Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

K Zemanovi na daňka jako na pohřeb. Sobotkovi přišli v černém, řešili i děti

Autor: Jan Kálal, kol - 
2. ledna 2016
16:30

Politika, letošní plány, ale také děti. Tato témata dominovala u sobotního oběda, na kterém v Lánech hostili prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s manželkou Olgou. Na oblečení se oba páry shodly, všichni byli v černém jako na smuteční hostině. Servíroval se tatarák z lososa a dančí na smetaně s karlovarským knedlíkem. Závěr oběda byl pak kyselý. Manželé Sobotkovi sice ocenili přátelskou atmosféru, premiér ale přiznal, že se se Zemanem na všem neshodli. Podle prezidenta debatě o politice ženy jen mlčky přihlížely.

Novoroční oběd začal v sobotu ve 13 hodin. Předehrou k němu byly spory mezi Hradem a Strakovou akademií o tom, kdo všechno dostal pozvánku. Zda i manželky, nebo má jít ryze o práci a pánskou společnost.

Letošní pohled na premiérský a prezidentský pár kontrastuje se snímkem ze stejné události v loňském roce. Tehdy byli Zemanovi sladěni do šedé a v šedých šatech přišla i Olga Sobotková. Tmavým oblekem v roce 2015 vybočoval pouze premiér Sobotka.

Novoroční oběd 3. ledna 2015 proběhl bez problémů. Novoroční oběd 3. ledna 2015 proběhl bez problémů. | Úřad vlády ČR

Letošní černá barva jako by charakterizovala spory, kterými si premiér Sobotka s prezidentem Zemanem v posledních měsících prošli. Prezident s premiérem se neshodnou na přístupu k uprchlické otázce – zatímco Zeman by migranty vyhnal nejraději ven z Evropy zpět do jejich domovů a vidí v nich zakuklené teroristy, Sobotka takový plošný přístup odmítá.

A zatímco ještě loni v září mluvil premiér poměrně z vesela o tom, jak mu prezident nabídl tykání a on to přijal, po 17. listopadu se oba státníci opět výrazně vzdálili. Zejména kvůli tomu, že Zeman vystoupil na společném pódiu na Albertově s islamofobem Martinem Konvičkou.

Tatarák, daněk a citronová zmrzlina

Slavnostní menu začínalo tatarákem z lososa, hlavním chodem bylo letos dančí na smetaně. Oběd měl kyselý finiš – citronovou zmrzlinu a citronový sorbet.

Menu novoročního oběda 2. ledna 2016 v Lánech Menu novoročního oběda 2. ledna 2016 v Lánech | Kancelář prezidenta republiky

Jaká témata se u stolu řešila? Premiér už před obědem avizoval na Twitteru, že prezidentovi představí vládní priority pro letošní rok. Například schválení elektronické evidence tržeb nebo rozvoj dopravní infrastruktury. Po skončení oběda připojil i zmínku o dětech.

„Děkujeme za tradiční novoroční oběd a přátelskou atmosféru, která ho provázela,“ napsali na závěr manželé Sobotkovi do pamětní knihy lánského zámku.

Po obědě premiér Sobotka rozeslal následující prohlášení:

Novoroční oběd prezidentského a premiérského páru v Lánech je myslím dobrá tradice a tak jsem rád, že jsme v ní dnes mohli pokračovat. A protože šlo o společenskou událost, nemluvili jsme jenom o politice, ale také třeba o uplynulých svátcích nebo o dětech.  Pokud jde o politiku, seznámil jsem prezidenta Zemana s některými svými plány na rok 2016, zejména pokud jde o zvýšení minimální mzdy, návrh na změnu systému valorizace penzí nebo zvýšení příspěvku na péči.

Dotkli jsme se i výhledu naší ekonomiky, čerpání evropských fondů a některých zahraničních témat. I když s prezidentem republiky nemáme na všechno stejný názor, i pro rok 2016 platí, že budeme v pravidelném kontaktu a budeme spolupracovat v zájmu občanů a dobrého fungování České republiky.

Vyjádření prezidenta rozeslal po obědě jeho mluvčí:

Diskuse probíhala v pohodové atmosféře, a i když jsem původně předpokládal, že se jako normální lidé budeme bavit o životě a alespoň jeden den zapomeneme na politiku, z iniciativy obou nás se diskuse stočila na politická témata za mlčenlivého přihlížení našich manželek.

sandriana ( 4. ledna 2016 09:30 )

 Sandra Kelly Jsem tajemník kabinetu o půjčování peněz mezi zvláště. Musíte půjčování peněz mezi jednotlivci vyrovnat se s finančními potížemi, aby konečně prolomit patovou situaci vyvolalo ze strany bank, a odmítnutí vašich souborů aplikace úvěrů? Paní sandrana firma je schopna provést půjčku částku, kterou potřebujete, a s podmínkami, které činí váš život jednodušší. Pak kontaktujte mě se dozvědět více o našich velmi výhodných podmínek. Zajišťujeme € 10,000 € 5 milion na splácení období 5 let do 25 let v míru 2% na an.Vous mě prosím kontaktujte na: sandrana_credito@hotmail.com děkuji vám

byvalyvoliccssd4 ( 4. ledna 2016 01:03 )

Na debila jsi upatlal docela srozumitelnou větu. Což se o obsahu ovšem říci nedá.

e.44 ( 3. ledna 2016 12:43 )

Jenže černé slavnostní oblečení vypadá úplně jinak než to na pohřeb. A to co má na sobě tahle banda buranů, to je černé pohřební, navíc humusojdní, jak z bazaru před třiceti lety a ty příšerný kravaty to nevylepšily. Zkrátka reprezentace buranů pro burany a burani jásaj

lalia ( 3. ledna 2016 10:33 )

Jsi velmi psychicky nemocný.Odkdy se lidé hodnotí podle vzhledu,oblečení? Pokud to nejsou extremní případy/bezdomovci a pod./Oba páry jsou in.

radar666 ( 3. ledna 2016 10:28 )

Vše jsou jen trapné spekulace trapných českých novinářů! Ani jeden novinář u toho oběda nebyl,ale všichni vědí o čem se tam hovořilo,všichni vědí jaká napjatá atmosféra tam panovala.Blbost!!! Jsou to jen doměnky a lži novinářů ,které Zeman nemá rád a ví asi proč! Ono vůbec,celá česká mediální scéna je prohnilá až kost,za bílého dne a s lupou v ruce aby člověk našel v republice objektivního a hlavně neúplatného novináře! Z toho vyplývá ,že podobné články jsou jen kupou nesmyslů zrozených v hlavách zhrzených ,knížecích a hlavně Kalouskových poskoků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa