Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka to chce blond? Do vlády může přijít Sklenák, Arnoštová i Prouza

Jsou právě tihle noví ministři?
Jsou právě tihle noví ministři?  (Autor: Blesk/ ČTK)
Autor: bru - 
8. listopadu 2016
17:23

Premiér Bohuslav Sobotka má za sebou jednání s prezidentem a v hlavě už mu dřímají jména ministrů, kteří se v rámci svých resortů nedožijí konce vládního působení. Kdo kabinet opustí a kdo do něj přijde – to má zůstat tajemstvím do doby, než se premiér se všemi osobně setká. Informace už ale probublávají na povrch.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová si pod sebou politickou větev prý podřízla sociálním bydlením. Podle hlasů z ČSSD nedělá v tomto ohledu dost. Jinak pracovitou místopředsedkyni strany bude tento neúspěch asi stát funkci.

Marksová vs. Sklenák

Do čela ministerstva by se měl nově postavit dosavadní šéf poslanců sociální demokracie Roman Sklenák. A proč právě on? V roce 2013 byl stínovým ministrem právě tohoto resortu a u sociálních témat zůstává i jako předseda poslaneckého klubu, je totiž členem výboru pro sociální politiku.

Pokud by se tento scénář opravdu naplnil, ruce by si mohl začít mnout i expučista Jeroným Tejc. Právě on by totiž mohl být adeptem na nového šéfa poslanců.

Němeček vs. Lenka Teska Arnoštová

Židle se nejspíš definitivně zlomí i pod ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Právě jeho jméno se objeví snad pokaždé, když se mluví o změnách ve vládě. Němečkovou nástupkyní by mohla být přímo náměstkyně z ministerstva Lenka Teska Arnoštová. Ostatně byla to právě ona, kdo se místo něj posadil na jednání vlády, když náhle onemocněl. Do karet jí navíc hraje i citlivost sociální demokracie na ženský element mezi ministry. Pokud vládu opravdu opustí Michaela Marksová, bude se Sobotkovi další žena hodit. 

Mládek vs. Prouza

Blond by mohla být i hlava ministerstva průmyslu a obchodu. Sám Jan Mládek dal svou funkci k dispozici po neúspěchu v senátních volbách. Premiér ho ale odvolat nechtěl, a tak dál zůstává. Na jeho křeslo už si ale zuby brousí Tomáš Prouza. Ten je právě teď premiérovou pravou rukou v evropských záležitostech.

A zase ten Dienstbier

Ani Jiří Dienstbier není od počátků fungování této vlády právě pohodlným ministrem. Nejde tak o první zmínku o jeho střídání. Funkci ministra bez portfeje, který má na starosti lidská práva a rovné příležitosti, by podle spekulací mohl nově zastat Jan Chvojka.

Sobotka by svěží vítr rád prohnal vládou ještě víc od podlahy. Není totiž spokojený ani s ministry z hnutí ANO a KDU-ČSL. Taková výměna už ale nezáleží jen na něm, souhlasit by musel i Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš.

jetotak ( 8. listopadu 2016 19:12 )

Tak tím už snad všem dojde, že se Sobotkou nemá tato strana šanci!

agfor ( 8. listopadu 2016 18:13 )

Nepíše se, jakého parazita vybral za sebe.

istyl ( 8. listopadu 2016 17:52 )

no, to je odborna exkluzivita...ta pani ma asi odbornost jen tu, ze chodi do Tesca nakupovata Prouza? copak mu není dobře v EU zavetri?

jetstream ( 8. listopadu 2016 17:47 )

A co to hovado, co odevzdalo bakalarskou praci o tri dny drive nez zaclo studium?

maryfox ( 8. listopadu 2016 17:46 )

 Marnost nad marnost a zase marnost.ČSSD končí s velkou ostudou a nezachrání to ani Lenka z Teska.Děsivé chyby a policejní reforma snad zachránila nějakého kmotra, ale stranu pohřbila. Pá pá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa