Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka chce zvýšit přídavky pracujícím rodičům. Lidovci se chytají za hlavu

Autor: val, ČTK, zst - 
13. ledna 2017
06:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rozhodl zvýšit přídavky na děti rodičům, kteří pracují. Místo nynějších 500, 610 a 700 korun by se podle věku potomka vyplácelo 1000, 1100 a 1200 korun. Na základní dávku by měly dosáhnout navíc i rodiny s příjmem do trojnásobku životního minima. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci s tím, že chce návrh projednat na koaliční radě. Například lidovci ale s návrhem zjevně nesouhlasí.

Nyní se přídavky vyplácejí rodinám s příjmem do 2,4násobku životního minima. ČSSD chce zvýšit hraniční limit na trojnásobek životního minima.  „Jde o to, že dnes mají nárok na dětské přídavky jen rodiny do 2,4násobku životního minima. Což v praxi znamená, že když si v té rodině někdo najde práci nebo oba rodiče si najdou práci, tak stát je potrestá tím, že jim sebere dětské přídavky. My chceme, aby to tak nebylo,“ okomentoval pro Blesk.cz Sobotka.

Zvýšenou dávku by pak podle plánů ČSSD měly dostávat ty rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje.

Premiér také uvedl, že by tak přídavek získalo o 300 tisíc dětí víc, nyní ho má asi 400 tisíc chlapců a děvčat. Zvýšení dávky a rozšíření okruhu rodin by si vyžádalo pět miliard navíc. Nyní se vyplácejí asi tři miliardy. Osmimiliardový roční výdaj podle Sobotky není „žádná závratná částka“.

Se zvýšením přídavků na děti počítá návrh koncepce rodinné politiky, který připravilo ministerstvo práce. Původně počítalo se zdvojnásobením dávky na 1000, 1200 a 1500 korun pro všechny rodiny s příjmem do 3,5násobku životního minima. Celkem to mělo stát 13,2 miliardy ročně navíc. Podle Sobotky by se tyto novinky mohly stihnout zapracovat ještě do konce tohoto volebního období.

Koncepce obsahuje i řadu dalších opatření. Ta ale ČSSD do voleb už prosazovat nebude. Chce je promítnout do svého volebního programu a usilovat o ně po volbách. Dokončit by se měly jen projednávané záměry, mezi které patří zavedení placené týdenní otcovské či delšího ošetřovatelského volna při péči o nemohoucí příbuzné.

Lidovci: Takhle ne. Dávky porodnost nezvýší

Sobotka ale možná narazí u svých koaličních partnerů. Například místopředseda lidovců Marian Jurečka se nad nápadem pozastavil. „Výchova dětí nezaměstnaných je méně nákladná? To je ta sociální spravedlnost a moderní ČSSD?“ podivil se na Twitteru. Jeho širší vyjádření se nepodařilo získat. 

Také předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola se k nápadu staví zdrženlivě. „Pro KDU-ČSL je rodina a prorodinná politika na prvním místě. Jsem rád, že i kolegové z ČSSD se vážně k její podpoře přiklánějí. Politiku je však třeba vést odpovědně, všechny potřeby spojit s realitou a hledat systémová řešení. Za lepší než rodinám brát považuji jim více nechat – příkladem jsou slevy na dani pracujícím rodičům," uvedl pro Blesk.cz.

A do třetice je z řad KDU-ČSL k návrhu kritický i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Je to nesystémové kupování hlasů v rámci předvolební rétoriky. Jsem přesvědčen o tom, že to není myšleno vážně. Pomoc musí proudit k pracujícím rodinám, rodinám s dětmi, ale je naprosto nesmyslné nejprve peníze vybrat, pak je přerozdělit. Smyslem by mělo být peníze v těch rodinách nechat," komentoval ideu ČSSD.

„Zkušenost z Německa ukazuje, že samotné rozdávání peněz lidi nemotivuje, aby měli více dětí. Musejí mít pracovní stabilitu, věřit v budoucnost a mít možnost skloubit rodinný a pracovní život,“ zdůraznil Bartošek s tím, že v tuto chvíli není reálné, aby pro návrh sociální demokracie lidovci zvedli ruku.

I opozice má návrh za předvolební trik, Babiš je ale se Sobotkou

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se chce s návrhem napřed seznámit. „Jsem připraven projednat zvýšení přídavku na děti. Tato dávka nebyla valorizována mnoho let. Vazba výše dávky na ekonomickou aktivitu rodiče nebyla dosud nikdy navržena ani diskutována. Rád se s konkrétním návrhem seznámím, reagoval pro Blesk.cz.

Poslankyně Radka Maxová, která má v ANO na starosti sociální tematiku, rovněž tvrdí, že je třeba o tom otevřít diskusi. „Na první pohled se mi zdá, že se nejedná o rovný přístup ke všem dětem, které nemohou za to, v jaké rodině vyrůstají, řekla a dodala, že by ruku v ruce s touto novinkou musel přijít i kontrolní mechanismus proti zneužívání ve formě umělého zaměstnávání.

Kritika zaznívá z řad opozice. „Je to jednoznačně předvolební trik ČSSD,“ uvedla pro Blesk.cz místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová ve studiu Blesku Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová ve studiu Blesku | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Raději by rodiče k práci motivovala daňovými slevami. „Měli bychom být obezřetní vůči takovémuto navyšování sociálních dávek. Raději bych podpořila pracující rodiny tím, že by měly nižší odvody a tím pádem vyšší daňové slevy,“ dodala s tím, že právě příspěvek na děti je jednou z těch dávek, jejichž efektivita by se dala přehodnotit.

Podívejte se, jak nápad předestřel pro Blesk.cz premiér:

Video Premiér Sobotka chce navýšit přídavky na děti pro pracující rodiny. Dostat by je navíc mělo o 300 tisíc dětí více... - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

panda82 ( 16. ledna 2017 18:46 )

Sobotko,Sobotko tato vláda půjde do háje a co potom, vždyť ti rodiče nemají takové výdělky, aby si to mohli odečíst, a potom hlavně očíslovat děti, protože většinou si rodiče pro daně děti rozdělily, a teď to bude jak, a dělat rozddíl mezi dětma živnostníků a zaměstnanců a teď ještě nepracující ne vlastní vinou třeba důchodců, a to vymyslela ČSSD no hnus, to vyhovuje Gazdíkovi, Jurečkovi , A ještě se mi honí hlavou jak přišla církev k tomu majetku, to faráři pracovali, nebo Pán bůh jim ho přičaroval, jak to prokázali, že ho neukradli

noacojezase ( 13. ledna 2017 13:47 )

Na přídavek už nedosáhne rodina s rozhodným příjmem 19000, to je prostor pro vyplácení černých mezd a stát to zase zadotuje.

agfor ( 13. ledna 2017 13:45 )

Lidovci se chytají za hlavu - no jo, co kdyby nezbylo na církevní restituce, že.

HajkovaVlasta ( 13. ledna 2017 12:26 )

V tom případě děti romů a poslanců brát nebudou.

zednik ( 13. ledna 2017 11:23 )

Sobotka to řekl jasně: Přídavek na dítě je odměna pro rodiče za to, že alespoň jeden z nich je vůbec ochoten pracovat a příjmem dosáhne mx.přesně do trojnásobku životního minima. Při dávkách 22 tisíc plus 8 tisíc příspěvek na nájem, je to nápad mimo mísu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa