Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další hejtman pro ČSSD. Na Hradecku potvrdili koalici bez Babišova ANO

Autor: ČTK, kal - 
11. října 2016
23:50

Královéhradecký kraj v následujících čtyřech letech povede pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem bude lídr kandidátky ČSSD Jiří Štěpán. Uvedl to předseda krajské ČSSD Jan Birke. Koalice bude disponovat 24 mandáty ze 45. Ve volbách jasně vítězné hnutí ANO se 13 mandáty bude spolu s dalšími třemi stranami v opozici.

Dohodu na koalici Birke oznámil po úterním jednání pěti stran v Hradci Králové. Podpis memoranda o spolupráci a tisková konference jsou naplánované na středu dopoledne.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla již v sobotu zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a Hradecký kraj byl prvním, kde vítězné ANO bylo odsunuto do opozice. V opozici ANO jako vítěz voleb také již skončilo v Pardubickém a Plzeňském kraji.

Hradecké ANO již dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče. Od noci ze soboty na neděli se ANO na různých jednáních pokoušelo vývoj neúspěšně zvrátit a vytvořit vlastní koalici.

Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva by mohlo být 7. listopadu.

Podívejte se na záznam předvolební debaty Blesku z Královéhradeckého kraje:

Video  Záznam debaty z Hradce Králové: Lídři o migrantech a policejní razii na úřadě 
Video se připravuje ...

Volby v hradeckém kraji vyhrálo ANO se 13 mandáty. Druhá skončila ČSSD se šesti zastupiteli. Po pěti mandátech mají ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj, která je složená z KDU-ČSL, Hradeckého demokratického klubu (HDK) a Volby pro město (VPM). Po čtyřech zastupitelích získala KSČM, TOP 09 a koalice Starostové a Východočeši. Shodně dvě křesla mají koalice SPD a SPO a koalice pirátů, Strany zelených a Změny pro Královéhradecký kraj.

Podobně vyšachovali sociální demokraté ANO například v Pardubickém nebo Plzeňském kraji, kde budou mít hejtmana i po výhře Babišova hnutí.

zednik ( 12. října 2016 11:22 )

To přeci tvrdila poslankyně Němcová, když musela opustit post místopředs. PS. Že je to velmi náročná práce, že se to musela dlouho učit ( ano, ona jistě, tomu věřím ) a že to nemůže nováček zvládnout. A zvládl. I bez Němcové.

zednik ( 12. října 2016 11:16 )

V KH kraji víc 25% voličů koalice kopla do zadku. V Pardubicích totéž u 20% Pamatujete jak v Českých Budějovicích stávkovali studenti jen proto, že tehdy křeslo školství a kultury dostala jedna učitelka, proti které profesně nikdo nic neměl, ovšem byla KSČM? A to přitom tehdy KSČM skončila ve volbách na druhém místě. Copak asi dnes dělají studenti z Hradce a Pardubic. Tenhle současný podvod na voličích jim nevadí ? Korytářství a klientelismus to Babišovi vadilo, teď už víme jak se korytáři chovají k lidem svého kraje. FUJ!

joudajoudovy ( 12. října 2016 07:05 )

uvaha o amaterech je bizardni. nevim, kde jste nabyt tyto vedomosti ci jste se nechal omamit demagogii bafunaru? dle vaseho nazoru by zadny absolvent skoly nemohl nastoupit do zamestnani ci zacit podnikat, neb je pro zapracovane i zkusene pouhym amaterem a jakakoliv prace mu je predem odeprena.

Samo ( 12. října 2016 06:56 )

V tom případě si tam pujde sednout spolu s Babišem, který si jako ministr financí příhrává dotace pro své firmy a připravuje nové zákony, aby jeho firmy mohly tyto dotace čerpat i v budoucnu. Ze své pozice zneužívá své pravomoci k tomu aby jeho firmy vyhrávaly většinu tendrů na státní zakázky - asi 80%. Jinak nepochopím voliče, že jsou tak hloupí a sednou na lep tomu největšímu darebákovi a zlodějovi v české politice, který je navíc jako ministr financí okrádá-ať jsou to důchodci, živnostníci.drobní zemědělci a jiní, kteří ani netuší, že EET se týká i jejich způsobu obživy. A naopak velké nadnárodní korporace, mezi něž patří i Agrofert- ty budou bohatnout z daní vybraných od obyčejných lidí a budou se vyhýbat odvodům daní jejich optimalizací, budou pobírat dotace za podnikání v oborech jako je energetika a podobně, zkrátka v oborech, kde je možné ziskat dotace z EU.

joudajoudovy ( 12. října 2016 06:54 )

korytari vsech kraju spojte se, cas rozpadu se vam pomalu krati. co jsou dalsi ctyri roky v politice? nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa