. Šlo o obstrukční taktiky, jak zabránit přijetí nějakého zákona, v tomto případě novely Ústavy ve vztahu k naší armádě a jejím možnostem vyslání na zahraniční mise. Oni k tomu ve středu komunisté navrhovali ještě vystoupení z NATO, které neprošlo na pořad schůze.

Chápu, že to paní ministryni štve. Její zákon, který tato země skutečně potřebuje - na rozdíl od mnoha jiných - se stal součástí obstrukční taktiky KSČM a chápu, že jí to štve. My poslanci už jsme k těmto věcem asi cyničtější, každý jsme ty rány ze strany druhé strany už utržili mnohokrát. Paní ministryni se to teď stalo takovým způsobem, myslím že, poprvé.   

cid2000 ( 18. března 2017 06:14 )

Hloupoučká ministrině nepochopila,že se nechala legálně takticky vyšachovat úplně jinému důležitějšímu zákonu,který se měl řešit!!!Řeší nesmyslné zákony nižší důležitosti než zákony,které jsou nutné pro živé heterosexuální rodiny!!!Ona jako lesba řeší jen věci pro homouše,kteří jsoz dnes základ státu!!!Cpe jim děti do adopce atd.Být heterosexuál v dnešní době he nevýhoda!Být *** je Free In Cool !!!

panda82 ( 25. ledna 2017 02:09 )

Šlechtová, to jste se měla rozčílit nad sebou , půlroční práce, abyste zrušila papírové rakve, ptala jste se na cenu? kdo na to bude mít, 14tisíc pohřeb bez obřadu, ten papundekel jak se nazdobí vypadá líp jak ta překližka, mi bude stačit klidně i igelitový pytel, o co vám jde, jinak v hlavě všechno v pořádku, třeba jít odhrabat sníh ať jste na něco pospěšná, vypadáte na té fotce jak zbuj

snehulak ( 19. ledna 2017 18:54 )

My nepotřebujeme přísnější zákony, Šlechtová, nepotřebujeme se vracet do dob komunizmu, kdy se také zakazovalo skoro všechno. Vy teď hubu plnou demokracie také zakazujete. Raději byste se měli postarat, aby ti vaši nezávislí soudci rozhodovali podle těch zákonů co už máme a ne podle vlastního uvážení, nýbrž podle důkazů..

rockyshowman ( 19. ledna 2017 15:55 )

Ale, když se schvalují platy poslanců, vždy hlasují! Jinak odcházejí se radit, no zkrátka komedie pro debily. Národ to vidí a o volbách konečně lidé pochopí, že ti co tam již jsou 100 let patří do propadliště dějin. A ti co pořád mění trička, můžou se opalovat se sluníčkářema a jim podobným seskupením třeba v nějakém centru pro vzdělané a inteligentní přivandrovalce.

rockyshowman ( 19. ledna 2017 15:48 )

Kdyby se raději starala o živé a řešila situace, jak některé stavební úřady vytáčejí slušné a poctivé občany, kteří se nemají jak bránit, neboť tam mají vždy silou moci pravdu, státní úředníci. Ti díky své nepostižitelnosti můžou s občany vytáčet, jak se jim zalíbí. Kde je ta vychvalovaná demokracie?????? Je v .......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa