Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka: Němeček, Dienstbier ven, Ludvík, Chvojka sem. Marksová vládu ustála

Autor: kal, zst - 
11. listopadu 2016
15:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil očekávané změny ve svém kabinetu. Končí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, na jeho místo přijde šéf nemocnice v pražském Motole Miloslav Ludvík. Další změnou je konec ministra pro legislativu, lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera, jeho nahradí právník a poslanec Jan Chvojka. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová si místo zachová. Sobotka změny oznámil telefonicky prezidentovi Miloši Zemanovi, který je musí potvrdit. Setkají se spolu v neděli.

„Voliči dali jasně najevo, že se musíme změnit. Že musíme změnit dynamiku našeho fungování ve vládě,“ uvedl Sobotka, když v pátek vystoupil krátce po půl čtvrté před novináři, kterým pak nedopřál ani jeden dotaz. „ČSSD nemůže být pasivní, nemůže sedět s rukama v klíně, nemůže klopit hlavu. Změny zahajuji v týmu, který ČSSD reprezentuje ve vládě,“ dodal.

„Rozhodl jsem se učinit dvě změny,“ zmínil premiér s tím, že ve vládě končí Svatopluk Němeček, kterého nahradí šéf motolské nemocnice Ludvík. Druhou výměnou příchod poslance Jana Chvojky na místo Jiřího Dienstbiera.

„Navrhuji, aby byl odvolán ministr zdravotnictví Němeček a na jeho místo nastoupil Miloslav Ludvík, který působí 16 let jako ředitel Fakultní nemocnice v Motole, je to ekonom a může pomoci v tom tlaku a v tom cíli zabránit privatizaci veřejného zdravotnictví,“ řekl Sobotka. Důvody Němečkova konce neuvedl, stejně tak jako neřekl, proč konkrétně končí ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Podívejte se na oznámení vládních změn:

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

„Ta druhá změna se týká pana ministra Dienstbiera. Na jeho místo navrhuji poslance za sociální demokracie Jana Chvojku, který je dlouholetým členem ústavně právního výboru,“ oznámil premiér.

hejhej ( 12. listopadu 2016 14:46 )

Němeček vyl od revoluce nejlepším ministrem zdravotnictví. Ludvík,který hodlá zůstat i ředitelem motolské nemocnice, je v zastupitelstvu v Praze - bude sedět na 3 placených židlích a do voleb neudělá nic pozitivního. První měl letět z vlády prolhaný Herman!!!!!! Sobotka je neschopný. Snad ho po volbách už neuvidíme a hlavně neuslyšíme jeho nic neříkající bláboly. Že bude Diensbier pyč z vlády je v pořádku, ale jeho ministerstvo je zbytečné, stejně jako jeho nástupce.

handgood ( 11. listopadu 2016 23:22 )

Když se tak pozorně dívám, vidím v tom pohledu upřímnost slovenského kolegu Fica.

handgood ( 11. listopadu 2016 23:19 )

Kdepak, tohle vůbec není politika. Straník z povolání Sobotka je ještě křišťálově čistější než nebožtík Gross. Doufám, že ho straší ty Bakalovy ukradené miliony, které mu tak nezjištně naservíroval. Ve vládě chce mít lidi jemu nejvíce podobné. Všimněte si, že oba noví ministři mají stejně upřimný pohled a stejné brýle jako ON. Jedná se tedy pouze o formální výměnu, nic jiného v tom není

rudyptak48 ( 11. listopadu 2016 23:10 )

Ve zdravotnictví udělali kozla zahradníkem. Kdo teď bude doktoru Ludvíkovi dělat roli kulíšků, kteří to všechno zaplatí? V Motole to byli bohatí pacienti. Bohatých pacientů zas tolik není, aby ucpali černou díru v zdravotnictví. Tak kdo to všechno zaplatí?

prezny ( 11. listopadu 2016 19:07 )

Asi jo, protože Sobotka Dienstbiera na rozlučku vychválil! Já si myslím, že se jen zachraňuje kůže a podlejzá v poslušnosti hradu. Vše je to prasárna, politika je hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa