Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Všichni proti Babišovi: Trhliny v koalici se zvětšují, kvůli hazardu a mýtu

Autor: zst - 
29. února 2016
19:29

Na jedné straně nespokojený šéf hnutí ANO Andrej Babiš, na druhé útočící premiér či pohoršení lidovci. Tak by se dala shrnout atmosféra, které provázela pondělní zasedání kabinetu a následující jednání koaličních špiček. I bez vzájemných rozepří přitom měla mít koaliční rada na programu kontroverzní body, například tarify na elektřinu nebo často kritizovanou inkluzi ve školách. Tedy zákon prosazovaný ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD) týkající se společného vzdělávání všech dětí.

Oheň mezi koaličními stranami rozdmýchal nejprve na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Tomu hnul žlučí stagnující tendr na výběr mýta, protože od příštího roku hrozí, že se nebude poplatek vůbec vybírat, a také věčné téma boje proti hazardu.

Ministerský předseda vyzval k rychlému boji proti tzv. kvízomatům, a to bylo naopak něco pro správce státní kasy. „Teď navrhuje koalice různé návrhy zákonů s opozicí proti mě. A my (ministerstvo financí) jsme nyní za pitomce, i když rok a půl bojujeme proti kvízomatům. Premiérovi jsem naposledy psal 6. ledna. V dopise jsem vyzval k vytvoření specializované skupiny, jejímž cílem bude boj proti legálním loteriím. Pokud se tedy pan premiér po 44 dnech probudil a teď jde bojovat proti kvízomatům, tak to vítám,“ komentoval Sobotkova slova Babiš.

Narážel tím i na zákon navrhovaný TOP 09, který se týká střetu zájmů a připravil by Andreje Babiše o možnost zasedat ve vládě a zároveň řídit svůj zemědělský koncern.

Protiútok ale zřejmě Sobotka čekal, a tak s nebývalou rychlostí zasadil šéfovi hnutí ANO ještě jeden políček. „Místo snahy o odvádění pozornosti by se měl Andrej Babiš raději zamyslet nad fungováním ministerstva dopravy pod vedením ANO,“ reagoval Sobotka. „Materiál, který dnes na vládu předložil ministr (dopravy Dan) Ťok, měl řadu nedostatků, musí být dopracován a vláda se k němu vrátí za týden,“ poznamenal.

Do Babiše se pustil také Hamáček a lidovci

Lidovecký místopředseda sněmovny Jan Bartošek není na sociálních sítích příliš aktivní. Nálada na jednání koaliční rady mu ale nedala. „Když dochází ANO argumenty, začíná nátlak,“ napsal v reakci na Babiše.

A neúspěšně projednávaná vládní témata, jako například provoz letecké záchranné služby (LZS), zase popostrčila k ironické reakci prsty šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). „Měl by se zeptat ministra Stropnického, kolik má letuschopných vrtulníků Sokol a proč,“ poznamenal.

Menší rozbroje se sice koalici nevyhýbaly ani doposud, vzájemné útoky Babiše a Sobotky ale nikdy tak ostré nebyly. Že by kartami začínaly míchat podzimní krajské volby?

Čile se debatuje i o migraci:

Dens ( 1. března 2016 15:10 )

To už je snad i zbytečné je vůbec komentovat. Nejprve omezit hazard kvůli chudákům lidem a najednou zdaníme to tak a tak a příští rok ještě více. Blbost. Teď by měl asi přijít čas online casin, ale myslím že tam nezačnou hrát ti co chodí do klasických heren prohrát dávky. Casino.cz a další online casina už svou klientelu a věrné hráče mají.

1pravda1 ( 1. března 2016 15:03 )

Nechápu voliče Kdu - tato strana nikdy nebude díkybohu vládnout sama, ale je schopna se spojit s každým, a v každé koalici jen okopává kotníky, je to strana na nic a jen díky ní ani nejsou církevní restituce zdaněné jak navrhoval Babiš, a Sobotka ten udělal nějako přiblblou komisi s Gajdůškovou v čele - kde jsou její závěry

1pravda1 ( 1. března 2016 15:00 )

Pokud ČSSD vsadila na Kalouskovu kartu antibabiš, tak se můžou vzít za ruce a jít na smetiště dějin, protože Kalousek s Topkou už pomalu končí, Babišovi jejich kecy neuškodí, ale oni ztrácejí voliče, protože co chce volič ČSSD? Klid ve vládě (ne jako za Nečase, kdy se vláda rozpadala každý týden), Zákon o přiznání majetku už dělají dva roky!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a nyní budou dělat raději zákon o střetu zájmů, tak jo, ať zveřejní všechny poslance, kteří mají podíly ve firmách, solárních elektrárnách atd. to se budeme divit. Raději střet zájmů na očích, než lobista v zádech poslance! Sobotkovi se to žvaní, když nikdy nevlastnil ani stánek se zeleninou. Babiš volby vyhraje, to je matematická jistota, a teď záleží, jestli půjde do vlády s těmi, kdo ho podrážejí už nyní a nebo bože prosím tě ne - s ODS a KDU! Možná přispěje i Okamura svými hlasy. ČSSD vzpamatuj se - nejdříve lhář a podrazák Hašek a jak se Sobotkovi nelíbilo a nyní se chová stejně, ke svému koaličnímu partnerovi, premiér má především společně s partnery kvalitně řídit stát, žabomyší války ať nechá opozici.

joudajoudovy ( 1. března 2016 09:36 )

tak moc jsme bedovali, ze cesko je satelitem ruska. nyni nas ovlada merkelova a usa, takze jsme si v nicem nepomohli. prijde doba, kdy s nostalgii budeme vzpominat na nedostatek toalet.papiru ci bananu, ale lidi meli penize a jistoty. v budoucnu si, z duvodu vysoke ceny, toto neporidime, neb budeme bez penez i jistot. a cesta na zapad? ta je jiz dnes pro mnoho lidi stale snem. pouze je vhodna pro prachace, ktery si pres hranice eu prevazi pytle penez. najezd muslimu, to je kapitola sama pro sebe a sobotka nas neochrani, neb v tom uvidi dalsi hlasy pro cssd, ktera je zachranila pred smrti a bidou.

joudajoudovy ( 1. března 2016 09:33 )

blizi se volby a tak si cssd, flaternici, ods, top a komousi musi zachranit koryta, aby opet roztocili kohouty s tokem penez, protoze jim vysychaji konta. uz je cas, aby lidi konecne prozreli. staci si vzit tuzku i papir a sestavit si kladna a zaporna kriteria, co pro nas jednotlive politicke strany udelali, co pri volbach naslibovali a jaky to na nas melo a ma dopad, vcetne ekonomiky. zkratim to: za 25.let vlady vyse jmenovanych je cesko v rozvratu, jak ekonomickem, tak moralnim. vsichni zucastneni se podileli na tunech, rozkradani, podivnych restitucnich a dotacnich projektech, ale i na prodeji statniho majetku i prirodnich zroju. co nestihli, to darovali cirkvim, ktere se majetku, vcetne inventare, zbavuji a navic je stat zivi, kdy jim vyplaci platy. nejvice se bavim nad zpravou, kdy chteji babise omezit. bud si budes podnikat a nebudes vladnout, nebo vladni, ale majetek nesmis vlastnit. otazka: a co majetky, plna konta ci zahranicni i rodinne podily ve firmach nasich uctyhodnych politiku z cssd, ods, top a komaru? jaky je rozdil mezi majetkem babise a podvodneho politika, ktery jej ma napsany na rodinneho prislusnika, milenku, kamarada ci bileho kone? odpovim, zadny? babic odvadi dane statu, ale podvodnik nas okrada. proto tolik kriku okolo kontrolniho hlaseni a registracnich pokladen. o nejakeho zivnostnika, malou firmicku a vesnickeho hospodskeho, jim vubec nejde. je to pouze divadlo na lidi. to co uctyhodny politik vytaha od bileho kone, tezko se v ucetnictvi bude zahlazovat. tez nebude mozne vystavovat antitatovane cerne faktury za zbozi a sluzby. a jesli nas tato skvadra politickych stran hodi do krtanu eu a budeme mit euro, pad na usta je nevyhnutelny. prepocet platu i duchodu bude dle koeficientu, ale ceny, vcetne najmu, se vyrovnaji s unii. a kdo na tom vydela? opet ti bohati, kteri za pomoci soudni a exekucni mafie, za par fufnu, odkoupi majetky od obyvatelstva, jako: byty, domy, pole, chaty, obrazy, strozitnosti, sperky atd. tak moc js

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa