Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka odmítl další miliardy pro OKD. Mládka chválil a podržel

Autor: simao, ČTK - 
15. listopadu 2016
16:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v úterý sešel s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) na další bilanční schůzce. Mládek byl tedy dalším z členů jeho kabinetu, kdo šel „na kobereček“. Při společném vystoupení před novináři však premiér ministra podržel. Došlo však i na další peníze pro OKD. Tady byl naopak Sobotka neústupný.

Zatímco ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) tepal za to, co všechno by měl lépe dotáhnout, Jana Mládka (ČSSD) po hodnocení toho, co se stihlo a stihnout ještě má, premiér Sobotka chválil. Právě Mládek byl jedním z těch, koho Sobotka v týmu ministrů ČSSD (zatím) podržel, i když se spekulovalo o jeho nahrazení např. Tomášem Prouzou.

O ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Sobotka řekl, že „je velmi složitý resort a má rozsáhlou agendu“ a vyžaduje hodně pozornosti. „Navzdory tomu, že ta agenda je rozsáhlá a složitá, tak jsem přesvědčený o tom, že ministerstvo a ministr fungují dobře,“ pochválil Sobotka Mládka. Věří, že ze strany ministra Mládka bude až do konce volebního období agenda MPO „zajišťována alespoň tak dobře, jako to bylo doposud“. 

Sobotka: Žádné peníze v Bruselu nenechal

Sobotka pojal tiskovou konferenci s Mládkem na Úřadu vlády zpočátku k prezentaci toho, co se vládě a MPO povedlo. Průmysl roste, máme pozitivní hospodářský růst, klesla nezaměstnanost, podařilo se realizovat velké množství nových investic, k čemuž přispělo výrazně MPO, pochvaloval si Sobotka.

Mládkův resort patřil k resortům, které dokázaly vyčerpat všechny peníze z těch starých, končících evropských fondů, pochvaloval si také premiér, že operační program „žádné peníze v Bruselu nenechal“, což je podle Sobotky zásluha týmu, který na ministerstvo nastoupil. Jako jeden z klíčových úkolů pro Mládka Sobotka uvedl, aby dokázal zajistit, že se čerpání peněz z nových eurofondů (celkem má jít o více než 100 miliard korun) reálně rozjede.

Špatná komunikace s Mládkem se prý zlepšila

Sobotka zmínil i Mládkovu podporu českého exportu. „Mě samozřejmě mrzí, že pan ministr Mládek často chybí na jednání vlády, nicméně vždycky, když se to stane, tak je to v důsledku toho, že vede podnikatelskou delegaci do některé ze zemí, kam se snažíme dostat naše výrobky a služby,“ hájil dál Sobotka „svého“ ministra.

Zlepšit by se podle něj měla ochrana spotřebitelů či internetové připojení v Česku a sítě nové generace. „Beru vážně úkoly pana premiéra,“ reagoval ministr Mládek.

Sobotka v minulosti kritizoval Mládka za špatnou komunikaci. „Já jsem rád, že moje slova padla na úrodnou půdu a že se komunikace ze strany MPO v uplynulých měsících zlepšila. My jsme spolu o tom před časem hovořili. Nejde ale jenom o tu komunikaci. To, co je pro mě klíčové, je, že MPO má reálné výsledky, že to není jenom o slibech, že to není jenom o permanentním posouvání termínů, kdy má být něco uděláno,“ dodal premiér.

Další státní podpora pro OKD: Sobotka nevidí důvod

Po bilanční schůzce s Mládkem se přitom řešila i situace kolem černouhelné společnosti OKD. Premiér Sobotka prý nevidí žádný důvod pro rozšíření státní podpory pro OKD, která je od května v úpadku.

Stát už poskytl firmě půjčku 700 milionů korun. Spekulovalo se však o tom, zda a kolik peněz získá od státu dále. Podle premiéra však již výrazně pomohl při stabilizaci OKD, a tak nevidí důvod, proč rozsah podpory rozšiřovat. „Podpora byla a je dostatečná. V tuto chvíli musí jednat orgány OKD, které jsou odpovědné. To znamená management a také věřitelský výbor,“ řekl Sobotka.

Ve vzduchu visí prodloužení termínu na reorganizaci OKD, potvrdil Mládek. Ten také uvedl, že při pondělním jednání v Ostravě vedení Moravskoslezského kraje ani vedení OKD žádný požadavek na dodatečné peníze nevzneslo. Již dříve několikrát zopakoval, že otázku další státní pomoci pro OKD sám otvírat nebude, firma si podle něj musí říct o peníze sama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa