Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Sejmout“ Sobotku z čela ČSSD nechce. Tejc usiluje o Chovancovo křeslo

Autor: simao, ČTK, jn - 
21. listopadu 2016
19:17

Dva účastníci někdejší lánské schůzky proti sobě. Tak by mohl vypadat souboj o prvního místopředsedu ČSSD na jarním sjezdu sociálních demokratů. Jeroným Tejc se totiž rozhodl usilovat o křeslo, které momentálně drží Milan Chovanec. Spekulace, že by se mohl pokusit sesadit přímo samotného Sobotku, se nepotvrdily. Tejc Blesku řekl, že to zvažoval. Ale ohrozil by tím prý celou vládu.

Poslanec Jeroným Tejc bude kandidovat na prvního místopředsedu ČSSD. Rozhodl o tom dnes Městský výkonný výbor ČSSD v Brně. Sjezd strany se uskuteční v březnu, rozhodovat bude i o předsedovi.

Že atmosféra v ČSSD, jejíž popularita a preference se strmě řítí dolů, houstne, napovídá i dnešní dění v Brně. Výbor vyzval Tejce, aby kandidoval na post statutárního místopředsedy strany, jednomyslně. Brněnská ČSSD tak dnes de facto naplno rehabilitovala jednoho z „lánských pučistů“.

Tejc: Kdybych Sobotku sesadil, hrozil by pád vlády

Šéf ústavně-právního výboru ve Sněmovně Tejc se o post místopředsedy ucházel už v loňském roce, ale ve druhém kole prohrál s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Teď by mu rád porážku oplatil.

Tejc Blesku přiznal, že dokonce zvažoval na základě podpory uvnitř strany i kandidaturu na post předsedy. „Nadřadil jsem ale odpovědnost nad osobní ambice. V případě, že bych uspěl, hrozil by totiž půl roku před volbami pád vlády. A to nechceme,“ řekl exkluzivně Blesku Tejc.

Bývalý předseda brněnské ČSSD a bývalý předseda poslaneckého klubu strany Tejc je ve Sněmovně přes deset let. Po tzv. lánské schůzce, kdy se spolu s dalšími stranickými kolegy sešel po volbách do Sněmovny s prezidentem Milošem Zemanem, rezignoval na post předsedy klubu.

Lánské schůzky se tehdy kromě Tejce či Michala Haška účastnil i Chovanec. Ten šel však s pravdou ven a při stranickém lámání chleba se postavil za Sobotku. Katapultovalo ho to právě na pozici ministra vnitra i prvního místopředsedy strany. A Tejc upadl v nemilost. Nyní by se ale vrátil rád zpět do vedení strany.

ČSSD post předsedy a volebního lídra neoddělí

Pozice prvního místopředsedy strany bude přitom pro budoucnost ČSSD klíčová. Sociální demokraté totiž už nyní potichu připouštějí, že volby projedou. „A první místopředseda převezme stranu po Sobotkově odstoupení,“ nastínil pro Blesk plánovanou variantu vysoce postavený člen ČSSD. O tom, že Sobotka po volbách v čele partaje skončí, nepochybuje uvnitř ČSSD stále více členů.

Na tom, že Sobotkův tvrdý kritik Tejc získal k útoku na pozici korunního prince posvěcení v Brně, je pikantní i to, že tomu Sobotka nemohl nijak zabránit, ač na Moravě ještě nedávno šéfoval. Sám se totiž přestěhoval před časem do Prahy a na dění na „své“ jižní Moravě má dle informací Blesku jen zprostředkovaný, navíc značně uvadající vliv. Premiérova popularita v partaji totiž klesá v přímé úměře k pádu preferencí strany.

K Tejcem navrhovanému rozdělení funkcí předsedy ČSSD a volebního lídra s premiérskou ambicí ovšem zřejmě v nejbližších deseti letech nedojde. Blesku Tejc řekl, že „předseda si to nepřeje“. Sobotkovo křídlo ve straně proto takový návrh zablokuje.

Potřebujeme změnu, říká Tejc o ČSSD

Podle Tejce je však nadále ČSSD v krizi. „Jednobarevné vedení, které si vybral Bohuslav Sobotka na posledním sjezdu, nedokázalo zvrátit náš slabý volební výsledek, který jsme měli v posledních sněmovních volbách. Naopak jsme znovu zaznamenali propad a potřebujeme změnu,“ uvedl Tejc.

A volá i po změně programu. „Měli bychom upustit od témat, která jsou možná pro někoho podstatná, ale netrápí většinu lidí. Je to například mateřská pro muže, adopce homosexuálními páry nebo zákaz kouření v zoo. Měli bychom se věnovat tomu, co je podstatné, jako například zaměstnanci, drobní podnikatelé, kvalita potravin, ale také aby firmy investovaly díky daňovým zvýhodněním a aby se důchody lidí, kteří poctivě pracovali 30 nebo 40 let, přiblížily průměrné mzdě,“ doplnil Tejc.

bohdan ( 21. listopadu 2016 21:57 )

S tímto složením to nevyhrají, když budou v čele pučisti a lháři.

prezny ( 21. listopadu 2016 21:36 )

Z bláta do louže, Tejc odpornější.

Toma?_Potyka ( 21. listopadu 2016 21:05 )

 Tejce sockomoušům ze přeju ...

rudyptak48 ( 21. listopadu 2016 21:03 )

Socany nemusím a zvláště ty vyžrané rypouše sloní jako byl Škromach a Chovanec.

moiaza ( 21. listopadu 2016 20:59 )

Jako vždy a jako všude. Boj o koryta v plném proudu a dokonce v přímém přenosu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa