Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dienstbier: Jsem oběť předvolebních kalkulů. Zeman to s radostí podepíše

Jiří Dienstbier končí ve vládě Bohuslava Sobotky. Žádné chyby prý neudělal, je obětí předvolebních kalkulů.
Jiří Dienstbier končí ve vládě Bohuslava Sobotky. Žádné chyby prý neudělal, je obětí předvolebních kalkulů.  (Autor: Blesk / Martin Hurda)
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. listopadu 2016
07:12

Zeman to s radostí podepíše. Tak reagoval odcházející ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier poté, co premiér Sobotka oznámil jeho konec ve vládě. Nešlo prý o jeho chyby, což uznal i předseda vlády, ale o taktické rozhodnutí směrem k volbám a jarnímu sjezdu ČSSD. Dienstbier se pozastavil nad tím, jak rychle se pražští sociální demokraté dozvěděli o jeho konci a ihned ho oslavili. Prozradil to v rozhovoru pro Blesk.cz.

Od kdy jste věděl, že budete muset skončit?

Co se týče mě, věděl jsem, jaké záměry pan premiér má, neb jsem u něj byl dost přes hodinu v pondělí v podvečer. Rozebírali jsme fungování a nefungování sociální demokracie, tam mi mimo jiné sdělil, že počítá s tím, že mě odvolá a nahradí. Nevěděl jsem, koho dalšího se to má týkat, kromě toho, co se vědělo tak nějak všeobecně.

Věděl jste, kdo vás má nahradit?

Samozřejmě jsem zaznamenal určité náznaky, ale definitivně to bylo potvrzeno až v pátek. Pokud byl premiér rozhodnutý v pondělí, to nevím.

Odvolání asi Vaše vztahy s premiérem nevylepší...

Proč by je to mělo vylepšovat. Je to realita, rozhodl se obměnit svůj tým, a jak říkám, mělo by to být s nějakým strategickým záměrem – koho chce oslovovat a s jakými tématy – a tomu přizpůsobí sestavu svého vládního týmu. Kdo by to měl být, tím si nejsem aktuálně úplně jistý. Ta debata se vedla trošku nesmyslně. Jestli máme oslovovat tradiční voliče, nebo i ty městské progresivnější a mladší. Podle mě by to mělo být obojí, nevylučuje se to.

Takhle Jiří Dienstbier před časem mluvil ve Studiu Blesk o svém postavení ve vládě:

Video  Studio Blesk: Jiří Dienstbier o svém postavení ve vládě  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Berete své odvolání tedy jako nutný krok k získání voličů, nebo jste udělal nějaké chyby, za které Vás premiér trestá?

Nevím, jestli je to nutný krok k získání voličů. Já nevím, jaká je strategie, jaké jsou cílové skupiny a jaká jsou ta témata a jestli tomu odpovídají i změny ve vládě. To je dotaz na předsedu sociální demokracie. V rozhovoru, který jsme měli, nezazněla jakákoliv výhrada vůči mé práci jako ministra. V tom to nebylo, byly to spíše stranické ohledy.

Ve čtvrtek jste na Facebooku zmiňoval, že po Vašem odvolání volají pučisté a pražská mafie v čele s ‚pračkou peněz‘ Pochem. Můžete ten výrok trochu rozvést?

Já jsem se s premiérem na pondělním rozhovoru dohodl, že v tuto chvíli nebudu sdělovat ten závěr, že bych měl být nahrazen. Že to sdělí sám. Já jsem ten postoj držel až do dnešního oznámení. Bohužel takto disciplinovaní nebyli další straničtí kolegové. A zrovna ti uvedení se k té věci vyjadřovali (Dienstbier zmínil v příspěvku Jeronýma Tejce, Jiřího Zimolu, Miroslava Pocheho a Karla Březinu – pozn. red.). Já jsem si řekl, že už nebudu mlčet, když zrovna ti, kteří mají problematickou minulost, tímto způsobem v médiích i zákulisně volají po mém odvolání. Až po to, že v době těsně po tom rozhovoru v pondělí, tak už pražští sociální demokraté, jak se svěřili médiím, zapíjeli mé odvolání. Ani nevím, jak to mohli vědět, když jsme se o tom bavili jen my dva s premiérem.

Máte pocit, že do toho mohl zasáhnout i Miloš Zeman, proti kterému jste kandidoval v prezidentské volbě?

To si nemyslím. Nepochybuji, že s radostí podepíše mé odvolání. Že by si to mohl vynutit, to už by byla smutná vizitka sociální demokracie.

Hodně se spekulovalo také o odvolání paní ministryně Marksové. Její náměstek v jednom z rozhovorů dokonce řekl, že zvažuje angažmá ve vládě. Co se stalo, že premiér nakonec přišel jen se dvěma jmény?

To se musíte zeptat pana premiéra (smích).

Podívejte se, jak Sobotka vysvětlil odvolání ministrů:

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Vy jste Bohuslava Sobotku podpořil po minulých parlamentních volbách, kdy se pučisté snažili o jeho odstranění. Není Vám líto, že se k Vám teď trochu otočil zády?

Mně je spíše líto, že se sociální demokracie odvrací od principů, kvůli kterým jsem premiéra podporoval. Podporovali jsme ho ve střetu s lidmi, kteří si chtěli urvat politickou moc a ovládnout ČSSD. Bohužel mám nedobrý pocit, že někteří z těchto lidí se stále těchto ambicí nevzdali.

Můžete být konkrétní?

Sama jste je zmiňovala.

Vicepremiér Babiš Vám vyčetl, že jste nebyl zcela apolitický jako předseda Legislativní rady vlády. Prý jste upřednostňoval práci kolegů ministrů z ČSSD oproti hnutí ANO...

To je naprostý nesmysl. Jsem jen předseda Legislativní rady vlády, což je 30hlavé těleso. Jsem tam ze zákona jediný politik. Všichni ostatní jsou špičkoví právní experti, většinou profesoři a docenti právnických fakult. Představa, že bych dokázal toto těleso zpolitizovat, že by si to ti experti nechali líbit. Zeptejte se paní Šlechtové, nakolik jsme jí vyšli vstříc s novelou zákona o pohřebnictví... Problém pana Babiše je, že často předkládá nekvalitní návrhy zákonů. Měl by se zamyslet, co dělá špatně on.

11 měsíců do voleb. Nemyslíte, že takové změny jsou kontraproduktivní?

Je zjevné, že to rozhodnutí je spíše taktické směrem ke sjezdu a dalším sněmovním volbám. Nepochybně kdokoliv přijde nový, tak má za 11 měsíců minimální šanci rozjet jakýkoliv nový projekt. Nezbývá mu nic jiného, než se zorientovat v tom, co už je rozpracováno, a rozhodnout se, co z toho dokončí.

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Když vezmeme změny ve vládě čistě z hlediska sbírání politických bodů, dá se volba pana ředitele Ludvíka vykládat tak, že chce ČSSD více zabodovat v Praze?

To se opět zeptejte pana předsedy vlády.

Jedním z těch důvodů, proč se měnil mimo jiné Váš post, byl neúspěch ČSSD ve volbách před měsícem. Máte pocit, že jste udělal vše, co jste mohl, směrem k volbám? Nebo přišla nějaká výtka?

Premiér mi nic takového nevyčítal. Zatím vím jediný důvod, že část členů sociální demokracie, protože má jiné názory na svět než já, tak volala po mém odvolání.

Máte na mysli tu pětici z Lán?

To budou i další a souvisí to s tím střetem, který jsem popisoval. Zda se máme soustředit na tradiční témata, nebo na některá progresivnější.

Můžete v souvislosti s krajskými a senátními volbami ještě přiblížit, co se uvnitř ČSSD dělo? Zavládlo asi zklamání...

Trochu zklamání zavládlo. Na druhou stranu, možná to dopadlo o něco hůř, ale zase ne tak úplně mimo očekávání, pokud někdo uvažoval racionálně. Jak psal předseda ve svém dopise, členové ČSSD byli pasivní. Ale proč? Domnívám se, že je to proto, že mají minimální vliv na klíčová rozhodnutí, málo se jich někdo ptá. Legitimní je také debata, jaký servis nám poskytuje naše centrála Lidový dům, která je domem duchů. Po volbách řada těch nejlepších lidí odešla na úřady doprovodit členy vlády a nebyli nahrazeni někým novým. To se projeví na výkonu například v oblasti marketingu.

Na závěr Vy osobně. Jak si představujete nejbližší týdny a měsíce poté, co odejdete z funkce? Dáte si prázdniny?

Žádné prázdniny si nedám, přesunu se několik set metrů ze sídla Úřadu vlády do sídla Senátu a budu pokračovat další 4 roky ve výkonu svého senátorského mandátu. budu prosazovat ty samé věci a principy.

O žádnou další funkci v nejbližší době usilovat nebudete? Mířím tím na jarní sjezd ČSSD...

O žádné další funkci jsem zatím nepřemýšlel.

Obhájí svůj post podle Vás premiér Sobotka?

To záleží na delegátech sjezdu. Považuji to ale za značně pravděpodobné.

.krakonos5oo. ( 14. listopadu 2016 09:18 )

Nejen to Služební Pivo (Dienst Bier), ale celá Srralbotkova pakáž by už měla jít do hayzlu.

joudajoudovy ( 14. listopadu 2016 07:18 )

dienSTBier = americky sen po cesku: jak mlacenim hubou a netahavosti ke stesti a blahobytu prijit.

irmma ( 13. listopadu 2016 11:48 )

Pane Dienstbiere, nesnáší Vás celý národ, dokonce i sluníčkáři a to je co říct. Vemte se za ruce s Kocábem, přibalte Šabatovou a upalujte do Ameriky.Všem se nám značně uleví. Madam M.Albrightová na Vás už čeká. Nemusí pořád chudák malá na stará kolena za Vámi jezdit.

noacojezase ( 12. listopadu 2016 15:21 )

Dienstbiera bych neodvolával, raději zrušit tu zbytečnou trafiku.

hejhej ( 12. listopadu 2016 11:53 )

lynx:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa