Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svrhnou Sobotku pučisté? Souboj ČSSD s Babišem bude jako rvačka, míní odborník

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. listopadu 2016
19:15

Klíčovým bude pro premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jarní sjezd strany, kde bude obhajovat svůj post. Zřejmě uspěje, další volební neúspěch na podzim už ale přežít nemusí. Na ten budou čekat lidé blízcí prezidentu Miloši Zemanovi, tedy bývalí pučisté, řekl v rozhovoru pro Blesk.cz politolog Jan Herzmann.

Nenahrál premiér Sobotka změnami ve vládě ještě více Andreji Babišovi, proti kterému chce ve volbách bojovat? Jak Dienstbiera, tak Němečka často kritizoval…

Výměnou pana ministra Němečka připustil, že na té kritice Andreje Babiše něco bylo. V případě pana Dienstbiera si myslím, že tam ty spory byly jiného typu. Nebyla to kritika jeho práce ve vládní funkci, ale spíš kritika jeho celkových postojů. Tohle odvolání z funkce pro Andreje Babiše žádná velká výhoda není.

Dá se už nyní říct, co předseda vlády získá konkrétním angažováním Jana Chvojky a Miloslava Ludvíka?

Zisk je v té politické oblasti hlavně uvnitř strany. Myslím si, že to utlumí kritiku, která se z části strany po krajských volbách na hlavu pana předsedy ČSSD snesla. V případě pana Ludvíka samozřejmě to má ještě jeden efekt. Podnikateli Babišovi se postaví ekonom Ludvík a bude se mu možná v politických sporech ve volební kampani diskutovat snáz než lékaři Němečkovi. Pokud jde o pana Chvojku, tam nevím, co by mělo být tím ziskem pro nadcházející volební kampaň.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD, uprostřed) a jeho vládní výměna. Přichází Jan Chvojka a Miloslav Ludvík, končí Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD, uprostřed) a jeho vládní výměna. Přichází Jan Chvojka a Miloslav Ludvík, končí Jiří Dienstbier a Svatopluk Němeček. | Blesk - Jarmila Hluchá a ČTK

Může být motivací u Miloslava Ludvíka také třeba zisk pražských sociálních demokratů, jak si myslí Andrej Babiš i Jiří Dienstbier?

V sociální demokracii dlouhodobě panují takové poměry, že každé větší personální rozhodnutí se do značné míry řídí tím, aby byly respektovány zájmy krajů, zejména těch silných. Pan Dienstbier zastupoval Prahu, takže když odchází, je logické, že je-li po ruce někdo z Prahy, tak premiér sáhne po něm. Praha je ale v sociální demokracii poměrně dost rozdrobená a není jasné, kdo tam má to nejsilnější slovo.

Jak se Andrej Babiš ke Chvojkovi postaví? Nebude to pro něj rudý hadr? Přece jen je to autor zpřísnění zákona o střetu zájmů…

Myslím si, že pan premiér Andreje Babiše tak nepodceňuje. Ani pan Babiš nemá zapotřebí teď před volební kampaní nebo v jejím průběhu se speciálně orientovat na pana Chvojku. Ten post, který přebírá, je relativně slabý ve vládní sestavě.

Politolog Jan Herzmann komentoval ve Studiu Blesk výsledky krajských a senátních voleb 2016. Politolog Jan Herzmann komentoval ve Studiu Blesk výsledky krajských a senátních voleb 2016. | Blesk / Martin Pekárek

Půjde Bohuslav Sobotka „proti zdi“ a bude chtít odvolat ministry ANO nebo KDU-ČSL i za cenu možného pádu vlády?

Do hlavy pana premiéra nevidím. Jsem ale hluboce přesvědčen, že do porušení koaliční smlouvy nepůjde. Kdo by v tuto chvíli způsobil pád vlády, tak na tom skoro jistě ve volbách významně prodělá. Vláda je poměrně populární, má slušnou úroveň důvěry ve srovnání s těmi předchozími. Je v zájmu předsedy vlády, aby dovládla do konce období. To ale neznamená, že se ty strany nebudou vzájemně škádlit. Budou. A čím se budou volby více blížit, tím to škádlení bude více připomínat rvačku. Budou se ale pořád prát uvnitř té vládní koalice.

Nastavil premiér nový trend vládních vyhazovů? V minulosti končili ministři kvůli skandálům, ne kvůli preferencím…

Je pravda, že tahle vláda prakticky žádné skandály nemá, takže ten důvod, který jsme znali z některých předchozích vlád, tady nenastal. Netroufám si predikovat, jestli ještě k nějakým změnám v té vládě dojde. Čím se ale budou blížit volby, tím těžší bude najít případně za odvolané ministry náhradu. Na pár měsíců se nikomu nebude chtít. Už tentokrát řada lidí, která by asi před třemi lety ráda kývla na nabídku vládních funkcí, odmítla. Pokud se nestane něco zcela mimořádného na jarním sjezdu sociální demokracie, tak žádné další velké změny v téhle vládě už neuvidíme. Může se stát, že někdo onemocní, nebo dostane nabídku z Bruselu…

Dělá to premiér spíš kvůli své obhajobě postu předsedy nebo kvůli úspěchu ČSSD ve volbách?

Neříkal bych ‚nebo‘. Ty věci jsou spolu propojené. ČSSD může uspět jedině, pokud bude vystupovat jednotně a bude mít do voleb jasného lídra. Tím může a nemusí být Bohuslav Sobotka, ale zatím to vypadá, že tu svoji funkci ustojí.

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Na sjezdu může koneckonců přijít nějaká zákulisní dohoda typu ‚Bohuslave Sobotko, ve funkci zůstaneš, ale běda jak nebudeš mít ve volbách určitý výsledek‘…

Jsem odborníkem na veřejné mínění, ne na zákulisní dohody, ale možná to nemusí být ani dohoda. Možná že část sociální demokracie se rozhodne vyčkat a reagovat podle toho, jak situace dopadne. Nedivil bych se, kdyby to bylo zrovna to křídlo, kterému je blízký pan prezident Zeman.

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaký by měl být pro sociální demokracii adekvátní výsledek v parlamentních volbách?

ČSSD má ambice ty volby vyhrát, což se v tuto chvíli jeví jako zcela nereálné. Na druhé straně veřejné mínění je hodně vrtkavé. Druhý postupný cíl, když tedy nevyhrají volby, tak je získat pozici druhé nejsilnější strany a být nepominutelným partnerem pro sestavování vlády. Tady by hodně záleželo na tom, jakou část současných voličů Andreje Babiše by se sociální demokracii podařilo získat.

Kdyby byl Andrej Babiš opravdu silný a získal kolem 35 nebo dokonce ke 40 procentům, tak si pravděpodobně vybere slabšího partnera, než poměrně silnou ČSSD. Například lidovce, ale nedivil bych se ani, kdyby sáhl po některé pravicové straně nebo po STAN. Ono se teď hodně před volbami bude říkat, že s Andrejem Babišem nikdy, ale nabídka dvou nebo tří vládních křesel má obrovskou sílu a v politice se vždycky vyjednává.

pomoc-hori ( 14. listopadu 2016 20:53 )

Jen dál a vejš pučisté, nejvejš. Mohůš a Milůš se podezřele semkli, dávno si tykají.

hejhej ( 14. listopadu 2016 20:07 )

Sobotka, kdyby měl v sobě trochu soudnosti, tak po fiasku v komunálních volbách odstoupí. Kdo sledoval pořad VM- musel si všimnout jeho hnusné reakce, kdy žvanil o předvolebních slibech druhých, kdy Moravec reagoval na jeho předvolební siby- zrušení církevních restitucí.Sprostě to přešel . Sobotka je odporný, podrazácký haj.zl a nemá ve vládě co dělat!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa