Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka a Zeman bilancují v Lánech: Na stole jsou úkoly pro další 2 roky

Miloš Zeman jedná s premiérem Sobotkou
Miloš Zeman jedná s premiérem Sobotkou  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
27. února 2016
11:13

Prezident Miloš Zeman a jeho poradci jednají od dnešního dopoledne v Lánech s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) o dosavadním působení a o dalších plánech koaličního kabinetu. Sobotka před zahájením debaty vyjmenoval v tiskové zprávě dvě desítky úkolů, které chce vláda do konce volebního období splnit. Dosavadní působení kabinetu pochválil.

Co chce premiér ještě stihnout?

Kabinet chce podle premiéra například udržet tempo hospodářského růstu, mimo jiné investicemi do dopravních staveb a masivním čerpáním evropských fondů. Hodlá prosadit zvýšení příspěvků na péči postiženým lidem o desetinu a dřívější odchody horníků z hlubinných dolů do důchodu. Sobotka zmínil i zvýšení minimální mzdy tak, aby od příštího roku činila aspoň 11 000 korun.

 

K dalším zákonům, o jejichž přijetí se chce zasadit, premiér zařadil například také prokazování původu majetku, novou regulaci a zdanění hazardu, zpřísnění zákona o střetu zájmů, zavedení celostátního referenda, rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu, pravomoc vlády zvyšovat důchody do určité meze nad zákonný rámec a zákaz kouření v restauracích. Tyto předlohy jsou vesměs v různém stupni projednávání ve sněmovně.

Vláda chce taky podle Sobotky dokončit schvalování elektronické evidence tržeb, o níž bude po sněmovně rozhodovat v březnu Senát. Sobotka mluví také o zákonu o neziskových nemocnicích, o zálohovém výživném a o sociálním bydlení. Zmínil rovněž zavedení zdravotního volna nebo opětovný návrat proplácení prvních tří dnů nemoci.

Další téma schůzky s prezidentem? Uprchlíci

Ohledně migrační krize Sobotka mluví o zvýšení pomoci uprchlíkům v Libanonu, Jordánsku a v Turecku a o růstu české rozvojové pomoci zemím, odkud běženci přicházejí.

„Od samého počátku jsme se, pokud jde o hlavní priority vlády, zaměřili na tři oblasti: podporu růstu a zaměstnanosti, posílení sociální soudržnosti společnosti a zajištění větší bezpečnosti občanů i celé země,“ uvedl Sobotka, podle něhož kabinet svůj program plní.

Najdou Zeman se Sobotkou společnou řeč?

Prezident Zeman s většinou ekonomických priorit kabinetu souhlasí, osobně ale s premiérem nevychází právě nejlépe. V poslední době hovořil třeba o tom, že Sobotka škodí sociální demokracii, což přední straníci odmítli jako vměšování se do vnitřních záležitostí ČSSD. Spory mezi oběma politiky se objevují také v otázkách týkajících se migrace.

1pravda1 ( 27. února 2016 14:30 )

a koho chcete volit? Okamura vládu nesloží na to fakt nemá dostatek hlasů, tak teď jen záleží jestli bude Babiš vládnout s ČSSD nebo s ODS, TOP a KDU. Jiný početní výběr není, ostatní strany mají příliš málo hlasů. Za mě, já už v další vládě fakt nechci tu hrůzu ODS a TOP, kterým to vládnutí tak nešlo, že museli rozpustit sněmovnu!!!

1pravda1 ( 27. února 2016 14:28 )

Pět dní zdravotního volna je jeden z nejlepších návrhů této vlády! Ovšem nevím proč by se mělo platit za tyto dny 100% mzdy - mělo by to být 80%, aby se rozlišilo, kdy si člověk bere dovolenou a kdy čerpá zdravotní volno a nezneužívalo se jako dovolená a pak chodí člověk nemocný do práce v prvních dnech nemoci jako nyní. Pokud je vám zle, je super, že jen zavoláte do práce a můžete se třeba dva dny vyležet a nenakazit jak lidi po cestě k lékaři, tak spolupracovníky. Také se chodí pravidelně k zubaři, ženy na gynekologii atd. a to chce stát, abychom dělali, tak proč si na to nevzít zrovna toto zdravotní volno místo dovolené. Je to super nápad a hlavně spravedlivý, pokud je někdo častěji marod, tak si samozřejmě vyřídí nemocenskou.

borivojmilosrdny ( 27. února 2016 14:00 )

No comment.

oldedek ( 27. února 2016 13:18 )

Už, už aby mu "zaplácali" lidi, kterým první řekne - "Mám - díky MĚ smlouvu s Norskem" - JÁ, JÁ jsem ty prohnaný Nory dostal díky MÉ hlavě velké jako ten nejgeniálnější hydrocefalus v rámci Waršavské smlouvy ... Jako malej kluk - trapný, trapný, trapný ... Nó a Mluvčáček to hned svedl na Zaorálka ...

luder ( 27. února 2016 12:53 )

Babišovce též nevolit! To je z bláta do louže! Proislamista Pelikán,Stropnický,Zlatuška, eurokomisařka Jourová a mnozí další a další z ANO!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa