Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavřené obchody o svátcích míří k Ústavnímu soudu. Senátoři podávají stížnost

Zavřené obchody o některých státních svátcích jsou trnem v oku Hospodářské komoře i Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podpořil je senátor Jaroslav Kubera a dalších 18 senátorů. Společně podávají ústavní stížnost.
Zavřené obchody o některých státních svátcích jsou trnem v oku Hospodářské komoře i Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podpořil je senátor Jaroslav Kubera a dalších 18 senátorů. Společně podávají ústavní stížnost.  (Autor: Blesk / Zuzana Štíchová)
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. prosince 2016
14:58

Zákon o prodejní době v maloobchodě bude mít dohru u Ústavního soudu. Postará se o to Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu a minimálně 19 senátorů. Podpisy sbíral v horní parlamentní komoře senátor ODS Jaroslav Kubera, u počtu 19 prý přestal. Potřeba je totiž jen 17.

„Hned po přijetí zákona se na nás obrátila HK i SOCR s tím, že ho nepovažují za dobrý. Co nám vadí – on je velmi zvláštní. Proč má stát zasahovat, jak a kdy se bude prodávat? O jisté svátky, kritérium nám není známo, bude zavřeno,“ horlivě vysvětloval Kubera.

Stát nemá do těchto oblastí zasahovat. Vlastní zákon není ani z praktické aplikace úplně jasný. Diskutovali jsme o tom, jak je to s místy, která byla k obchodům přilepena například po kolaudaci. Podle některých veřejných prohlášení se obávám, aby to nebyl trojský kůň, který bude směřovat k zákazu o všechny svátky,“ dodal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Spoluprací Kubery s Dlouhým a také prezidentky SOCR Marty Novákové vznikla avizovaná ústavní stížnost, kterou podepsala většina senátorů ODS i někteří novopečení členové horní parlamentní komory.  Například Tomáš Czernin (TOP 09), Michael Canov (nestr.) nebo Jiří Růžička (TOP 09). Připojil se také loterijní magnát Ivo Valenta (Soukromníci). „Nepodepsali to lidovci, ale překvapili mě někteří noví senátoři, kteří se sami hlásili,“ dodal Kubera.

„Argumentem je ochrana zaměstnanců. Ukazuje se ale, že to není třeba, na svátky je možné vyjednat volno, najímají se brigádníci. Pan senátor Bublan nějak vybral svátky a prodejní plochu,“ poznamenala Nováková.

Ústavní stížnost nyní dopracují právníci a podána bude v nejbližších týdnech. Pokud stížnost uspěje, chce Kubera úplné zrušení příslušné novely. Ta poprvé ovlivnila nakupování 28. října a přinesla řadu nejasností a pokut.

Obchody musí podle nové legislativy, kterou prosadili zejména senátoři za ČSSD, zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

Seznam senátorů podávajících ústavní stížnost:

Jaroslav Kubera (ODS)

Miloš Vystrčil (ODS)

Lumír Aschenbrenner (ODS)

Zdeněk Nytra (ODS)

Jiří Oberfalzer (ODS)

Tomáš Jirsa (ODS)

Jiří Burian (ODS)

Tomáš Grulich (ODS)

Jan Horník STAN)

Jiří Šesták (hnutí Občané pro Budějovice)

Ivo Valenta (Soukromníci)

Tomáš Czernin (TOP 09)

Michael Canov (Starové pro Liberecký kraj)

Václav Chaloupek (Občané patrioti)

Jiří Růžička (TOP 09)

Zbyněk Linhart (nestr.)

Luděk Jeništa (nestr.)

Petr Holeček (nestr.)

Jiří Dušek (nestr.)

Připravujeme podrobnosti.

rockyshowman ( 14. prosince 2016 16:11 )

Ten Dlouhý ještě žije? Ti porevoluční z vyhnilých stran jsou snad všude. Bez charakteru. Napřed soudruzi, pak ODA, lidovci atd, všude byli, kde se sypalo. Bez charakteru, bez sebemenšího zaváhání. Podle toho to tady tak vypadá.

pepen ( 14. prosince 2016 15:14 )

Kubera s ODS-by si měl jít hledat místo někam na hřbitov!!!Je to odporný člověk!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa