Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman a Sobotka do sebe „pálí ostrými“. Vyčítají si Konvičku i ČSSD

Autor: val - 
1. února 2016
10:07

Přestřelky mezi prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou se stupňují. Nově si přes média vyřídili své vzájemné antipatie v neděli a v pondělí. Miloš Zeman například naznačil, že ČSSD pod vedením „neumětela“ Bohuslava Sobotky klesá do nejnižších politických pater. Ten zase prezidenta přirovnal k fašistům.

Dva nejvyšší české ústavní činitele dělí jejich postoj k uprchlické krizi. Zatímco prezident patří ke kritikům islámu a migrantů, premiér varuje před extremistickými názory ve společnosti. Rozbuškou v jejich dlouhodobějším sváru byl nedávný výrok Miloše Zemana o tom, že kalašnikov by mohl být použit jako nedemokratický nástroj pro odstranění politika, v tomto případě premiéra.

Zeman na to v aktuálním vydání časopisu Týdne reagoval, že jen naprostý ňouma může mít strach z bonmotu. Sobotka je prý paranoidní, když se obává, že Zeman vyzval k jeho zastřelení. (Více o Miloši Zemanovi najdete zde.)

Prezident a premiér s manželkami před novoročním obědem v Lánech Prezident a premiér s manželkami před novoročním obědem v Lánech | ČTK

Sobotka svůj názor sdělil časopisu Respekt: „Zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem. Prostě pan prezident se do toho takovým zvláštním způsobem zařadil a mě by nikdy nenapadlo, že v téhle sestavě jednou najdu prezidenta republiky.“

„Pokud se podíváte na jeho jednotlivé výroky a kroky, všechno směřuje ke zvyšování napětí ve společnosti. Využívá k tomu i strach, jejž lidé logicky mají – z Islámského státu, z teroristů, z nezvládnutí migrační vlny,“ dodal. (Více o Bohuslavu Sobotkovi najdete zde.)

Prezident, bývalý dlouholetý předseda ČSSD, ale Sobotkovi vytkl i jeho řízení strany, kterou podle svých slov osm let budoval ze sedmi na 32 procent. „A samozřejmě, že mi je líto, když takto vybudované dílo někteří neumětelové přivádějí do nižších pater politického vlivu. Nu, a protože zastávám názor, že politiku dělají spíše osobnosti než bezvýrazní úředníci, tak si vážím hejtmanů, kteří řídí své kraje,“ prohlásil.

Pochválil také hejtmana a Sobotkova soka Michala Haška, který po tzv. lánském puči zmizel z vedení ČSSD. „Myslím si, že ČSSD má svoji skutečnou základnu právě v hejtmanech. Nu, a protože Michal Hašek je nejpopulárnější hejtman, a to dlouhodobě, tak si myslím, že mrhat takovým kapitálem je projev právě toho politického neumětelství.“

V minulých volbách se podle Zemana dostavil pod Sobotkovým vedením „totální neúspěch“. „No, a pak se mluvilo o lánském puči, třebaže pana premiéra Sobotku k rezignaci vyzvalo dvacet členů předsednictva a třináct bylo proti. Takže žádný lánský puč se nekonal, byla to přirozená reakce vedení strany na volební neúspěch,“ řekl.

Sobotka Zemanovi vyčítá, že vystoupil loni 17. listopadu na Albertově společně s obviněným Martinem Konvičkou Sobotka Zemanovi vyčítá, že vystoupil loni 17. listopadu na Albertově společně s obviněným Martinem Konvičkou | Ladislav Křivan

Sobotka zase prohlásil, že „sleduje, jak se prezident, možná tím, jak stárne, stále více posouvá ke konzervativním názorům, které už se sociální demokracií ani s levicovým pohledem na svět často nemají mnoho společného. A jak prezident, který začal svoji éru tím, že vyvěsil na Hradě evropskou vlajku, dneska začíná tlouct a bušit do Evropské unie skoro podobným způsobem, jak nám to předváděl Václav Klaus.“

lesnismes ( 3. února 2016 20:45 )

Bohuzel cesky prezident je opravdu nechutnej nacek a pana premiera Sobotky si konecne zacinam vazit a je uplne jedno jake reakce za to od zabednenych cechu sklidi.Lidem v nouzi se pomahat musi a je skandalni kdyz prezident nejake miniaturni nic neznamenajici zeme vypousti z ust takove blitky. Preji panu Sobotkovi aby se proti ceske malosti obrnil a v boji proti nackum jako je nechutnej fasista Zeman vydrzel.

salto ( 2. února 2016 09:02 )

rumungro ( 2. února 2016 06:00 )

Už vylezl komiksový muslim!Zeman z něho ani idiota dělat nemusel,protože kdo chce,aby děti přebírali politicky názory od učitelů ten nemá v demokracii co dělat a patří do psych.nemocnice.

eliska963852 ( 1. února 2016 19:44 )

Jenom hloupě žvaníš a přestaň sondovat, o svých blízkých se tady rozepisovat nemíním.

rumungro ( 1. února 2016 18:59 )

Místo aby se zachoval jako ten superkuchař,tak bude propad svádět na Zemana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa