Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Sobotko, demisi! Kalousku, vlastizrádce!“ Přiznivci Zemana brojili v Praze

Autor: Jaroslav Šimáček, kal - 
12. března 2016
16:45

Ostrý protest proti vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), ale i politice opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska proběhl v sobotu odpoledne v Praze na Klárově. Přes stovku účastníků svolala na podporu prezidenta Miloše Zemana méně známá uskupení jako Lidová fronta nebo Výzva ke svobodě. Mezi demonstranty nechyběl ani bývalý šéf republikánů Miroslav Sládek. Jiná známější jména byste však hledali marně. Stejně jako zelené karty.

„Demisi, demisi, demisi,“ znělo Klárovem směrem k premiérovi Sobotkovi poté, co řečník Pavel Matějka přečetl smlouvu o okamžitém zrušení pracovního poměru premiérovi, který prý hrubě porušuje pracovní kázeň.

Následně se na akci svolané na podporu prezidenta Zemana četl dopis adresovaný hlavě státu. „Vážený pane prezidente, opět se obracíme na vás, na prezidenta a hlavu státu, kterého jsme si vůlí zvolili. Bohužel jsme se stali zemí, kde vláda ani parlament neplní své předvolební sliby a celý národ je politiky ponižován, ignorován, nevyslyšen a nerespektován,“ bouřil řečník.

„Vážený pane prezidente, nesouhlasíme s touto politikou a necháme... Nenecháme se nadále veřejně zneužívat a ponižovat,“ pokračoval i přes přeřeknutí Matějka.

Video Demonstrace za Zemana a proti vládě: Řečník čte výpověď premiérovi Sobotkovi - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Kritika Kalouska a spol. Označili je za vlastizrádce

Kritice však vedle Sobotkovy vlády nebyli ušetřeni ani poslanci TOP 09. Tím, že se demonstrativně neúčastnili v pátek vystoupení Miloše Zemana ve Sněmovně, prý hanobili hlavu státu a strana by měla být vyloučena z parlamentu.

Miroslav Kalousek a spol. byli osočeni z dětinského chování, nařčeni dokonce i z psychické poruchy a doporučeni k léčení na psychiatrii.

„Včera jste, vážený pane prezidente, navštívil Parlament ČR. A celý národ viděl na vlastní oči, jak se k vám zachovala páteř všech neumělců, poručníků a vlastizrádců strany TOP 09,“ sklidil řečník potlesk za svá ostrá slova.

„Za úmyslné a veřejné hanobení hlavy státu na půdě parlamentu, dokonce v živém vysílání, v přímém přenosu všem občanům ČR, by měla být strana TOP 09 veřejně potrestána a vyloučena z Parlamentu ČR,“ navrhoval Zemanův fanoušek.

Zelené karty (takřka) chyběly

„Rovněž tak odcizení státního symbolu z Pražského hradu je pro nás občany nepřijatelné,“ připomněl řečník i kauzu rudých trenek nad Hradem, které tam zavlály po akci umělecké skupiny Ztohoven.

„Ať žije Zeman,“ ozval se poté další z pokřiků, avšak nijak hromový, aby dolehl z podhradí až na Pražský hrad. Akce měla oficiální start ve 14 hodin, transparenty na podporu Zemana však chyběly, byť organizátoři vyzývali k různým projevům lidové tvořivosti. Jedním z mála nápisů mezi lidmi bylo heslo „Plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí“.

Podle výzvy na Facebooku přitom měly patřit mezi doporučenou výbavu, stejně jako třeba zelené karty – symbol podpory Zemanovi. Zelená karta s nápisem „Stojíme za svým prezidentem“ se tak objevila na pódiu až v momentě vystoupení Miroslava Sládka.

Demonstrace na podporu Miloše Zemana a proti Sobotkově vládě v Praze na Klárově se zúčastnil i Miroslav Sládek (12. 3. 2016) Demonstrace na podporu Miloše Zemana a proti Sobotkově vládě v Praze na Klárově se zúčastnil i Miroslav Sládek (12. 3. 2016) | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Sládek: Zeman má jako jediný pravdu

Blesk.cz zastihl Sládka ještě před jeho vystoupením. Proč přišel na demonstraci a co si myslí o Zemanovi? „Je asi jediný z těch současných politických činitelů, který má pravdu, i když mám samozřejmě osobní výhrady, které pramení už z roku 1992, kdy jsme se střetli kvůli názoru na referendum,“ uvedl expolitik.

„Rád bych věřil tomu, že se neveze jenom na té přivandrovalecké vlně, ale že to myslí upřímně. Za současné situace je to asi jediný ústavní činitel, který si tu podporu zaslouží,“ dodal Sládek.

Demonstrace na podporu Miloše Zemana a proti Sobotkově vládě v Praze na Klárově se zúčastnil i Miroslav Sládek (12. 3. 2016) Demonstrace na podporu Miloše Zemana a proti Sobotkově vládě v Praze na Klárově se zúčastnil i Miroslav Sládek (12. 3. 2016) | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Naopak premiéra Bohuslava Sobotku a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) Sládek tvrdě zkritizoval. Ve svém vystoupení pak nabídl už „tradiční“ rétoriku. Zatímco dřív „plísnil“ Romy, teď jsou podle něj větší zlo migranti.

„Pryč s přivandrovalci, pryč s vládou, pryč s parlamentem,“ burácel Sládek, aby dodal: „Myslím, že se k nám nakonec přidají i cikáni, až je ve frontě na dávky přivandrovalci předběhnou.“

Video se připravuje ...
Další videa