Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman po volbách kritizuje Sobotku. Setká se s expučistou Zimolou

Miloš Zeman k výsledkům krajských voleb: Na hrobě ČSSD tančit nehodlám.
Miloš Zeman k výsledkům krajských voleb: Na hrobě ČSSD tančit nehodlám.  (Autor: Blesk/Jakub Poláček)
Autor: zst - 
11. října 2016
12:10

Skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka okomentovat prezident Miloš Zeman skončené krajské volby, ve kterých drtivě vyhrálo hnutí ANO, a to v 9 krajích. Neúspěch ČSSD vidí v chybách celostátního vedení, protože hejtmané si vedli solidně. Straně chybí podle hlavy státu důrazné vedení a přesvědčivý program. V podvečer se sejde s jedním z úspěšných hejtmanů ČSSD Jiřím Zimolou.

„Blahopřeje Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO k výsledku, který snad ani on sám nečekal. Pan prezident se domnívá, že si Andrej Babiš volební výsledek zaslouží i za práci, kterou odvádí jako ministr financí,“ řekl na úvod tiskové konference Ovčáček a jménem prezidenta tak poplácal hnutí ANO po ramenou.

Premiér z kola ven?

Zeman jeho ústy komentoval nejen vítěze, ale také poražené. „Pokud jde o výsledek ČSSD, pan prezident je soucitný a rozhodně nechce tančit na hrobě této politické strany. Vždy je nejdůležitější zamyslet se nad důvody porážky, netvářit se, že se nic nestalo ve stylu ‚jedeme dál‘,“ poznamenal. „Pan prezident nevidí důvod výsledku ČSSD ve špatné práci krajů, pak musí být podle názoru pana prezidenta na celostátní úrovni. Každá strana, která prohraje, chybuje jednak nedostatečně důrazným vedením, a jednak málo přesvědčivým programem,“ dodal za Zemana.

Že by měl premiér odstoupit z čela nejsilnější levicové strany, naznačil prezident už v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech:

Video  Zeman naznačuje: Sobotka by měl odstoupit. 
Video se připravuje ...

Dva hejtmani uspěli, protože mají od Sobotky odstup

Jednoznačným důvodem úspěchu Jiřího Zimoly v Jihočeském kraji a Jiřího Běhounka na Vysočině je podle Zemana odstup od vedení ČSSD. Oba se k němu staví kriticky. „Pan prezident zaznamenal, že u dvou úspěšných hejtmanů kandidujících za sociální demokracii existuje distancovaný postoj vůči současnému vedení ČSSD,“ řekl Ovčáček.

„Pokud jde o povolební vyjednávání, dochází v některých krajích podle názoru pana prezidenta k nesportovnímu a někdy až politicky bizarnímu spojování různorodých stran do koalic s jediným cílem – vyšachovat vítěze,“ komentoval pak hradní mluvčí za prezidenta vyjednávání o krajských koalicích.

„Takováto spojení mohou být chápána jako určitá zrada voličů. Pan prezident naopak ocenil jako velkorysé nabídku hnutí ANO, že by po vzniku koaliční spolupráce mohl hejtmanem Ústeckého kraje zůstat Oldřich Bubeníček,“ dodal.

Zeman se sejde se Zimolou

Pikantní příchuť bude mít podvečerní setkání hejtmana Jiřího Zimoly s prezidentem Milošem Zemanem. Zimola o setkání sám požádal, prý chce prezidentovi poděkovat za podporu.

Zimola už se jednou po volbách se Zemanem sešel. V říjnu 2013 byl jedním z pětice vysoce postavených sociálních demokratů, kteří zamířili na večeři do Lán. Pro schůzku se později vžilo označení „lánský puč“. Zimola spolu s dalšími chtěli údajně svrhnout předsedu a premiéra Bohuslava Sobotku.

deep_ass_flsting ( 11. října 2016 18:15 )

freecooIin_zika ( 11. října 2016 17:12 )

partyzánko zdenkku, pokud jsi požil, nechoď na diskuse.

freecooIin_zika ( 11. října 2016 15:55 )

My s vámi také počítáme.

blooroses ( 11. října 2016 15:45 )

stoprosouhlas, likvidace ANO povinná, jinak skončíme v žebříčku životní úrovně za Bulharskem.

cid2000 ( 11. října 2016 15:43 )

Sobottka alias úlisný úředníček Srábotka je s US-synem Dinsbierem a Zadolárkem hrob ČSSD!Bohužel!!Úlisné, rektální, ponížená politika,zrádné chování vůči vlastním občanům,protěžování migračních neziskovek dotovaných a řízených C.I.A. je do nebe volající!!Jsme jen přizdi.s.r.á.č.i stojíci v 3.řadě NATO sloužící jako alibi USA pro jejich humanitární bombardování a války!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa