Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dienstbier vybuchl. Jeho hlavu chce prý pražská mafie a pučisté z Lán

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2016
16:50

Nebývale ostře a otevřeně ve čtvrtek sociálnědemokratický ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier kritizoval stranické kolegy, kteří podle něj volají po jeho odchodu z vlády. Konkrétně jmenoval poslance Jeronýma Tejce, jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, europoslance Miroslava Pocheho a pražského zastupitele ČSSD Karla Březinu. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci vyzval sociální demokracii k jednotě. Hádky a osočování nám ubírají energii,

Dienstbier na Twitteru uvedl, že nastal čas přestat s přehnanou zdrženlivostí. „V ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán Tejc a Zimola + pražská mafie-pračka peněz Poche a podvodník Březina. Nová krev?,“ napsal ministr.

Tejc a Zimola byli po volbách v roce 2013 účastníky schůzky, která se uskutečnila na zámku v Lánech u prezidenta Miloše Zemana bez Sobotkova vědomí. Březina byl v minulosti odsouzen za to, že neoprávněně pobíral odměny za práci v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

Tejc: Premiéra neřídím, Dienstbier mě přeceňuje

„Europoslanec Poche v roce 2010 přiznal, že část apanáže z pražských městských společností odvádí do stranické pokladny skrytě přes prostředníky jako sponzorské dary. Když v roce 2014 kandidoval do europarlamentu, Dienstbier jeho nominaci kritizoval,“ uvedl server Novinky.cz. „Pana premiéra neřídím. Pan ministr mě přeceňuje,“ reagoval na Dienstiberovu poznámku také na Twitteru Tejc. Slova svého stranického kolegy odmítl i znovuzvolený jihočeský hejtman Jiří Zimola.

 

Jiří Zimola zavzpomínal na schůzku v Lánech v předvolební debatě Blesku:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Platforma Idealisté.cz, jejíž členové podpořili Sobotku po takzvaném lánském puči, vnímá současné jednání předsedy ČSSD jako vyvrcholení dlouhodobé krize v sociálnědemokratickém hnutí. „Kroky, které sledujeme prostřednictvím médií, se zdají být nekoncepční a ohrožují dobré fungování a obraz sociální demokracie,“ napsali Idealisté.cz v prohlášení. Nynější kroky premiéra prý nechápou.

„Velmi nás znepokojuje způsob komunikace, neexistence jasné strategie a nevhodné načasování deklarovaných změn,“ stojí v prohlášení. Obávají se, že ČSSD přestane být svébytnou demokratickou stranou a její volební výsledky začnou připomínat propad kdysi konkurenční ODS.

Dienstbier, Němeček a Marksová z vlády ven?

Sobotku, který bude na březnovém sjezdu obhajovat funkci předsedy, varovali před ztrátou podpory. „Zvláště nyní potřebuje společnost premiéra, který podniká jasné a rozhodné strategické kroky. Jestliže premiér nechce naplňovat vize z období po lánském puči, nemůže počítat s podporou těch, kteří v něj tehdy vložili důvěru,“ konstatoval spolek.

Premiér po neúspěchu v říjnových senátních a krajských volbách oznámil, že se chystá vyměnit některé ministry ČSSD. Jména končících členů kabinetu ani jejich nástupce zatím neoznámil. Média nejčastěji skloňují jména ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, ministryně práce Michaely Marksové a právě Dienstbiera. ANO a KDU-ČSL dosud jakékoli výměny svých ministrů odmítají. Kabinet chce Sobotka obměnit do začátku prosince.

st.rec ( 12. listopadu 2016 00:09 )

Jéééé-jak rád si znova čtu nadpis o tom pi*tomci,to opravdu zahřeje

rakoska ( 11. listopadu 2016 18:53 )

Jirko,kašli na to,příště kandiduj USA

rockyshowman ( 11. listopadu 2016 17:03 )

Tak zítra se může svézt s migrantama do turkai. Tam mu narvou tu bachratou řiť. Tak spěchej plachetnice za chvílí odplouvá!!!!

dzery ( 11. listopadu 2016 11:35 )

yarda ( 11. listopadu 2016 10:23 )

...Jeho hlavu chce prý pražská mafie a pučisté z Lán... Tak nevím - jsem pražská mafie nebo pučista z Lán? Nebo si mohu vybrat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa