Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Kličky v zavírání obchodů o svátcích: Senát chce výjimku pro nákupní centra

Omezení prodejní doby o svátcích se možná nedotkne velkých nákupních center. Poslanci budou o zákonu hlasovat nejspíše již v dubnu. (ilustrační foto)
Omezení prodejní doby o svátcích se možná nedotkne velkých nákupních center. Poslanci budou o zákonu hlasovat nejspíše již v dubnu. (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
16. března 2016
15:51

Sněmovna má možná již v dubnu rozhodovat o zavírání větších obchodů o některých svátcích. Omezení prodejní doby by se ale nemělo týkat velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních s více nájemci. Ve středu to poslancům doporučil hospodářský výbor, který tak „změkčuje“ původní senátní návrh.

Původní senátní návrh předkládal, že obchody zůstanou zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Výjimka poslance Stupčuka

Hospodářský výbor ve středu doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD). Podle něho by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců. Pokud by v nich byly uzavřeny velké prodejny, menší obchodníci by museli nést provozní náklady celých center, uvedl ve zdůvodnění.

Výbor naopak nepodpořil požadavek Romana Kubíčka (ANO), který by obchody zavřel na Nový rok a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by mohly být otevřeny do 14 hodin. Zástupce předkladatelů senátní normy František Bublan (za ČSSD) podotkl, že by se v podstatě uzákonila nynější praxe.

Ve výboru neuspěl ani Petr Kudela s návrhem přidat k senátní předloze ještě Velikonoční neděli a Jiří Mihola (oba KDU-ČSL), podle kterého by se měly zavírat větší obchody o všech svátcích s výjimkou Štědrého dne, kdy by mohly být otevřeny do 14 hodin. Podle Bublana by takové omezení už mohlo mít záporné dopady na ekonomiku a zaměstnanost.

Sociální inženýrství, tvrdí opozice

V debatě ve středu vystoupili hlavně kritici předlohy. Podle předsedy výboru Ivana Pilného (ANO) nedává ekonomicky žádný smysl, týká se jen jedné skupiny zaměstnanců a jde o sociální inženýrství. „Vyžeňme pana senátora, při vší úctě, s tímto návrhem,“ přidal se k odpůrcům František Laudát (TOP 09). Ivan Adamec z ODS varoval před tím, že pokud bude zákon schválen, postupně se do něj budou přidávat další dny. Ve výboru předlohu podpořili vesměs poslanci ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

datel ( 18. března 2016 13:08 )

já bych to naopak rozšířil o další profese - copak jsou prodavači něco víc než ostatní? Přece lékaři a sestřičky chtějí být taky o svátcích doma (tak zavřeme nemocnice a pacienty pošleme domů), hasiči taky (tak lidé dostanou za úkol udržovat případný požár do všedního dne), lidé z dispečinků (zastavíme na svátky plyn, vypneme elektriku, zavřeme tunely pro auta, zastavíme vlaky, letadla, vypneme mobilní sítě), obsluha restaurací, barů (zavřeme je, jen ať jsou lidé doma s rodinami), obsluha benzinek taky má rodinu (lidi si natankují den před tím), policisté mají taky rodiny (zloději dostanou pokyn aby si vzali taky volno na svátek)..... .... (jen bych dodal, je posledních 10 víkendů jsem byl v práci a vím, jaké to je) - lidi probuďte se a popřemýšlejte, kolik profesí musí pracovat i v době svátků a lihovci chtějí zavřít obchody

joudajoudovy ( 17. března 2016 10:44 )

vyjimka pro nakupni centra, kde jsou prevazne korporace? hahahaaaaaaaaaa ze by predkladatele zmeny zakona meli slibeny vylet do fabrik v cine nebo kazdy, vcetne rodinnych prislusniku, obdrzi celorocni voucher? tito ameteri chteji vladnou nasi vlasti? za politicke body ve volbych, nas prodaji i certu rohatemu.

jakoja ( 16. března 2016 21:32 )

Jaké "hodiny navíc"? Hodin budou muset prodavačky za měsíc odpracovat pořád stejně, akorát budou mít na ten svátek určené "běžné volno mezi směnami". To že jsou ve svátek doma a plat mají jako by byli v práci, to mají zaměstnanci s měsíční mzdou. Prodavačky mají vesměs mzdy hodinové.

karprox ( 16. března 2016 17:14 )

Tento poslanecký návrh mne uráží a poškozuje. Je výrazem naprostého nepochopení a opovržení pracovníky v nepřetržitém provozu. Do práce jezdíte brzy ráno, z práce se vracíte pozdě večer, obě cesty podnikáte v době kdy jsou dlouhé intervaly, každá z těch cest mnohdy zabere hodinu i víc. Přijdete domů po poslední z několika 12 hodinových směn, ráno vstanete a nemůžete si koupit ani ten rohlík. Jedinou vaší nadějí jsou nekvalitní a předražené večerky. Mimochodem ani na to že budou doopravdy otevřeny se zvláště o svátcích spolehnout nedá. V nepřetržitém provozu pracujeme oba dva. Pravidelně už teď jíme často několik dnů staré pečivo, co bude potom nevím. Počet pracovníků v nepřetržitém provozu nezajímá dokonce ani naše statistiky. Když jsem se pokoušel zjistit kolik nás je v republice celkem, kolik v kterém kraji a okrese, tak mi bylo sděleno, že tento údaj vůbec nesledují. Pracující v nepřetržitém provozu navíc často pracují jen na dohodu, bez dovolené a jakýchkoliv příplatků a benefitů a jsou rádi, že vůbec nějakou práci mají. Bránit se nemohou. I proto se mnozí z nich často musí snažit nakupovat s minimálními náklady. Tak díky sněmovno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa