Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hejtmana Zimolu vyzvali k rezignaci. Kvůli domu na Lipně

Autor: ČTK, val - 
23. března 2017
13:19

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) má odstoupit ze své funkce. Vyzvali ho k tomu jihočeští opoziční zastupitelé. Důvodem je aktuální kauza údajně nestandardní koupě rekreačního domu v Lipně nad Vltavou. Nechává jej spolu s domy pro sebe a Zimolova náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD) postavit předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. Hejtman od začátku tvrdí, že v ničem nepochybil a kauza je vytvořena účelově.

Zimola před několika dny uvedl, že od Bláhy získá dům, jakmile bude zkolaudovaný. Dodal, že na vše má smlouvy, s nimiž může transakci dokladovat.

Dům, který staví pro Zimolu Bláha. Dům, který staví pro Zimolu Bláha. | archiv

Opoziční zastupitelé kauzu nepovažují za marginální. Vadí jim fakt, že Zimolovi nechal postavit dům Bláha, jenž je de facto hejtmanovým podřízeným. Společnost Jihočeské nemocnice zřizuje kraj. „Hejtman by měl zvážit své setrvání ve funkci,“ uvedl Jiří Švec z opozičního uskupení Pro Jižní Čechy. Stejně se vyjádřil i Jan Zahradník z ODS.

„Přijde mi absurdní obhajovat něco, co je v souladu se zákonem i etikou,“ uvedl Zimola. Koaliční partner sociální demokracie, hnutí ANO navrhlo přestávku v zasedání zastupitelstva. V ní se má sejít stávající koalice, kterou kromě dvou zmíněných stran ještě tvoří hnutí Jihočeši 2012.

Jiří Zimola je považován za vycházející hvězdu ČSSD. Takto se prezentoval na nedávném sjezdu své strany:

„Budu chtít vidět od pana hejtmana smlouvy (ohledně rekreačního domu na Lipně). Pokud to nebude smlouva, která je notářsky ověřená, můžu pochybovat o tom, kdy byla sepsána. Proto jsem svolala koaliční jednání," řekla novinářům Radka Maxová (ANO). Dodala, že hnutí primárně neusiluje o odvolání hejtmana z funkce. Podle ní chce ANO hlavně řešit pozici Martina Bláhy. „Jedna z variant je, že navrhneme jeho odvolání,“ uvedla Maxová.

e.44 ( 24. března 2017 00:25 )

Ani mě nepřekvapuje, že debil zindula nezvládá víc než kopírování z článku a když si má dát něco do souvislosti a logicky na to reagovat, zavaří se mu z toho mozek tak, že z něj lezou hovna

e.44 ( 24. března 2017 00:21 )

Tos mi to nandal, debile Hezky jsi tu sám sebe popsal. Vážně je dojemný, jak tu na to, když člověk napíše vlastní názor, nedokáže nikdo z tý vaší debilní bandy odpovědět jinak než nalejvárnou a nadávkama, jelikož nikdo z vás vlastní názor nemá a pochybuju, že vůbec víte co to je. Zkrátka blbý lopaty, co sotva prolezly základkou.

e.44 ( 23. března 2017 20:15 )

Tady mají sraz ožralí, co v lihovém oparu nejsou schopní pobrat napsané a reagovat na to tak aby to dávalo smysl? Už to ta vypadá Nebo že by jenom idioti, co tu citujou nalejvárny aniž by měli na to je pochopit? I to je možný

gabreta ( 23. března 2017 20:04 )

"odvádět pozornost od šmejda Bureše, co podvádí a ojebává stát denně"? Tohle si napsal, jestli o tom vůbec víš, což nazval Slávek Dluhoš, ojebáváním na daních! Tak že se uklidni smažko!

panda82 ( 23. března 2017 18:55 )

No jo na sjezdu ČSSD kritizoval Sobotkovu větev a to se nedělá, tak Sobotka vrací úder, jen nedejbože začal šetřit Sobotku, třeba náhrady za bydlení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa