Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komu odzvonilo ve vládě? Sobotka drží jazyk za zuby, čeká na schůzku se Zemanem

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka
Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: bru/ČTK - 
7. listopadu 2016
16:34

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka bude komentovat plány změn v kabinetu, jak je avizoval v pátečním dopise stranickým kolegům, až po úterním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Dnes Sobotka hovořil ve Strakově akademii s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, schůzku ale tiskový odbor úřadu vlády oficiálně nepotvrdil. Mluvčí kabinetu Martin Ayrer novináře pouze odkázal na úterní odpoledne, kdy skončí Sobotkova schůzka s prezidentem.

Sobotka v pátek oznámil, že se chce sejít se všemi sedmi ministry nominovanými ČSSD a bilancovat s nimi. Někteří z nich jsou podle předsedy vlády unaveni, a proto potřebují vystřídat. Ačkoli se objevují termíny schůzek ministrů plánovaných v průběhu tohoto a příštího týdne, Sobotka zatím žádný nepotvrdil. „Termín se mění, původně byl ve čtvrtek, teď je ve středu,“ řekl novinářům například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Němeček: Chci dotáhnout reformu vzdělávání doktorů a sester

Němeček nechá rozhodnutí o svém dalším působení v čele ministerstva na Sobotkovi. Chtěl by dokončit reformu vzdělávání doktorů a zdravotních sester.

Setkání už má v kalendáři i ministryně školství Kateřina Valachová. „Máme domluven termín schůzky stejně jako ostatní kolegové, ta moje proběhne na konci týdne, více bych tuto věc nekomentovala,“ uvedla. Zopakovala, že tempo všech kolegů, se kterými má možnost spolupracovat, je dostatečné. „Nemám výhrady z hlediska spolupráce, vždy je třeba někde přidat, ale nepřísluší mi, abych to hodnotila, takže jak vysoko stanoví předseda vlády tu laťku, to je jen na něm,“ řekla. „Ministr, který by nebyl vůbec unavený, ten nepracuje, ale necítím se být tak unavený, že bych nemohl pracovat dál,“ řekl novinářům Mládek.

Jak si ministři vedou?

Po pátečním oznámení plánů změn média začala spekulovat o ministrech sociální demokracie, kteří skončí 11 měsíců před volbami. Nejčastěji hovoří o Němečkovi a šéfovi vládní legislativy Jiřím Dienstbierovi. Největší šanci přežít rekonstrukci kabinetu dávají Valachové.

Dienstbier dnes novinářům řekl, že se nemá osobně čeho obávat. „Kdyby ano, kdyby člověk byl od počátku nástupu do funkce rozklepaný, kdy náhodou může skončit, tak by to nemělo cenu,“ řekl. Až tak unavený se zase necítí. Chtěl by dořešit například případ vepřína v Letech u Písku, novelu NKÚ či zákon o celostátním referendu. Termín schůzky se Sobotkou nechtěl konkretizovat. „To se zeptejte premiéra,“ řekl.

hejhej ( 8. listopadu 2016 07:49 )

Odzvonit ve vládě by mělo především žvanilovi a vlastizrádci Sobotkovi.

prezny ( 7. listopadu 2016 19:21 )

Paroubek se pozvolna vrací do šichty!

ladacica ( 7. listopadu 2016 17:35 )

Sendrazak,Tak krásně bych to nenapsal!!To mluví za vše,díky.

noacojezase ( 7. listopadu 2016 17:14 )

Nevím jestli na stěhování vepřína potřebujeme ministra, kterému to zabere dva roky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa