Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš doufá v lepší vztahy s Ruskem. Zeman mával poloprázdnou sklenicí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. ledna 2016
10:50

Dobrá zpráva na úvod, české ekonomice se daří. Horší zpráva – Evropská unie je v největší krizi od svého založení, jak upozorňuje třeba ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Společně s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem se sešel v Praze se stovkami českých exportérů. Aby řešili dopady sankcí na Rusko i dalších krizí, včetně té uprchlické. I pro tuto akci si prezident přichystal jeden bonmot.

Krize na Ukrajině, problémy ruské ekonomiky a ruské sankce, migrační krize. Evropa má problémů více než dost. Ovlivňují i její hospodaření. Včetně konkrétních dopadů třeba pro vývozce. Právě nad tímhle tématem debatovali ve čtvrtek Zeman, Babiš a spol. v kongresovém sálu ČNB v Praze. Prezidenta Zemana přivítal na akci potlesk vestoje pěti stovek zástupců českých firem.

Zeman mával sklenicí. A poletí do Indie

Zeman slíbil, že se nadále bude vydávat na své zahraniční cesty v doprovodu s početnou podnikatelskou delegací. „Byl jsem sice často kritizován za své dvě cesty do Číny, ale tahle kritika ustala ve chvíli, kdy se britská královna projela ve zlatém kočáře s čínským prezidentem,“ uvedl Zeman. Tento rok pojede do Latinské Ameriky, příští rok do Indie a Vietnamu. Podle něj jde o další perspektivní trhy.

Pozastavil se i nad ruskými sankcemi. „Znáte můj názor na sankce obecně a sankce vůči Ruské federaci zvlášť. Sankce ještě nikdy ničemu nepomohly. Na Kubě trvaly sankce 50 let a po 50 letech se zjistilo, že tam nedošlo k žádným, pro nás žádoucím politickým změnám,“ říkal prezident. „Někteří naivní lidé se domnívají, že ruská ekonomika se hroutí kvůli sankcím,“ doplnil Zeman a upozornil především na extrémně nízké ceny ropy.

Prezident Miloš Zeman na Setkání lídrů českého exportu 2016 Prezident Miloš Zeman na Setkání lídrů českého exportu 2016 | ČTK

V budově ČNB pak Zeman symbolicky upozornil na to, že je proti umělému oslabování kurzu koruny, které sice nahrává exportérům, ale má i negativní dopady.

„Slabá měna je samozřejmě krátkodobou výhodou pro naše exportéry, o tom nikdo nepochybuje. Položme si však otázku, zda je to i výhoda dlouhodobá,“ říkal Zeman. Slabou měnu označil za pohodlný polštář, na kterém je však slabší motivace k inovacím. „Jsem zastáncem silné české koruny, nehledě na dopad pro případný exit,“ říkal prezident.

Proč mluvil o případném odchodu z EU? „Vycházím z toho, že jsem Čech a Češi jsou nejskeptičtější národ na světě. Tato sklenice není poloplná, tato sklenice je výlučně poloprázdná,“ dodal Zeman s úsměvem.

Mládek: České ekonomice se daří

České ekonomice a českému exportu se mimořádně daří. To, že česká ekonomika rostla podle předběžných čísel o 4,5 procenta, je mimořádný výkon. To, co nás samozřejmě těší, je i to, že nezaměstnanost je druhá nejnižší v EU po Německu,“ pochvaloval si však ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který samotné zahájil Setkání lídrů českého exportu 2016. 

„Konečně rostou i reálné mzdy, přesto se naši občané necítí jistě a komfortně v tomto nejistém světě,“ pokračoval Mládek. „EU je nepochybně v největší krizi od svého založení,“ míní Mládek a dodal: „Uprchlická krize je problémem Evropy, která neví, jak nastavit pravidla,“ varoval Mládek.

I on se pozastavil nad problémem sankcí pro Putinovo Rusko. „Přímý dopad sankcí nebyl vysoký, pokles exportu byl jen o několik procentních bodů,“ říkal Mládek, ale jedním dechem dodal, že pokles exportu do Ruska je kolem 30 % a na valné zlepšení to do budoucna nevypadá. Rusko se potýká s tím, že nemá dostatečné příjmy, poklesly ceny ropy i zemního plynu, a tak nemá za co nakupovat, dodal Mládek.

Babiš: Problém v Sýrii se nedá řešit bez Ruska

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval pro Blesk.cz ruské sankce i další problémy v zákulisí konference. „Je to nepříjemné. Počítalo se, že Rusko díky sankcím opustí Krym nebo se změní jeho politický přístup. To nenastalo. Vidíme, jak někteří politici, konkrétně ministr hospodářství Francie říká nahlas, že bychom měli mluvit o sankcích. Sankce poškodily nejen Rusko, ale i řadu firem v rámci EU a dopad byl negativní na obě strany,“ upozorňuje Babiš. 

„Navíc máme novou politickou situaci. O Ukrajině se již moc nemluví, ale máme tady problém migrace, problém boje proti terorismu. Je důležité, aby dohody z Minsku byly naplněny a vztahy s Ruskem se znovu obnovily a aby to fungovalo. Problém v Sýrii se bez Ruska nedá řešit, to už pochopil i americký prezident a je potřeba, aby začala fungovat i Bezpečnostní rada OSN, nebylo tam samé veto. Základ problému řešení migrace je mír v Sýrii, aby se ti lidé mohli vrátit. Doufejme, že i vztahy s Ruskem se normalizují,“ dodal Blesk.cz Babiš.

Vicepremiér Andrej Babiš na Setkání lídrů českého exportu 2016 Vicepremiér Andrej Babiš na Setkání lídrů českého exportu 2016 | ČTK

Během svého vystoupení Babiš hájil postupy a úspěchy české vlády. „Růst se nám nepřihodil, jak někdo říkal... Rostli jsme proto, že jsme uvolnili investice, ‚odšpuntovali‘ jsme ekonomiku,“ říkal ministr financí na akci pořádané analytickou společností CEEC Research.

Vzpomněl však i na to, že také on sám v minulosti obchodoval třeba v Maroku. „Pro byznys jsou klíčoví lidé. Co pro vás můžeme udělat? V EU asi nic moc,“ shrnul Babiš a upozornil spíše na možnosti ve státech, které nejsou v Evropě. Třeba Čína. „Máme velmi aktivního pana prezidenta,“ chválil Babiš Zemana. A dodával, že i on sám je aktivní. Třeba včera byl se slovenským ministrem financí v opeře. „Je to o osobních kontaktech, přesvědčování a myslím, že se nám to postupně daří,“ doplnil vicepremiér.

"Držme se v Rusku a nepodělejme se"

Ministr průmyslu a obchodu Mládek však upozornil také na problémy ztráty některých tradičních trhů, které jsou rozvrácené válkami. „Zatím se je zcela nepodařilo nahradit jinými trhy,“ upozorňuje Mládek.

„Sankce vůči Rusku mohou být zrušeny už v létě,“ věří Sergej Kuzmič Stupar, obchodní rada Ruské federace v ČR. A vyzdvihoval letitou spolupráci i kvalitu českých produktů. František Masopust, výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS, upozorňoval, že Rusové si pamatují. A pokud odejdeme z Ruska v době, kdy se daří méně, nahradí nás Čína apod. „Držme se v Rusku, nepodělejme se,“ bouřil další z řečníků.

Přesto se hledají náhradní varianty pro české produkty. Částečně se rozšířil export do některých postsovětských republik, otevírají se možnosti třeba v Íránu. „Je to země, která má dokonce i hotovost, i když v tuto chvíli zmraženou. Toto je pro změnu obrovská příležitost,“ míní Mládek. Doplnil ho profesor Michal Mejstřík, který upozornil na to, jak zajímavý je pro českou ekonomiku do budoucna třeba indický trh, o kterém mluvil i Zeman.

1pravda1 ( 30. ledna 2016 22:05 )

Hašek je stejně plešatý jako Sobotka, a nemá vůbec žádné názory, jen papouškuje Zemana a leze mu do zadku, a mimo jiné, je to podrazák a lhář, jak se ukázalo po volbách!!!

borivojmilosrdny ( 29. ledna 2016 06:31 )

Jsem nekuřák, takže mi močka (směs zbytků tabáku a tekutiny, usazené na dně dýmky po kouření)na mozek tlačit nemůže. Mozek zřejmě chybí tobě, pokud jsi adorant pana prezidente Miloše Zemana.

ivoadler ( 28. ledna 2016 18:12 )

Co se to dozvídám? On si nějaký wool myslel, že Rusko se kvůli sankcím zřekne Krymu? Od samého začátku jsem sankce vůči Rusku chápal jako trest za jeho nezávislou politiku. Tak to také funguje. Sankcemi Rusko nedonutíme k ničemu! Ale vykládejte to nějakému wolovi. A pár slov ke Kalouskově, doufám, že překonané politice. Kalousek se řídil zásadou: Musíme být konkurenceschopní a to budeme díky levné pracovní síle. Že si lidi nevydělají, na to se.re pes, hlavně že budeme prodávat v zahraničí. Vývozci se, i díky podhodnocené koruně(ČNB mu jde na ruku), nakapsují a domácí trh zůstane "zašpuntovaný". Vždyť Češi můžou dělat za pár korun. A draze kupovat euro. Tyhle problémy se Kalouska (a dalších pravičáků) netýkají.

pavel215 ( 28. ledna 2016 17:17 )

Ale chová se jako rodilý moravan, tedy jako debil.

pavel215 ( 28. ledna 2016 17:15 )

To pošlou tobě na hrob, debile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa