Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalašnikov, paštika a víno: Zeman na jihu Moravy nazval své kritiky šašky

Autor: jn, val, simao - 
27. ledna 2016
15:54

Miloš Zeman ve středu oficiálně ukončil další ze svých cest po republice. I v Jihomoravském kraji stihl utrousit několik bonmotů. Větou o kalašnikovu ale stojaté vody české politiky možná rozvířil víc, než chtěl. Že neměl v úmyslu nabádat k zastřelení premiéra Sobotky, to se jal vysvětlovat na závěrečné tiskovce, kde své kritiky nazval „potrefenými husami“. Vedle toho však měl prezident i příjemnější program. Slavnostní oběd s hejtmanem, kachnou a moravským vínem.

Prezident zahájil svou návštěvu Jihomoravského kraje v pondělí. Během ní pronesl mimo jiné svůj kontroverzní výrok o kalašnikovu, který je podle něj nedemokratickou možností, jak se zbavit politika. Šlo o odpověď na otázku směřovanou k premiérovi Sobotkovi. Zemanův výrok o kalašnikovu přitom rozhořčil většinu politiků. A dostal se na přetřes i při závěrečné tiskovce.

Zeman na ní nejprve vysekl poklonu hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD). „Opět jsem se přesvědčil, proč vedete žebříček nejoblíbenějších hejtmanů v ČR,“ říkal Zeman jednomu ze sociálně demokratických „pučistů“, kteří za ním po volbách tajně jeli za Sobotkovými zády na zámeček do Lán.

Poté prezident promluvil i o svém napjatém vztahu s Bohuslavem Sobotkou. „Pokud jde o mé vztahy s premiérem – rozhodl jsem se, že se zastřelím, případně že sám sebe vyzvu k zastřelení,“ sdělil překvapeným novinářům Zeman. A jal se vysvětlovat, jak svá slova myslel.

Zeman vzkázal kritikům: Udělali ze sebe šašky

Zeman upozornil na celé znění své věty, kterou v reakci na dotaz ohledně Sobotky pronesl v kině v Tišnově. „Originální věta zněla: Můžete se zbavit jakéhokoli politika – prezidenta nevyjímaje – buď demokratickou cestou, to znamená svobodnými volbami... A tazatelka, mladá studentka, která protestovala proti premiérovi Sobotkovi a žádala jeho odvolání, byla poučena, že tyto svobodné volby u nás budou v roce 2017 a že vypadá mladě, takže se toho určitě dočká... nebo, pokračuji v citátu, nedemokratickou cestou, například kalašnikovem,“ popisoval Zeman.

„Z této jedné věty někteří politici vyvodili, že chci pana Sobotku zastřelit, i když v této větě vůbec nebyl jmenován. Se stejnou zvrácenou logikou, protože prezidentskou funkci jsem jmenoval, mohu vyvodit, že vyzývám k zastřelení sebe sama,“ bránil se prezident.

Svým kritikům pak Zeman vzkázal: „Nicméně protože zdvořilost je mně, jak dobře víte, bytostně vlastní, tak nebudu jmenovat politiky, kteří podle mého názoru ze sebe svojí hysterickou reakcí udělali tak trochu šašky, a myslím si, že potrefené husy se už ozvaly.“

Prezident Zeman při tiskovce na závěr své návštěvy Jihomoravského kraje. Vpravo hejtman Michal Hašek Prezident Zeman při tiskovce na závěr své návštěvy Jihomoravského kraje. Vpravo hejtman Michal Hašek | ČTK

Zemana se zastal na tiskovce i hejtman Hašek. Upozornil, že v Tišnově na veřejné besedě seděl vedle prezidenta a žádnou takovou větu, že by chtěl Zeman použít kalašnikov proti předsedovi vlády, neslyšel. „Je mi líto, že došlo k takovémuto hrubému zkreslení a mediální manipulaci,“ říkal Hašek a kritikům Zemana poslal jiný vzkaz.

Hašek pobavil: Aby paní Nečasová...

„Česká politická scéna se dočkala řady silných výroků lidí, z nichž nikdo v tišnovském kině neseděl, neslyšel ani otázku, ani odpověď,“ upozorňoval Hašek. A připomenul, že ve sněmovně ve středu navrhla poslankyně Miroslava Němcová (ODS) právě projednávání kauzy „kalašnikov“.

„Já bych byl rád, aby paní Nečasová... Promiňte, Nečasová... Aby paní Němcová nepoužívala takto silných výrazů, jaké zazněly dnes z jejích úst v Poslanecké sněmovně. Ani ona neseděla v tišnovském kině,“ postaral se o nečekané zpestření tiskovky Hašek s tím, že na jižní Moravě jsou lidé zvyklí, když je nějaký problém, sednout si k jednomu stolu a nalít si čistého vína. Jižní Moravu a dobré moravské víno nabídl i oběma hlavním aktérům kauzy Zemanovi a Sobotkovi k urovnání sporů.

Hostina pro Zemana: Kachna se zelím i moravské víno

Hejtman Hašek přitom také na závěr prezidentovy třídenní návštěvy jižní Moravy pozval Zemana na slavnostní oběd. Ten zahrnoval tradiční české pokrmy.

Jako předkrm se podávala jemná vepřová paštika s brusinkami a čerstvou bagetkou, polévka kachní s masem a fritátovými nudlemi, ozdobená petrželovou natí. Jako hlavní chod dozlatova pečená kachna s červeným a bílým zelím a houskovým a vídeňským knedlíkem. Na závěr si pro Zemana připravili domácí moravské koláče a jablečný štrúdl.

Menu pro oběd prezidenta Zemana s hejtmanem Haškem Menu pro oběd prezidenta Zemana s hejtmanem Haškem | Blesk - Jiří Nováček

K pití se podávalo při obědě pro Zemana Chardonnay 2014 a Pálava 2014. Kolem vína se ostatně točila v poslední den prezidentovy návštěvy řeč častěji. Zeman totiž navštívil Mikulov, kde mu tamní starosta Rostislav Koštial předal biovíno, na což prezident reagoval poněkud „vykuleným“ výrazem.

Starosta Mikulova předává prezidentovi Zemanovi krabici s biovínem. Starosta Mikulova předává prezidentovi Zemanovi krabici s biovínem. | ČTK

„Když už mluvíme o vínu, rád bych vás informoval, že jsem pana hejtmana tak trochu překvapil návrhem na velký investiční projekt v Jihomoravském kraji, a to vzhledem k tomu, že se právě v Jihomoravském kraji vyrábí 90 procent vína. A sice na urychlenou výstavbu nových vinných sklípků,“ prozradil Zeman. 

Prezident při té příležitosti připomněl na tiskovce svůj jiný dřívější bonmot. „A to proto, protože jsem kdysi prohlásil, že ten, kdo nebyl alespoň jednou v moravském vinném sklípku, není plnohodnotná osobnost, a ozvala se mi jedna dáma z Prahy – no odkud jinud, že ano – která napsala: Jsem úplnohodnotná osobnost, byť jsem ani jednou nebyla v moravském vinném sklípku,“ vysvětloval Zeman.

Prezident na návštěvě Jihomoravského kraje pózoval v traktoru i uniformě:

ileasu ( 28. ledna 2016 19:52 )

Poblion, ty jsi dát čtvrtku, šašku,

lambrika ( 27. ledna 2016 19:24 )

v TV Hašek prohlásil , že nic takového prezident neřekl . . . a jemu musíme věřit . . to je čistá pravda , jakože nebyl v Lánech a dokonce to v televizi několikrát opakoval , aby pak konečně řekl , lhát se nemá a to , že platí i pro něj

auslak ( 27. ledna 2016 19:17 )

Poslední dny stoupla viróza na Jihu Moravy o 99 %

Samo ( 27. ledna 2016 19:12 )

Ano, to je ten blbec a nevychovanec, který ani na konci svého mandátu nepochopil jaké jsou jeho povinnosti coby prezidenta republiky a lezou z něho čím dál větší voloviny, zvláště když si přihne.

milan1959 ( 27. ledna 2016 19:02 )

Zeman? To je ten opilec, co se nám všem směje do ksichtu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa