Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka: Nejsi skutečný levičák. Zeman: Škodíš ČSSD, neuspěl jsi jako politik

Autor: ČTK, mts - 
30. ledna 2016
14:28

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) škodí podle prezidenta Miloše Zemana sociální demokracii. Řekl to v rozhovoru pro Deník. Reagoval tak na Sobotkovy pochyby, zda opravdu zastává postoj levicového politika. Zeman naopak vychválil vicepremiéra Andreje Babiše. Podle něj „by měli do parlamentu jít jen lidé, kteří už něco řídili, ať je to podnik – jako Andrej Babiš – nebo kraj či významné město“.

Sobotka svůj výrok uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny k otázce na možné levicové kandidáty v příštích prezidentských volbách. „Pokud jde o levicovost jednotlivých kandidátů, je otázka, jestli postoje prezidenta Zemana jsou postoji levicového politika a jaká vlastně bude budoucnost levice,“ okomentoval politik.

Miloš Zeman na jeho slova reagoval ostrou kritikou. „Považuji se za levicového politika a svojí dosavadní politickou praxí jsem dokázal stranu, kterou dnes Bohuslav Sobotka spíše ničí, vytáhnout ze sedmi na třicet dva procent, takže odmítám kritiku od neúspěšných politiků a přijímám ji od těch úspěšných," odpověděl Zeman na otázku, zda má Sobotka pravdu, když zapochyboval nad tím, jestli jsou Zemanovy názory postojem levicového politika.

Sobotku prezident zkritizoval za poslední výsledek ve volbách do sněmovny. Poznamenal, že před volbami prohlašoval, že „sociální demokracie získá třicet pět procent a že každé číslo, které by nezačínalo trojkou, by bylo neúspěchem“. Protože ČSSD získala ve volbách nižší podporu, definoval Sobotka podle Zemana sám sebe jako neúspěšného politika. Poznamenal, že ho volební výsledek sociální demokracie „velmi, velmi bolí“ a je mu líto, že ČSSD postupně klesá a ztrácí vliv.

„Úspěchy vlády, nikoliv Sobotky“

Úspěchy Sobotkovy vlády přisuzuje celé vládě, nikoliv premiérovi. Zároveň jí ale vyčetl, že nesplnila slib o depolitizaci státní správy ve služebním zákoně. Vadí mu také, že nebyl přijat zákon o obecném referendu nebo o prokazování původu majetku.

Zeman si ale velmi pochvaluje vicepremiéra Andreje Babiše. „Dlouhodobě zastávám názor, že například do parlamentu by měli jít jen lidé, kteří už něco úspěšně řídili, ať je to podnik – jako Andrej Babiš – nebo kraj či významné město. Měla by být za nimi vyryta hluboká a úspěšná brázda. Nemám rád rychlokvašky, které hodně slibují, ale když se zeptáte, co v životě udělaly, odpovědí je hluboké mlčení,“ sdělil.

Přívital také, že hnutí ANO Andreje Babiše chce v krajských volbách nominovat jako lídry dvou kandidátek odborné ministerské náměstkyně. „Zaplať pánbůh za to. Aspoň budou v čele kandidátek stát odborníci,“ řekl Zeman.

Uprchlíky by mohla EU posílat do Alžírska

Prezident také uvedl, že Řecko podle něj de facto porušilo schengenské dohody tím, že umožnilo volný proud ilegálních imigrantů na Balkán. „Podle Dublinských dohod mají uprchlíci požádat o azyl v první bezpečné zemi. Ti, kteří ho nedostanou, což bude většina, mají být repatriováni zpátky,“ sdělil.

Evropská unie by podle něj měla jednat například s Alžírskem jako s jednou z muslimských zemí, kam by mohli být běženci vraceni. Dopravovat by je tam mohli letadly či loděmi. Jako další destinaci zmínil Turecko.

Prezident také podotkl, že souhlasí s lídrem islamofobního Bloku proti islámu Martinem Konvičkou v jeho odporu k islámu.Ale nesouhlasím s ním v jeho výrocích o masokostní moučce nebo koncentračních táborech,“ řekl s tím, že se Konvička za výroky omluvil. Za tato prohlášení byl Konvička loni v listopadu obviněn z podněcování k nenávisti. O několik dnů dříve se oba sešli na pódiu při demonstraci na Zemanovu podporu.

eliska963852 ( 30. ledna 2016 22:07 )

 Zeman již dávno není člen ČSSD. Logicky proto nemůže býti tím, kdo rozhoduje o tom, co je a není dobré pro Sociální demokracii. Oproti tomu, my všichni jsme občané České republiky a zde je nutno přiznat, že prezident Zeman velmi škodí naší zemi. Ale v případě odvolání prezidenta je v Česku pouze jedna cesta, ta nedemokratická. Bohužel.

rumungro ( 30. ledna 2016 19:34 )

Čtu tuto diskusi a došlo mi,že téměř všichni nadáváte na chyby v minulosti.ANO je chce napravit a Zeman jim fandí,protože chápe,že straničtí zloději a podvodníci sami sebe nepotrestají,ba co víc,budou v tom pokračovat!

zigzag ( 30. ledna 2016 19:15 )

Proc se tu vubec dohadujete, holt nevolte CSSD a ani ANO, jak jednoduchy.

tgbg ( 30. ledna 2016 19:03 )

Možná jste si nevšimli, ale Zeman jako jeden z mála politiků je lehce podplatitelný a vydíratelný. Průs*ry Miloše ZemanaMostecká uhelná,Zemanův kufřík č.1 – Rok 1996, Aféra Štiřín – 1999,Akce Olovo – rok 2000, Aféra Dálnice D47 – červen 2002, Privatizace farmaceutického průmyslu (SEVAC/SEVAPHARMA), Bamberg..... Takže právem na něj vytahují červené karty a hází vejce.

verka1 ( 30. ledna 2016 18:57 )

M. Hašek v Brně taky nemá čisté ruce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa