Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zimola vysvětloval stavbu svého domu na Lipně. Pak přišlo záhadné kompro

Autor: red - 
14. března 2017
16:12

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (45, ČSSD) má krušné období. Den před sjezdem strany vyšlo najevo, že pro něj staví jeho podřízený Martin Bláha (38) dům za téměř pět milionů v lukrativní lokalitě u Lipenské přehrady. A v pondělí se ještě přihustilo!

Ještě než Zimola svoji stavbu v pondělí konečně okomentoval, na internetu se objevilo video, které popisuje údajnou šifrovanou komunikaci obou mužů.


Zimola na mimořádné konferenci novinářům vysvětloval, jak to s jeho rekreačním domem na Lipně je. Potvrdil páteční informace deníku Blesk, že jeden ze čtyř nových domů bude po kolaudaci jeho a druhý bude užívat jeden z jeho krajských náměstků.

„Můžu doložit, že jsem odeslal ze svých úspor zálohu dva miliony, na zbytek si zřejmě budu muset vzít hypotéku. Na vše máme řádné doklady. Pan Bláha přišel s projektem výstavby několika domů a nabídl nám to,“ řekl hejtman o svém dlouholetém kamarádovi Bláhovi.

Na tom, že staví barák pro hejtmana, nevidí ani Bláha – předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a ekonomický ředitel českobudějovické nemocnice – nic divného. „Koupil jsem pozemek, který byl velký, a nabídl jsem část hejtmanovi a jeho náměstkovi s tím, že si tam budu stavět rekreační chatu,“ řekl a dodal, že bylo logické postupovat v rámci jednoho stavebního povolení.

„Nestavím to za odměny z jihočeských nemocnic, mám společnost, která je úspěšná v několika zemích, Uráží mě, že musím něco takového vysvětlovat, neudělal jsem nic špatného,“ tvrdí také.

Kompro ve videu

Jenže… tak jednoduché to nebude. V pondělí dal totiž na internet anonym video s názvem »Šifra hejtmana Zimoly «, kde tvrdí, že spolu Bláha a Zimola v šifrovaných e-mailech a později i šifrovanými mobily sdíleli informace o stavebních zakázkách na jihu Čech.

Dále také, že o chystaném zásahu policie v pražské centrále Technické správy komunikací díky evidentně vysoce postavenému »zdroji« věděli o pět dní dříve. Pak prý psal Zimola Bláhovi o »všimném do prasátka«, tedy o jakýchsi 250 tisících.

„Nemáme žádné šifrovací telefony. Jednoznačně se tady hraje nějaká hra, kterou odmítám. Video jsem neviděl. Je to lež,“ reagoval hejtman. „O tom zásahu jsem dopředu nevěděl. Ani nevím, jakou by to mělo souvislost s Jihočeským krajem,“ reagoval také Zimola.

To ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, 47), pod kterého spadá policie, chce vědět, o co jde. „Pan ministr požádal policejního prezidenta, aby se tímto podezřením, že došlo k vynášení informací od policie, pečlivě zabýval, a předpokládá, že stejně bude postupovat i GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů, pozn. red.),“ řekla jeho tisková mluvčí Lucie Nováková.

Nejedná se o první Zimolův «průšvih», v roce 2013 byl totiž jedním z účastníků tzv. lánského puče, kdy se spolu s dalšími politiky sešel s prezidentem Milošem Zemanem (72) za zády předsedy strany Bohuslava Sobotky (45). Jak hejtman tuto kauzu loni okomentoval?

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 15. března 2017 07:48 )

bohuuusi, uz je na case, aby socani kostlivec vybafnul na svetlo. do voleb jeste daleko a proto lze doufat, ze se kosti z vagunu vysypou a pak vecerni praha, v krimi rubrice, zverejni unikatni pripad utopence, ktery byl zatizen kostlivci a klesnul ke dnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa