Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odborník: Policejní krize otřásá vládou, Babiš a Zeman si mnou ruce

Autor: Václav Lang - 
13. června 2016
16:09

Jak je to s (ne)odcházením Andreje Babiše z vlády a jak se na stávající krizi kolem policejní reorganizace přiživí Miloš Zeman? Podle politologa Lukáše Jelínka je stávající situace pro oba státníky v podstatě výhodná. Šéfovi ANO hraje do karet vyprofilování se na protikorupčním tématu, prezidentovi se zase hodí rozhádaná politická scéna.

Vicepremiér Andrej Babiš napřed v reakci na hádky kolem změn v policejní struktuře uvedl, že kvůli nim zváží setrvání ANO ve vládě, pak řekl, že z ní nechce odcházet, ale žádá odchod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), pokud reorganizaci sboru podepíše. To by ovšem fakticky mohlo kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) položit.

Podle Jelínka ale Babišovi může být jedno, jestli vláda padne, či nikoliv. „Pro Andreje Babiše mohou být výhodné obě dvě varianty – ve vládě i mimo vládu. On hlavně potřebuje změnit téma veřejné diskuse ze sociálních otázek a rozpočtu na něco jiného a zároveň oslabit sociální demokracii,“ uvedl pro Blesk.cz Jelínek, který má blízko k ČSSD.

Video  „Kámoši“ z Čapího hnízda: Babiš dal dětem milion, Zeman klokanovi jméno.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Hnutí ANO začalo stagnovat a sociální demokracie se začala hnutí ANO opatrně přibližovat. V tom okamžiku Andrej Babiš usoudil podle mě celkem správně, že na tématech, jako jsou sociální otázky, platy nebo rozpočet ve veřejné debatě, prohrává, a proto se mu velmi dobře hodí nyní oprášit protikorupční étos a nasadit stejnou písničku, kterou nám hrál před minulými sněmovními volbami, a policejní reorganizace mu do toho velmi dobře zapadá,“ vysvětlil.

Zároveň by se Babišovi podle politologa hodilo oslabení ČSSD coby nejsilnějšího konkurenta, čemuž by mohlo odstranění ministra vnitra a prvního místopředsedy strany Milana Chovance pomoci.

Ministr vnitra Milan Chovanec na semináři k ruské propagandě na půdě Senátu Ministr vnitra Milan Chovanec na semináři k ruské propagandě na půdě Senátu | Blesk - Jaroslav Šimáček

Za to prezident Miloš Zeman má podle Jelínka dobré vztahy jak s Chovancem, tak s Babišem, ale když se dva hádají, třetí se směje. „Dalo by se říct, že je mezi dvěma mlýnskými kameny, ale myslím si, že hlavním motivem Miloše Zemana je vytěžit z toho co nejvíc sám pro sebe. Miloši Zemanovi se hodí, když je politický terén nepřehledný, aby ho mohl moderovat,“ uzavřel.

Politolog Josef Mlejnek je v tomto směru opatrnější. Podle něj se případný přínos pro Miloše Zemana projeví až podle toho, jak záležitost skončí. V jeho prospěch by třeba bylo, kdyby v případě pádu vlády pověřoval nového premiéra. „Ale političtí aktéři toto dobře vědí a asi nebudou chtít připustit, aby Miloš Zeman do krize přímo zasahoval. Samozřejmě to jeho pozici zlepšit může, ale situace je zatím otevřená,“ uvedl Mlejnek pro Blesk.cz.

„Postoj prezidenta svědčí mimo jiné o tom, že situace je opravdu vážná. On sám zatím až do pondělka víceméně mlčel, a pokud si chce napřed promluvit s Andrejem Babišem, tak se zdá, že situace je opravdu vážná,“ dodal.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

auslak ( 14. června 2016 07:15 )

vzpomínám si na jednu debatu TV kde se taky rušila nějaká nějaká instituce kde byl členem tento ODBORNÍK i se Šabatovou a to bylo panečku od něj keců jak si to může někdo dovolit a že to má zůstat tak jak to je a funguje

pinia ( 14. června 2016 00:00 )

Cinkali jsme klíči na Václaváku v r.1989, volili jsme po revoluci OF, pak ODS, později ČSSD/KDU/TOP, poté jen ČSSD a dosud, ale změníme to na ANO, Okamuru apod. Valorizaci důchodů ODS + TOP zcela stoply, tak na to nezapomeňte u voleb. Kdyby se jinak docela schopný Bohouš Sobotka nenalepil na rychlostudenta plz. práv, Milana Chovance (a ten, kdyby nelhal, tak by nevadil, má aspoň regulérní SŠ), tak by i policii zřejmě obsadil kvalitními VŠ či SŠ, ale originál vystudovanými, tj. počínaje jedničkami a dvojkami na vysvědčení ze ZŠ s následným studiem SŠ, VŠ. Vy,papaláši, neobsazujte vedoucí místa na PČR (vč. místa komisařů) původně jen vyučenými lidmi a poté dálkaři, jimž se maturita či diplom VŠ dává jen za docházku ! Inteligenci, logické, analytické a kompatibilní myšlení vyučený člověk na škole nezíská. Jako např. Michal Murín,šéf GIBS, prý původně jen vyučený a dosazený Chovancem,středoškolákem,takže si dal pod sebe vyučeného,aby ho neohrozil. Jak potom asi vyučení, tj. čtyřkaři (v lepším případě trojkaři ze ZŠ) mohou řídit jakýkoliv útvar ? Jinak se klaníme kvalitním řemeslníkům, dělníkům apod. Josef L.,Chicago: Nejlepsi by bylo, kdyby volby vyhrali komuniste. Ti by tu sebranku zlodeju a poskoku Merkelové potrestali. Co to mele Belobradek, vetsina lidi stoji za Babisem, lidovci vzdy byli rozvraceci republiky a konfidenti s Nemci ! Vladu by měl prevzit Babis. CSSD a KDU se schovavaji za Babisovy uspechy a jemu podkopavaji cestu. Kdyz nebude korupce a zlodejny ,tak Babis by CR postavil na místo, kam v Evrope a svete patri - zaprodanci a zlodeji ji dostali mezi zeme 3.sveta, zivotni uroven nasich lidi je nezajima ,buduji zivotni uroven Nemcum - zacal to Kalousek a Svarcik a dnes v tom CSSD pokracuje s pomoci KDU+TOP ! Skoda,ze Okamura ma malou podporu lidi,byl by dobry premier,president. Meli by vyhrat volby komunisti a ti by se zlodeji zatočili.

pinia ( 13. června 2016 23:51 )

Podplácení kriminalistů v přímém přenosu. Tzv. podrazák Chovanec, jak se zachoval u Zemana, tak se chová i nyní. Chovanci věříte ?

CEZsro ( 13. června 2016 18:04 )

Já? Čteš jen Blesk? Tady máš v článku zkomolené výtažky repoles. Zdenek má pravdu.

CEZsro ( 13. června 2016 17:42 )

Chováš se na diskuzi jako dobytek, téma s.r.ač.ky je tvoje přednost leč jinak se ty čuně nevyjádříš, tak se zařaď do spodiny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa