Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš: Vládní padáky vítám. Ludvíkem si Sobotka koupil podporu v ČSSD

Andrej Babiš: Sobotka konečně vyhodil ministry, kteří neměli ve vládě co dělat.
Andrej Babiš: Sobotka konečně vyhodil ministry, kteří neměli ve vládě co dělat.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
11. listopadu 2016
17:34

Plnou podporu má premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) u svého koaličního partnera hnutí ANO. Jeho šéf Andrej Babiš pro Blesk.cz řekl, že s výměnou na postu ministra zdravotnictví a ministra, který mimo jiné předsedá Legislativní radě vlády, plně souhlasí. Připomněl Němečkovo problematické vedení ostravské nemocnice a složitou komunikaci s Jiřím Dienstbierem. Změna ale podle něj přišla příliš pozdě. Vicepremiér Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz také prozradil, co říká na možná nová jména ve vládě – Jana Chvojku a Miloslava Ludvíka.

Pana ministra Němečka jste nechtěl ve vládě už dlouho. Vítáte jeho odchod?

Jsem rád, že pan premiér konečně došel ke stejnému závěru jako já a vyměnil ministry za ČSSD, kteří podle mého názoru neměli od začátku vůbec ve vládě být. Dlouhodobě jsem upozorňoval, že ministr Němeček špatně hospodaří s financemi ve zdravotnictví. Už jako ředitel v ostravské fakultní nemocnici nakoupil cyberknife o 60 milionů dráž, než je obvyklá cena. Rezort zdravotnictví stále ovládá zkorumpovaná parta kolem Marka Šnajdra, kterého i Evropská komise označuje za Richelieuho českého zdravotnictví. Každoročně jsme navyšovali peníze do zdravotnictví a na platech doktorů a sester se to nepromítalo. I když osobně s panem Němečkem nemám problém, jeho výměna je správný krok.

A konec Jiřího Dienstbiera?

I s odvoláním pana Dienstbiera plně souhlasím, byl to nejslabší článek z celé vlády. Legislativní radu vlády vedl politicky i přesto, že má fungovat zcela apoliticky. Zvýhodňoval při legislativním procesu zákony z dílny ministrů ČSSD, naopak našim ministerstvům dělal problémy. Ke všemu s ním byla velmi složitá komunikace.

Podívejte se, jak Bohuslav Sobotka zdůvodnil změny ve vládě:

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Nejsou změny necelý rok před volbami zbytečné?

Bohužel si myslím, že k těm výměnám došlo pozdě, a dokonce se obávám, že 11 měsíců před volbami jsou kontraproduktivní.

Jsou podle Vašeho názoru Jan Chvojka a Miloslav Ludvík adekvátními náhradami?

Jménem pana Ludvíka si pan premiér kupuje Prahu, která by ho mohla podržet při obhajobě předsednického křesla. Nástupce pana Dienstbiera Jan Chvojka je autorem pozměňovacího návrhu k zákonu lex Babiš (zákon o střetu zájmů - pozn. red.), který považuji za protiústavní, uvidíme, jestli dokáže vést LRV (Legislativní radu vlády – pozn. red.) apoliticky, protože to je předpoklad jejího dobrého fungování.

Dokážete si představit kontruktivní jednání s Janem Chvojkou?

Určitě si to dokážu představit, pokud bude se mnou věcně otevřeně jednat. Ohledně lex Babiš říkal, že se to bude týkat až ministrů v příští vládě a nedodržel slovo. Každopádně jsem rád, že známe nová jména, sociální demokracie provedla sebereflexi a můžeme se vrátit k práci. Schůzky premiéra s našimi ministry mi proto přijdou úplně zbytečné.

pajaad ( 11. listopadu 2016 22:01 )

Řekl, že ten kdo končí podnikání nechce přiznat stonásobné zisky, které dříve nepřiznal. Není možné, aby byl fakt tak tupý a myslel si, že ti malí hospodští a živnostníčci jsou milionáři. Svými výpady proti malým živnostníkům si chytá ty závistivé a nenávistné voliče a odvádí pozornost od velkých zlodějů a hlavně Agrofertu.. přesně takovou taktiku zvolil Trump..

montevideo ( 11. listopadu 2016 20:41 )

Nevím. Moc rudochů neznám.

rencaa ( 11. listopadu 2016 20:08 )

Výborně

montevideo ( 11. listopadu 2016 20:07 )

Modleme se, aby Hermanovi nepřiletěla tetička z Austrálie a nechtěla taky medaili .

rencaa ( 11. listopadu 2016 20:01 )

A co Hermann pane ministře Babiši, to byste nevítal????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa