Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministři už znají datum svého konce. Sobotka: Babiš a Bělobrádek reagují zbrkle

Šéfové koaličních stran Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s podepsanými koaličními smlouvami
Šéfové koaličních stran Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s podepsanými koaličními smlouvami  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
13. listopadu 2016
16:17

Premiér Sobotka doručil prezidentu Zemanovi formální návrh na výměnu ministrů zdravotnictví a pro lidská práva. Dienstbier a Němeček by měli skončit k 30. listopadu. Prezident nové adepty na ministry odkýval. Plánuje rozloučení se Svatoplukem Němečkem, kterému chce poděkovat za odvedenou práci, s Dienstbierem se patrně nesejde.

Podle premiéra Sobotky odmítli Andrej Babiš i Pavel Bělobrádek změny mezi svými ministry příliš brzy. „Při vší úctě jak k panu místopředsedovi Bělobrádkovi, tak k panu místopředsedovi Babišovi, oni nejsou v pozici předsedy vlády a nemají odpovědnost za celé fungování vlády,“ řekl Sobotka po jednání s prezidentem.

Po schůzkách s ministry se premiér sejde s oběma vicepremiéry, aby jim řekl svá zjištění a požadavky. „Ta vyjádření, která jsme zaznamenali před několika dny... Já je skutečně pokládám za příliš zbrklá,“ okomentoval premiér nesouhlas svých kolegů s dalšími vládními změnami.

Zeman se rozloučí s Němečkem, Dienstbiera nepozve

Prezident Miloš Zeman souhlasí se změnami ve vládě, jak mu je dnes v Lánech představil šéf ČSSD Sobotka. Jmenování nových ministrů se má podle Hradu uskutečnit do konce listopadu. „Prezident republiky v zásadě vyjádřil s těmito návrhy souhlas,“ uvedl po schůzce Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle něho se Zeman chystá sejít s končícím ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby mu poděkoval za práci. Potom přijme i kandidáty na ministerské posty - Němečkova nástupce Miloslava Ludvíka a Jana Chvojku, který má nahradit ve funkci ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Toho mezi pozvanými mluvčí nejmenoval.

 

noacojezase ( 13. listopadu 2016 21:43 )

čeče, sebereflexi bych od tebe nečekal, ty dovedeš překvapit.

noacojezase ( 13. listopadu 2016 21:30 )

O kom se mluvívá- nedaleko bývá.

noacojezase ( 13. listopadu 2016 21:08 )

To bude fluidum, které spolehlivě přivábí blbce.

montevideo ( 13. listopadu 2016 20:47 )

Nevím. Jak se objevím, tak tady mají rojení !

noacojezase ( 13. listopadu 2016 20:33 )

Jak to děláš, že je tak spolehlivě sešikuješ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa