Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fotograf chtěl v Dubaji zvěčnit ohňostroj, nakonec ale bojoval o holý život! Na laně visel z balkonu hořícího hotelu

Autor: ČTK - 
1. ledna 2016
08:55

Zavěšený na laně z balkonu 48 pater nad zemí a jen několik metrů od zuřícího požáru – tak prožil konec roku 2015 fotograf, který se do Dubaje ve Spojených arabských emirátech vydal fotit tradiční novoroční ohňostroj. To, co mělo být běžným úkolem, se pro něj ale změnilo v boj o holý život.

Příběh fotografa přinesla agentura AFP, která na žádost aktéra nezveřejnila jeho jméno ani národnost. Fotograf se v Dubaji ubytoval v luxusním hotelu Address Downtown v centru města, jen 600 metrů od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, která byla centrem ohňostroje. Společně s přítelem se připravili na malém balkónku, odkud měli mít nerušený výhled na dominantu Dubaje i ohňostroj.

Noc ale najednou nabrala zcela odlišný scénář, když v hotelu pod ním vypukl mohutný požár, který se šířil rychlostí blesku. „Hoří!“ zakřičel jeho přítel a rozeběhl se k nejbližšímu východu dřív, než se fotograf stihl otočit. Pak už viděl jen kouř valící se k balkonu.

Netušil, kudy by se mohl dostat ven, a bál se, že se udusí. V tu chvíli viděl jen jedinou šanci na záchranu. Nabídlo mu ji lano přivázané k balkónku od mohutné plošiny na čištění oken. Odvázal ho, přivázal se k němu za opasek a pověsil se pod balkon.

„To lano bylo mým zachráncem,“ řekl agentuře AFP. Oheň v tu chvíli od něj byl méně než deset metrů. Zatímco visel na laně, začal volat a posílat sms zprávy svým kolegům a prosil je, aby ho spojili s civilní obranou v Dubaji, aby mu pomohla. Její zástupci ho poté vyzvali, aby zůstal v klidu a čekal, až ho zachrání. „A já jim říkal, že chci přežít a vidět zase svou ženu,“ dodal.

O více než hodinu a půl později uslyšel záchranáře blížící se k jeho patru. „Když jsem viděl světla a slyšel zvuky kroků v patře, kde jsem byl, začal jsem klepat kovovými věcmi, abych upoutal jejich pozornost,“ řekl. „Myslím, že jsem byl jediný, kdo tam uvízl tak dlouhou dobu.“ Pak ho vyváděli ven kouřem naplněnými chodbami pětihvězdičkového hotelu.

Jen o kousek dál vybuchl novoroční ohňostroj v záři barev a světel. A zachráněný fotograf na začátek roku 2016 rozhodně nikdy nezapomene. „Jsem nadšený, protože začal nový rok, a taky pořád ještě cítím vlnu adrenalinu z toho všeho,“ řekl AFP pořád ještě trochu roztřeseným hlasem.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi