Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Silný a tragický čin“. Politici uctili Palacha květinami i modlitbou

Autor: ČTK, Mii - 
16. ledna 2017
13:15

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje sebeupálení Jana Palacha v lednu 1969 za velmi silnou a velmi tragickou součást českých dějin. Jeho památku uctil v pondělí ráno na místě oběti před Národním muzeem v Praze. Od události v pondělí uplynulo 48 let. Spolu s ministry za ČSSD položil předseda vlády k pomníku kytici a zapálenou svíčku. V Palachově rodišti Všetatech na Mělnicku dopoledne položili květiny čestný předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Helena Langšádlová nebo předseda poslaneckého klubu František Laudát.

„Čin, velmi statečný čin Jana Palacha je velmi důležitou součástí naší historie a rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. Jan Palach tehdy protestoval proti okupaci, protestoval proti nesvobodě, protestoval proti nastupující normalizaci. Měl pocit, že se lidé příliš snadno smiřují s tím, že se ustupuje od ideálů, které představovalo jaro roku 1968,“ uvedl Sobotka s tím, že událost je velmi silnou a velmi tragickou součástí českých dějin. 

„Helena Langšádlová přečetla modlitbu a zapálili jsme svíčku,“ popsala ČTK vzpomínku TOP 09 mluvčí strany Martina Macková. V domě, který předloni vykoupil stát, má být do příštího roku zřízeno Palachovo muzeum. Na Olšanském hřbitově u Palachova hrobu památku studenta v poledne uctil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Studenti budou držet hladovku

Čin studenta, který se na protest proti vývoji v Československu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 polil hořlavinou a zapálil, si připomenou i další politici a také studenti, a to nejen v Praze. Platfoma Bez komunistů.cz pořádá dopoledne před Národním muzeem briefing k symbolickému začátku připomínky Jana Palacha. Studenti vysokých i středních škol budou během dnů, které uplynuly mezi činem Jana Palacha a jeho úmrtím, držet hladovku, tak jako před 48 lety.

Odpoledne bude slavnostně zahájena výstava v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Součástí výstavy, která skončí 2. února, bude promítání dokumentárního filmu Poselství Jana Palacha.

mere ( 17. ledna 2017 00:31 )

Pokud by se premiér nedostavil, budou lidi mlet opět.

mere ( 17. ledna 2017 00:27 )

Sobotka je holt levičák, podoba s tebou komediante.

mere ( 17. ledna 2017 00:15 )

Dobře je trápíš.

koukool ( 16. ledna 2017 18:15 )

Velmi statečný čin Jana Palacha-kdo si vezme život je hňup a to platí forevr pro všechny! Tak Sobotko zamysli se nad sebou zda ten věnec neneseš náhodou Sobotkovi.

londynskypes ( 16. ledna 2017 17:27 )

ganzanie tak tak patrili do lecebny a na dozivoti!!palouch vyresil jen svůj komplex ''' a zajic asi taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa