Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pracuješ? Dostaneš až dvojnásobně větší přídavky na děti, navrhuje Sobotka

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. ledna 2017
19:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce ještě do voleb protlačit Poslaneckou sněmovnou návrh zákona, který by navýšil přídavky na děti pro pracující rodiče. Kromě vyšší dávky by na ně nově mělo navíc dosáhnout více rodin. Předseda největší levicové strany tak chce podle svých slov podpořit rodiny s dětmi i porodnost. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz.

Kdo pracuje, toho odměníme. Taková je představa premiéra, jak by se měly změnit přídavky na děti. Když si rodič nebo rodiče najdou práci, neměli by podle Sobotky o tyto dávky nutně přijít. Přídavky by se měly vyhoupnout podle věku dítěte z 500, 610 a 700 korun na 1000, 1100 a 1200 korun pro rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje.

Nárok by navíc měly rodiny vydělávající až trojnásobek životního minima. Místo 412 tisíc dětí by jich na peníze dosáhlo výrazně více – přes 700 tisíc. Stát by pak místo tří miliard musel sáhnout hlouběji do kapsy, navýšení by stálo celkem osm miliard korun.

Podívejte se na celý rozhovor s premiérem: 

Video  Premiér Sobotka chce navýšit přídavky na děti pro pracující rodiny. Dostat by je navíc mělo o 300 tisíc dětí více…  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Jaký přínos by to mělo mít, co si od toho slibujete a stihne se to ještě v tomto volebním období?

Především – dá se to stihnout. Chceme pro pracující rodiny s dětmi přidat příští rok zhruba pět miliard korun. Jde o to, že dnes mají nárok na dětské přídavky jen rodiny do 2,4 násobku životního minima. Což v praxi znamená, že když si v té rodině někdo najde práci nebo oba rodiče si najdou práci, tak stát je potrestá tím, že jim sebere dětské přídavky. My chceme, aby to tak nebylo. Aby ten nárok dostalo i 300 tisíc dětí, které žijí v rodinách, které mají méně než trojnásobek životního minima. Chceme rozšířit počet rodin, které budou mít nově nárok na přídavky. Druhá důležitá systémová změna – chceme, aby ten zvýšený dětský přídavek, těch 1000, 1100 a 1200 korun bylo pro pracující rodiny. Aby tam alespoň jeden rodič pracoval.

Takže by to mělo motivovat lidi k práci…

Jednoznačně. Je to opatření, které by současně mělo pomoci tlačit lidi na legální trh práce, protože pro rodinu se dvěma, třemi dětmi by to mohlo znamenat čistý měsíční příjem 1000 nebo 1500 korun navíc. Nechceme, aby se plošně přidávalo lidem, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají.

Je to nutné v době, kdy je velmi nízká nezaměstnanost?

Je to nutné v době, kdy je velmi nízká porodnost. My potřebujeme všestranně zlepšit podmínky pro rodiny s dětmi. Tohle není jediné opatření, vy víte, že máme celou řadu věcí rozpracovaných v parlamentu – třeba otcovská dovolená a další. Potřebujeme zvýšit porodnost. Máme sice nízkou nezaměstnanost, ale pořád je nějakých 360 tisíc lidí v evidenci Úřadu práce. To není málo. Zhruba třetina rodin, které pobírají dětský přídavek, jsou rodiny lidí bez práce.

To zní, jako byste si měli rozumět s lidovci, ale zatím hlasy z KDU-ČSL nejsou jednostranně pozitivní. Jak se je budete snažit přesvědčit?

Předpokládám, že pokud se lidovci seznámí s konkrétními parametry toho našeho návrhu, zjistí, že to není žádné plošné zvyšování, ale naopak, že to je motivační zvyšování. Předpokládám, že se shodneme na tom, že rodiny s dětmi si zaslouží podporu. Pracující rodiny s dětmi zvlášť a rodiny s průměrnými příjmy také. V minulých třech letech jsme dokázali najít shodu na celé řadě věcí, včetně KDU-ČSL. Budeme se je snažit přesvědčit i teď. Pokud se nám to nepovede, bude to určitě jedna z věcí, se kterou půjdeme do voleb.

Kritici Vám vyčítají, že může jít o předvolební tah…

Všichni ti kritici by tedy měli říci, co konkrétně navrhují, co chtějí udělat pro pracující rodiny s dětmi oni. My říkáme: vyčleňme pět miliard jako prioritu v rámci výdajů do příštího roku, dejme je pracujícím rodinám s dětmi. Ať dá tento stát najevo, že si tyto rodiny zaslouží podporu a že motivuje k práci. To je důležitý signál, který může vláda ještě do konce volebního období vyslat.

Mluvil jste o tom, že se to stihne. V jaké fázi to aktuálně legislativně je?

Máme návrh zákona, který už leží v Poslanecké sněmovně, tam to můžeme dostat formou pozměňujícího návrhu. Pokud se v koalici dohodneme, ministerstvo připraví pozměňující návrh, načteme ho, schválíme to – myslím, že je šance do prázdnin to schválit, nebo nejpozději na podzim – a od příštího roku jsme schopni technicky začít vyplácet pracujícím rodinám s dětmi zvýšené dětské přídavky.

hejhej ( 14. ledna 2017 10:22 )

Blíží se volby, tak žvanil Sobotka slibuje, aby se udržel u koryta.

taktone ( 13. ledna 2017 11:00 )

Tak to je docela pozdě já jsem to měla .. pracuješ - nedostaneš nic, moje děti stát o dětské přídavky okradl

govana ( 13. ledna 2017 07:57 )

Taky už nemůžu ten jeho obličej a prolhané kecy slyšet...Copak ani jedna politická strana za léta nepochopila že lidem vadí ten výsměch k obyčejným lidem? Zapomínají že jsou tam pro lidi tedy by měli být.Jen hrabou pro sebe a své známé. Jak může brát ředitel pošty takovou sumu atd.?Za co ?Léta je tu diskriminace pracujících lidí.Jak může brát rodina cigána 30tis dávky a otec mladý se válí doma a řekne že přece nebude dělat za pár tisíc a nic se neděje.Právě proto že stát rodině dává měl zvednout *** a makat i za málo peněz ,má vzdělání pořádné? Proč u nás je tak malá minim.mzda a potraviny drahé jak v Německu ?Politik schopný by měl vrátit lidem úsměv na rty a třeba si ubrát ze svého to nepochopili ty hovada?Stačí kdyby minim.mzda byla už dávno 15 tis čistého a bylo by lépe ale to né. Proč každý politik když bere minim.70 tisíc nedává měsíčně 5 tisíc na nemocné třeba děti na které se žebrá denně v tv.To by bylo gesto. Proč stát konečně neupraví zákon aby matka po mateřské měla možnost pracovat na ranní směnu jak to bývalo kdysi a tím pádem by nebyla mnohdy nucena být doma a pobírat dávky neboť jí nemá kdo hlídat dítě i babičky budou stále v pracovním procesu.Proč stát neupraví zákon aby zaměstnavatel musel přijmout určitý počet lidí nad 50 let když máme makat do 70 let pomalu,hlavně že dědci sedí a spí v politice to jo...Tento stát nedělá nic aby si mladí pořídili dítě nebo ano???

Bocian ( 13. ledna 2017 07:09 )

Pracuješ? Dostaneš až dvojnásobně větší přídavky na děti, navrhuje Sobotka a kapitalista, jak se to dozví, tak platy o výši přídavků zase pokrátí. Známe přece českého kapitalisty velmi dobře. Minimální mzda podle českého kapitalisty by měla být ještě minimálnější, neschopenky úplně zrušené, přesčasy neplacené a pracovní doba nekonečná s polovičním počtem zaměstnanců než na západě ale s 3 x nižším platem. A samozřejně naše žebrácké podpory v nezaměstnanosti - zrušené!

joudajoudovy ( 13. ledna 2017 06:15 )

ze by sobotka konecne zacal rozdavat ze svych usporenych nahrad?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa