Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka bude změny ve vládě řešit se všemi ministry. U Zemana dostal jelítko

Autor: kal, ČTK - 
8. listopadu 2016
15:50

Nejen ministry sociální demokracie, ale všechny členy kabinetu čeká pohovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Předseda vlády to oznámil po úterním obědě v Lánech, kde ho hostil prezident Miloš Zeman. Státníci si dali pečené jelítko, šťouchané brambory a medovník. Jednali spolu poprvé od chvíle, kdy Sobotka napsal spolustraníkům o chystané výměně unavených ministrů z ČSSD. Žádné z jmen, která ve vládě vymění vymění, ale zatím premiér nepotvrdil.

„Setkání bylo zahájeno pracovním obědem, pan prezident pozval pana premiéra na pečené jelítko. Jednání pokračuje,“ uvedl Ovčáček. Po půl čtvrté dodal, že setkání skončilo.

Sobotka po schůzce v Lánech prohásil: „Nebudu potvrzovat žádná konkrétní jména. Byl bych rád, aby to byl nejdřív prezident republiky, který ode mne obdrží návrh na změny ve vládě.“

V pátek premiér oznámil, že se chce sejít se všemi sedmi ministry nominovanými ČSSD a bilancovat s nimi. Někteří z nich jsou podle předsedy vlády unaveni, a proto potřebují vystřídat. V pondělí už premiér mluvil s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Ten je také jedním ze členů vlády, kterého média nejčastěji označují za ohroženého odvoláním. Často v této souvislosti bývá zmiňován i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš i předseda lidovců Pavel Bělobrádek už minulý týden řekli, že oni nikoho měnit nemíní.

Prezident chce hlavu Hermana

Zeman se před schůzkou s premiérem nechtěl k možné výměně některých ministrů za ČSSD vyjadřovat. V neděli ale uvedl, že by podle něj měl z vlády odejít ministr kultury Daniel Herman (ČSSD), s nímž se prezident střetl kvůli schůzce s dalajlamou a kvůli vyznamenání pro pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho. Herman uvedl, že jeho setrvání ve vládě záleží na rozhodnutí Sobotky a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Bělobrádek stejně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš už dříve uvedli, že nevidí důvod pro výměnu ministrů svých stran.

xiioma ( 8. listopadu 2016 16:19 )

Sedět u stolu s víc než metrákem ovaru a dostat jen jelítko, tomu říkám pech...

a-rak ( 8. listopadu 2016 16:07 )

Nechybí Ovčáček??

a-rak ( 8. listopadu 2016 16:04 )

grandpen ( 8. listopadu 2016 15:58 )

Slíbil oznámení a nic, tak Sobotka asi nekývl na odchodnou Hermana, zase vydíráníčko pane prezidente?

dandova ( 8. listopadu 2016 15:35 )

Není to kanibalismus?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa