Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babišův „Agrofert-striptýz“ opozici nepřesvědčil. Míchá prý hrušky s jablky

Autor: zst - 
27. ledna 2016
12:01

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se naštval a na neutuchající kritiku opozičních stran v Poslanecké sněmovně zareagoval po svém. Na sociálních sítích zveřejnil, kolik Agrofert získal na dotacích z EU i ČR a kolik Babišova firma odvedla na dani z příjmů a na sociálním a zdravotním pojištění. Šéf ODS Petr Fiala se mu ale vysmál, ministr financí podle něj míchá hrušky s jablky.

„Info pro ODS, která nerozumí veřejným rozpočtům: odvody soc. pojištění jsou zdrojem důchodů a zdrav. pojištění zdrojem platů doktorů, sestřiček,“ pustil se ve středu dopoledne Babiš na sociálních sítích do svých odpůrců ve sněmovně.

„Za 9 let odvedl AGF (Agrofert) na DPPO (dani z příjmů právnických osob), sociálním a zdravotním pojištění do české pokladny 10x víc, než dostal na dotacích z ČR,“ pokračoval Babiš.

A připojil stejné údaje o tom, jak je to v porovnání s eurodotacemi.

Babiš tak reagoval na poslední z řady výtek, že jako ministr financí přihrává svému impériu státní peníze. „V roce 2014 Agrofert, vlastněný současným ministrem financí Andrejem Babišem, získal na dotacích více, než kolik zaplatil na dani z příjmů právnických osob. Všechny údaje jsou veřejně dostupné a ověřitelné, vycházejí z výroční zprávy samotného Agrofertu,“ pustil se do Babiše kvůli střetu zájmů naposledy Petr Fiala (ODS) a zveřejnil také své podklady.

Údaje, o které se předseda ODS opírá. Údaje, o které se předseda ODS opírá. | ODS

Graf, který má podle ODS dokládat, že Babišův Agrofert získává na dotacích více, než platí na daních. Graf, který má podle ODS dokládat, že Babišův Agrofert získává na dotacích více, než platí na daních. | ODS

Babišovu úterní reakci pak Fiala pro Blesk.cz okomentoval. „Jsem překvapen, že ministr financí neumí rozlišit mezi dotacemi, daněmi a pojištěním. ODS neříká nic jiného, než že jeho Agrofert odvedl na daních z příjmů méně, než získal na dotacích. To je zřejmý fakt, který vychází z výročních zpráv Agrofertu. Sociální a zdravotní pojištění platí každý podnikatel, není to daň. Zde míchá ministr hrušky s jablky,“ napsal v SMS zprávě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa