Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi první Vánoce bez supermarketů přežijí, míní Mihola a chce zavírat častěji

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. prosince 2016
19:50

V pravé poledne na Štědrý den se zavřou brány supermarketových chrámů napříč Českem, otevřou se až po svátcích. Češi zažijí první Vánoce, kdy si ve velkých obchodech po Štědrém dni hned tak nenakoupí. Přežijí to, říká v rozhovoru pro Blesk.cz Jiří Mihola, šéf poslanců KDU-ČSL a zastánce toho, aby svátky byly svátečními dny a nikoli dny honu s vozíkem na levnější potraviny či spotřební zboží. On sám by byl pro to, aby byly obchody zavřeny během všech svátků, co máme.

Česko zažije první vánoční svátky bez možnosti nakoupit si ve velkých supermarketech. Jak se s tím Češi vypořádají?

Já myslím, že to určitě přežijí. Že je to ve prospěch věci. Sváteční den – a zvlášť o tak velkých svátcích, jako jsou svátky vánoční – by se měl odlišovat od toho všedního. Myslím, že i ty prodavačky a prodavači uvítají, když budou moci být se svou rodinou. Také se určitě na svátky těší.

Kompletně celé Vánoce zavřeno nebude, lidé si stihnou nakoupit ještě na Štědrý den do 12:00. Je to tak z vašeho pohledu správné?

Takhle je to nastavené, já myslím, že je to v pořádku, že ta možnost, kdo úplně na poslední chvíli něco shání, je. Že by se absolutně zavřelo, zhaslo a nikdo nikde nic nesehnal, to také není pravda. Na různé obchůdky na nádražích, benzinky a další zařízení tohohle typu to nedopadne. Týká se to především těch velkých obchodních řetězců. A myslím si, že je to tak v pořádku.

Anketa
Je správně, že budou mít supermarkety od Štědrého dne od 12:00 o Vánocích zavřeno?
počet hlasujících: 517
Anketa
Je správně, že budou mít supermarkety od Štědrého dne od 12:00 o Vánocích zavřeno?
ANO
69 %
NE
32 %
počet hlasujících: 517

Novela zahrnula nakonec jen omezený počet svátků v roce. Vy byste přitom preferoval, aby bylo zavřeno během všech svátků, že?

Těch státních svátků nemáme tolik, že by to měl být nějaký problém. Funguje to tak i v řadě sousedních zemí – Německu, Rakousku, i v dalších zemích západní Evropy. Určitě žádný problém s tím nikdo nemá.

Já bych byl skutečně rád, aby se to týkalo všech státních svátků. V tuto chvíli se to týká jenom těch osmi vybraných z těch 14 státních. Naštěstí pro ty vánoční to platí. A já si neumím představit, že by někdo 25. prosince letěl nakupovat. Stejně jako 1. ledna to funguje nějak tak jakoby samozřejmě. Kdo by co chodil nakupovat.

Jak to vypadá v praxi, když je na svátek zavřeno, se naplno ukázalo 28. října, kdy se parkoviště supermarketů proměnila v města duchů. Jaký to dle vás mělo dopad?

I předchozí svátky, kdy už bylo zavřeno, ukázaly, že se nic vlastně neděje. Že to nijak zásadně nedopadne na ekonomiku, ani se nezastaví život kvůli tomu. Lidé i o svátečních dnech zpravidla nezůstanou sedět a nic nedělat, využívají různé služby, takže se provoz přenáší do dalších segmentů ekonomiky. Já třeba na vánoční svátky vyjíždím s rodinou na pobyt, včetně těchto vánočních dnů. Nemyslím si, že by se zastavila ekonomika.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu přitom na uzavření prodejen nad 200 metrů čtverečních však vydělaly e-shopy a malé prodejny, u těch velkých naopak vyletěly miliardy oknem, což mělo dle svazu dopad i na státní kasu v podobě neodvedených daní. Co na to říkáte?

Hospodářská komora a vámi jmenovaní měli jiní názor, střetávali jsme se v tom, ale já znova říkám – těch pár dnů státních svátků nemůže mít zásadní dopad, nepotvrzuje se to. Už dříve jsem dával příklad, že právě proto, že západní Evropa má často zavřeno i v jiné dny, některé země v neděli, a my jsme měli tak bezbřeze otevřeno jako doposud, tak kdyby platily ty zásadní dopady na ekonomiku, tak bych se ptal, jak to, že jsme je za čtvrt století nedohnali a nepředehnali. Zejména ty, které mají opatření daleko přísnější.

Některé velké provozovny se však s nastalou realitou smířit nechtěly. A tak zkrátka udělaly to, co se čekalo – že si Češi nějakou kličku najdou. Ohraničily prostor a udělaly ze sebe rázem provozovnu menší. Jak to vnímáte?

To mě samozřejmě mrzí, bohužel je to takové, zdá se už, typické, že se mnozí u nás snaží obejit zákon nebo nějaké opatření jakýmkoli způsobem. Samozřejmě u návrhu, který přišel ze Senátu, je otázka, jestli je úplně ideální. Já bych byl ochotný o něm diskutovat a dával jsem tam právě i pozměňovací návrh směrem k tomu, aby se to týkalo všech státních svátků.

Nad způsoby obcházení může člověk jen kroutit hlavou. V zahraničí to tímto způsobem nechodí. Když je nějaké opatření, nějaký zákon, tak se dodržuje a měli bychom dbát i na to, abychom to respektovali i proto, že ty svátky jsou pro nás. Týká se to všech, není to záležitost nějaké vybrané skupiny. Jsou dny, kdy ekonomika a nakupování by neměly být na prvním místě.

Zavřené obchody na svátky přitom míří i k Ústavnímu soudu. Stížnost tam totiž podává 19 senátorů a právě Hospodářská komora, kterou jste jmenoval. Oni se nesmířili s tím, že stát zasahuje do toho, jak a kdy se bude co prodávat. Co říkáte na to, že to takto ženou k soudu?

Tuhle možnost mají, já to respektuji, ale počkám si na výrok Ústavního soudu. Ono se to u nás také začíná množit, že když někdo s něčím není srozuměn nebo má problém, tak se začne obracet na soud. A pak se bude divit, že soudy budou mít dlouhou řadu věcí, kterým se budou muset věnovat, a tím pádem budou jiné zase stát.

Právo na to mají, ale já se toho nebojím. Takhle to funguje v západních zemích a že jsou na to různé pohledy, je sice fakt, ale že by to měl být tak zásadní problém, jak ta uvedená skupina říká, to si nemyslím. A myslím, že ani většina našich obyvatel. Byly výzkumy, kdy lidé říkali – a nebylo to malé množství, byly to tisíce lidí – že jim toto opatření nevadí. A mnozí ho považují za kultivující. Je v pořádku, že to máme a mělo by se to držet státních svátků, jinak se můžeme bavit i o tom, že nepotřebujeme státní svátky a všechno podřídíme ekonomice. 

VIDEO: Anketa mezi nakupujícími. Co si myslí o zavřených obchodech?

Video  Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, někteří rozhodnutí chápou.  - DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR
Video se připravuje ...

Hunt ( 25. prosince 2016 11:00 )

lahny:Ty vypatlané hovado,které vyspělé státy v Evropě ,rozdávají lidem jakési nenávratné půjčky ?Komunisti rozdávali protože BRALI těm úspěšnějším podnikům a v rámci jakési plné zaměstnanossti tyto zdroje rozdávali podle svého chabého rozumu?Kreténe "lahny" a na (nejen) toto "hospodaření" ten tvůj socialismus doplatil.A rozkradení?Ty tupé zvíře nevíš,že většinou se tohoto zúčastnili ex-funkcionáři KSČ+ jejich děti-tobě podobným urazit hlavu!

lahny ( 25. prosince 2016 10:36 )

 pro Hunt Když se povznesu nad Tvoje nadávky, protože jen nevzdělanec reaguje nadávkami, vzdělaný člověk argumentuje fakty,tak nemáš pravdu.Komunisti nám, lidem v bývalých Sudetech, dávali až 80 tisíc nenávratné půjčky na stavbu rodinného domu, protože potřebovali mít obydlené pohraničí (bylo to od Harrachova po Špindlerův Mlýn, nebo potom v broumovském výběžku), zrovna tak se tam i stavěly fabriky, aby lidi měli kde pracovat. Tento režim lidi vyhání z jejich domovů protože heslo tohoto režimu je STĚHUJTE SE ZA PRACÍ, to v prvním případě a v druhém..většina fabrik v těchto lokalitách byla rozkradena a vytunelována, takže lidi přišli o práci. Ale jak vidím, ty to nepochopíš, protože nechceš vidět fakta, ale jsi zaslepený modrými ptáky, kteří se NEJVÍCE podíleli na rozkradení této republiky.

JarBen ( 25. prosince 2016 03:47 )

Co je Miholovi do toho, kde lidé budou trávit svátky? Toto ničemné opatření nechrání pracovníky obchodu (mohou být nuceně nasazeni na jiné práce), ale omezuje zákazníky i vlastníky obchodu. Doufám, že tato stranička s trvalými tendencemi někoho či něco usměrňovat přijde na to, že velké obchody by mohly být otevřeny pouze o svátcích, prioritně pak církevních.

Hunt ( 24. prosince 2016 13:30 )

lahny:Ty starý vole,takové jako ty zahrabat do hnoje protože napsat:"Komunisti chtěli mít(!!!!!) obyvatelstvo rozvrstvené po celé republice" může napsat jen rudo-tupý a nevědoucí blb jako ty.Kre.téne,demografie NENÍ věc nějaké politické strany a stáří neznamená mít patent na rozum,ovšem to ty nikdy nepochopíš.To, že komunisté propagovali socialismus,který nikde nefungoval a NEFUNGUJE a tím způsobili zaostávání Česka za demokratickou Evropou ti samozřejmně nevadí!

lahny ( 24. prosince 2016 10:48 )

pro rego Já neříkám, že po r.2000.Já jsem tím myslel v době jejich vládnutí, čili za 40 let. TY AKORÁT NEUMÍŠ ČÍST.A jak je vidět, jsi mladý, protože jenom mladý nemají argumenty a umí jenom nadávat. V této vesnici, co bydlím, v r.1989 420 obyvatel, jsme měli školku, školu, krám Jednoty, dojížděl sem pojízdný řezník, prosperující družstvo, hospodu s tanečním sálem, autobusy do města každou druhou hodinua na všechny směny. Dneska tady toho nemáme NIC, tento režim vše zlikvidoval.Nyní máme 280 obyvatel a mladí odtud utíkají, že tu není škola ani školka. a to není jen naše vesnice, ale všechny vesnice v Krkonoších (od Harrachova až po Špindlerův Mlýn). Komunisti chtěli mít obyvatelstvo rozvrstvené po celé republice, tento režim žene lidi do měst a pohraničí začínají přebírat cizinci. Oni sice byli Němci po válce vyhnáni, ale dneska jim naše baráky dáváme dobrovolně, protože tady není práce a tak mladí odtud utíkají. Ale jak vidím, tohleto je nad Tvoje chápání, ty umíš akorát lidi napadat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa