Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zimola „kope“ do Dienstbiera: Jedná frackovitě, je absolutně mimo mísu

Autor: simao - 
19. listopadu 2016
19:55

Jiří Dienstbier končí jako ministr v Sobotkově vládě a o svých spolustranících z ČSSD mluví bez obalu. Ostrým komentářem počastoval i jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který je podle něj „bezpáteřní“, jakkoli jeho pozice ve straně volebním vítězstvím posílila. S odpovědí si dal Zimola chvíli na čas, o to byla ale ráznější. Mluví o Dienstbierově „frackovitém vyjádření“.

„My zkrátka teď nejsme pro voliče atraktivní a je otázka, proč tomu tak je. Jestli je to pouze vinou některých person, které reprezentují sociální demokracii, a nebo vinou toho, že jsme nesrozumitelní, nedůvěryhodní, nejsme autentičtí a ti lidé nemají důvod nás pak volit,“ pozastavil se jihočeský hejtman Zimola v pořadu Pressklub na Frekvenci 1 nad problémy ČSSD.

Později dal jasně najevo, jaké „persony“ má na mysli. Ukázal především na Jiřího Dienstbiera, kterého Bohuslav Sobotka sesazuje z pozice ministra pro lidská práva. I premiér argumentoval Dienstbierovou nesrozumitelností.

„Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů,“ uvedl Sobotka. Lidsky rád však Dienstbiera nemá stoupající síla uvnitř ČSSD Zimola.

Zimola: Co přinesl Dienstbier ČSSD a vládě?

Hejtman Zimola v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým reagoval na Dienstbierův ostrý příspěvek na sociální síti. Dienstbier tu napsal: „Nastal čas přestat s přehnanou zdrženlivostí. Nebaví mě už jen sledovat útoky toho nejhoršího v ČSSD na mou osobu. Snad až komické na ministerské ruské ruletě je, že po mém odvolání volají bezpáteřní pučisté z Lán (Tejc, Zimola) a pražská mafie, v čele s pračkou peněz Pochem a odsouzeným podvodníkem Březinou. Asi ta nová krev, která zajistí podporu lidí ČSSD.“

To Zimolu rozezlilo. „Jiří Dienstbier je absolutně mimo mísu a tohle jeho prohlášení svědčí spíš o tom, že je to frackovité vyjádření člověka, kterému někdo rozšlápl bábovičku na pískovišti, tak teď ji musí rozšlápnout všem ostatním,“ navezl se do Dienstbiera.

„Připomínání lánské schůzky, připomínání věcí z nějaké historie, já myslím, že Jiří Dienstbier by si měl zamést před vlastním prahem a podívat se skutečně, co on přinesl sociální demokracii, co on přinesl téhle vládě a pak by měl teprve hodnotit,“ dodal Zimola.

Hrad měl Dienstbiera za „vzteklé štěně“

Zimolovo rýpnutí do Dienstbiera připomnělo jiné ministrovo nelichotivé přirovnání. Na Hradě o něm před rokem mluvili jako o „vzteklém štěněti“.

„Ve volebním štábu pana prezidenta měl pan ministr, kdy ještě nebyl ministrem, přezdívku Vzteklé štěně. A já myslím, že to plně naplňuje a ta jeho zhrzenost z prezidentské volby je přímo vidět při každém vyjádření,“ uvedl v ČT hradní mluvčí Jiří Ovčáček při Dienstbierově kritice Zemana za to, že si loni 17. listopadu stoupl na jedno pódium s islamofobem Martinem Konvičkou.

Rady Sobotkovi i schůzka s Babišem

Stejně jako je Zemanovi občas připomínán loňský 17. listopad, kdy si Albertov zabrali jeho příznivci na úkor studentů, Zimolovi je předhazována právě lánská schůzka u Zemana – za zády Bohuslava Sobotky. U voličů ale zabodoval. Sobotkovi nyní Zimola vzkazuje, že změny ve vládě měly přijít dávno a mnohem razantněji. V premiérově pozici by však nikdy podle vyjádření v rádiu být nechtěl.

Vedle toho však v uplynulých dnech Zimola přišel s dalším návrhem – oddělit pozici předsedy vlády od pozice šéfa ČSSD. S tím Sobotka logicky nesouhlasí, chce si ponechat obě funkce.

Co říkal Zimola o lánské schůzce v předvolební debatě Blesku? Podívejte se:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle Zimoly by však neměli být měněni jen ministři sociální demokracie. Změny by měly zasáhnout i koaliční partnery. „Popravdě neměly se a nemůžou se nutně týkat jenom sociálně demokratických ministrů. Pokud pan premiér říká, že chce, aby odešli unavení ministři, ministři, kteří nejsou tak moc schopní, tak asi si my oba tady ve studiu i řada posluchačů dovede představit, že ti ministři by mohli být jak z hnutí ANO, tak z KDU,“ míní.

Sám Zimola se přitom s Andrejem Babišem po krajských volbách sešel. Prý aby ho informoval o stavu vyjednávání. „Já jsem byl rád, že vyslyšel tu mou prosbu na schůzku, že jsme se sešli, dokonce na veřejném místě, v Táboře, v restauraci, byli tam další lidé, takže nic utajovaného,“ říkal na Frekvenci 1 Zimola.

joudajoudovy ( 20. listopadu 2016 12:29 )

protekcni spratek place nad rozkopanou babovickou... at si odjede do sve rodne vlasti za babou madlenkou albright-körbelovou a dela ji osetrovatele, kdyz tak haji mensiny.

ivoadIIer ( 20. listopadu 2016 10:12 )

Perte se a žerte se, socani

sendrasak ( 20. listopadu 2016 07:00 )

Zimola ať se stará o tu svoji miss mokré tričko, co s ní má parchanta. Je to, na rozdíl od Dientsbiera, lůza.

sovca ( 20. listopadu 2016 02:42 )

Chcípající kůň kolem sebe nejvíc kope,že pane Dientsbiere.

rudne ( 19. listopadu 2016 22:33 )

Tento "profesionální politik", který nikdy nic kloudného neudělal, protože tatínek mu zařídil teplé místečko, kolem sebe kope, protože si uvědomuje, že mu jde o všecho. Protože až skončí v senátu, bude zajímavé sledovat, kdo mu opět zajistí nějakou "trafiku". Asi nikdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa