Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka nejdřív „ogriluje“ Ťoka. Slabý je podle něj i Herman

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO, uprostřed) to má u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD, vpravo) nahnuté. Ochranou ruku nad ním zatím drží stranický šéf.
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO, uprostřed) to má u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD, vpravo) nahnuté. Ochranou ruku nad ním zatím drží stranický šéf.  (Autor: Blesk / Vlaďka Hradská)
Autor: zst - 
13. listopadu 2016
14:12

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zahájí v pondělí schůzky s dalšími ministry své vlády kvůli bilancování práce jednotlivých rezortů. Jako prvního si pozval ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), ke kterému má největší výhrady z ministrů ANO a KDU-ČSL. Za slabého také označil Daniela Hermana (KDU-ČSL), jehož hlavu chce prezident Miloš Zeman. Toho by Sobotka podpořil v případě závěrečného prezidentského duelu s Michalem Horáčkem. Řekl to v Otázkách Václava Moravce.

„Zítra se sejdu s ministrem dopravy, kde mám skutečně hodně výhrad. Na samém konci se chci sejít s panem Bělobrádkem a panem Babišem a chci jim říct svůj názor, kde je to zralé na výměnu,“ prohlásil v diskuzním pořadu České televize předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dodal, že jednou z věcí, o které se budou bavit, je pokuta antimonopolního úřadu za prodloužení smlouvy s firmou Kapsch, která provozuje mýmítný systém. Ministerstvo dopravy se totiž podle veřejně dostupných informací proti milionové sankci ani neodvolalo.

Pro Ťokovo odvolání musí ale premiér podle koaliční smlouvy usilovat o souhlas Andreje Babiše, a ten avizoval, že žádné změny ve svém vládním týmu nechystá. „Budu usilovat o souhlas příslušné koaliční strany. Nechci teď říkat že poruším koaliční smlouvu, neporuším,“ odmítl Sobotka dopředu říct, zda by mu odvolání Dana Ťoka stálo za možný rozpad vlády.

„Rozumím tomu, že pan premiér má složitou situaci, protože by chtěl odvolat i další členy vlády. Tam ale narazil na jedné straně na Andreje Babiše, na druhé straně na pana Bělobrádka. Pro mě ministr dopravy není člověk, který plní, co by plnit měl,“ podpořila Sobotku bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a okomentovala také změny, ke kterým se už Sobotka rozhodl.

Jiří Dienstbier tam snad ani neměl být. Jeho výměnu vítám. Pan poslanec Chvojka, pokud uchopí tu agendu tak, že lidská práva jsou nás všech, nejen menšin, tak pro něj prostor vzniká. Dohoda s ním byla vždy seriózní. Jeho návrhy měly hlavu a patu, na rozdíl od pana ministra Dienstbiera,“ poznamenala.

Pravicového kandidáta na prezidenta nepodpoříme

Sobotka se také zmínil o tom, zda ČSSD vybere do boje o prezidentský post v příštím roce někoho ze svých řad. Podle šéfa sociální demokracie nakonec rozhodne stranické referendum. Kdyby si měl ale premiér vybrat ve druhém kolem mezi podporou Miloše Zemana a Michala Horáčka, volil by Zemana.

„Platí, že pro nás hodnotová orientace je důležitá... V řadě věcí se Miloš Zeman posouvá do takové národně-konzervativní pozice, nicméně v řadě věcí zastává názory, které jsou blízké názorům ČSSD,“ uvedl Sobotka. Doplnil, že v okolí Horáčka převažují „lidé s výraznou pravicovou hodnotovou orientací a těžko lze předpokládat, že tímto směrem by se mohla sociálnědemokratická strana vydat“.

noacojezase ( 13. listopadu 2016 17:22 )

To chce klid, v podstatě je to jen politický marketing, vyhodit jednoho ministra pro zbytečné záležitosti, to velká část voličů příjme s nefalšovanou radostí, pak se zbavit druhého, kterého nemá ráda odborná veřejnost, rýpnout si do největšího konkurenta v příštích volbách, prostřednictvím Ťoka, vzbudit diskuzi o Hermanovi a tím podkopat KDU.

1pravda1 ( 13. listopadu 2016 16:58 )

Odvolat by ho měl Bělobrádek, ale on s Hermanem souhlasí a neodvolá ho. Doufám, že to odradí voliče KDU. Sobotka u Moravce stále vyrýval do Ťoka ale u Hermana mluvil jen velmi opatrně, a přitom Herman je větší škodná než Ťok.

prest ( 13. listopadu 2016 16:55 )

Čern...pr...nik, to je slizoun od pohledu to mu kouka z oči. A ty jeho pubertální současní šéfové jak by smet. Hlavně,že se s.... do něčeho čemu ale vůbec nerozumí.Nechápu čeho se Sobotka bojí???? Jestli se má bát tak jen o svoje koryto.Měl by národu ukázat,že je chlap a nejenom tlachat jak je tady pro lidí

prezny ( 13. listopadu 2016 16:38 )

Je to tak, tak to i zaznělo.

noacojezase ( 13. listopadu 2016 16:34 )

Vyhození Hermana, bez souhlasu KDU, by bylo porušení koaliční smlouvy, pád celé vlády a konec socanů, to si Sobotka moc dobře uvědomuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa