Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman: S Kačenkou v autě bych si nezapálil. A proč nemá rád supermarkety?

Autor: jer - 
11. prosince 2016
19:20

Prezident Miloš Zeman se v nedělním Pressklubu Frekvence 1 svěřil, že zákon o zavírání obchodů podepsal jednoduše proto, že nemá rád supermarkety. Vadí mu prý hlavně to, že velké obchody mají marži až 60 %. „Byla to poslední kapka, nebyl to samozřejmě jediný důvod,“ dodal. V rozhovoru se také vyjádřil k elektronické evidenci tržeb i k zákazu kouření v restauracích.

Prezident se v rozhovoru vyjádřil k řadě témat. A i když jako vždy oplýval bonmoty, o některých věcech mluvil naprosto bez servítků. Například o zavírání obchodů o svátcích. Zeman se přiznal, že zákon podepsal proto, že nemá rád supermarkety. „Jejich zisková marže je téměř 60 procent, například na jednom rohlíku. Tak ať supermarkety dostanou přes ústa, když mají takovou marži!“ prohlásil a dodal: „Byla to poslední kapka, nebyl to samozřejmě jediný důvod.“ Velkým obchodům je podle hlavy státu třeba dát najevo, že nejsou na trhu samy. Prezident souhlasí s podporou malých prodejců, kteří by jinak zanikli.

Na téma EET prezident reagoval kladně v duchu svých předchozích vyjádření. Negativně se nevyjadřoval ani na adresu lidí, kteří udávají podnikatele za nevydání účtenky. „Udáním člověk upozorňuje, že někdo krade,“ řekl Zeman. Soucit neměl ani se starosty, kteří si stěžují na zavírání podniků kvůli EET. „Když starostové pláčí a nadávají, proč si hospodu nevezmou do své režie? Nakonec jim to může ještě vydělat,“ uvedl. Podle prezidenta řada hospodských mohla zavřít i kvůli tomu, že by EET mohla odhalit některé jejich legální nedostatky.

Horším problémem než EET je podle Zemana například omezování svobody projevu na internetu. To označil za „svinstvo“ a dodal, že „ve většině případů to bude posuzovat totální blb a ten bude posuzovat, co je vhodné a co se vymaže.“

Zákaz kouření v restauracích přirovnal k totalitě

Velmi ostře odsoudil také zákaz kouření v restauracích. Opatření přirovnal k totalitě. Dále řekl, že je pro oddělené kuřácké a nekuřácké prostory. „Jsem pro oddělené prostory, ať si každý jde, kam chce,“ reagoval. Zákaz kouření by se podle prezidenta měl vztahovat jen na prostory, kde je s kuřákem v uzavřeném prostoru dítě, například na jízdu automobilem. Sám zdůraznil, že například při jízdě se svou dcerou Kateřinou v autě nikdy nekouřil. Protikuřácký zákon, který tento týden schválila Poslanecká sněmovna, prezident ale nebude vetovat, protože by byl ve střetu zájmu. Považuje ho ovšem za nesmyslný. 

Miloš Zeman také promluvil o svém rozhovoru s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Detaily hovoru neuvedl. Prozradil ale, že spolu hovořili bez tlumočníka a pevnou linkou. Zeman odmítl, že by měl Trumpův mobil a že by měl problémy s angličtinou. „Tohle se mi stalo, když jakýsi idiot zveřejnil na internetu, že můj blahopřejný dopis obsahoval chyby. Přitom prošel korekturou rodilou mluvčí a byl psán v americké angličtině,“ připomenul nedávnou událost.

Na otázku, zda i při hovoru s Trumpem sršel svými bonmoty, prezident Zeman odpověděl: „Řekl jsem mu, že jeho most favorite exwife (nejoblíbenější exmanželka) Ivana má ráda jitrnice a k upevnění česko-amerického přátelství může přispět i kuchyně.“

Jmenování ministrů 11 měsíců před volbami? Hloupé

V rozhovoru se prezident dotkl také odvolání a jmenování ministrů. Odchodu Němečka je mu prý líto, u Dienstbiera to přišlo „pozdě, ale přece.“ Proti novým ministrům Chvojkovi a Ludvíkovi prezident nic nemá. „Odvolání ministrů 11 měsíců před volbami bylo od Sobotky hloupé,“ zkonstatoval.

Stručně reagoval rovněž na slova premiéra, který označil Andreje Babiše (ANO) za nefér hráče. „Když vás ve fotbale někdo fauluje, tak také neodejdete ze hřiště. Zápas dohrajete a potom řeknete, že ten a ten člověk hrál nefér,“ řekl prezident.

Znovu vyjádřil i svou podporu bývalému protokoláři Jindřichovi Forejtovi„Vážím si jeho práce, považuji za špinavost natáčení podobných videí a udělám vše pro splnění jeho snu, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu.“ S Forejtem prý od události nemluvil. Pořízení videa označil za nehoráznost. Co je v soukromí, je prý nedotknutelné.

Jen velmi okrajově prezident odpověděl na otázku ke kauze dětí Michalákových. „Vždy jsem podporoval, aby děti českých rodičů nebyly těmto rodičům odjímány zahraničními orgány, například Barnevernetem, a zastávám názor, že by se český národ měl rodičů zastat.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hunt ( 12. prosince 2016 13:37 )

zdenekk:

Hunt ( 12. prosince 2016 13:34 )

zdenekk: To dementní Emanovic hovado nikdy soudnost nemělo!

anna1234 ( 12. prosince 2016 09:56 )

 ..to by mě tedy zajímalo jaké malé obchody chtěl podpořit zavřením marketů v době svátků. Jediné menší obchody jsou podle mně jenom Vietnamci, české menší obchody už byly díky marketům téměř zlikvidované. A co se týká udávání a EET, možná by v tom taky pan president mohl vidět mstu, než že dotyčný musí být nutně hned zloděj. Pro mně anonymní udávání zůstane vždycky svinstvem. A protikuřácký zákon..to se jako v hospodách a restauracích vůbec!!! nebude smět kouřit??? Pochopila jsem to dobře? Já jsem nekuřák, ale jestli to tak bude, je to naprostý nesmysl. Rozdělit na kuřácké a nekuřácké to ano, ale naprostý zákaz? Proč mi přijde, že doba začíná být samý zákaz a příkaz?

Hunt ( 12. prosince 2016 08:40 )

drakundina:No ty jsi ale "strašlivý zabiják"!

Hunt ( 12. prosince 2016 08:32 )

krakos500:Blbe,sám jsi "hur" a s čepičkou ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa