Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka a Chovanec nadále v čele ČSSD? Podpoří je Hradec i Pardubice

Autor: ČTK, sou - 
26. listopadu 2016
15:50

Sociální demokracie v Královéhradeckém kraji podporuje jednoznačně znovuzvolení Bohuslava Sobotky do čela strany. Na prvního místopředsedu ČSSD kraj navrhl ministra vnitra Milana Chovance. Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke obdržel nominaci na řadového místopředsedu ČSSD. I v Pardubickém kraji strana většinově podpořila nominaci Sobotky na předsedu strany a na prvního místopředsedu navrhli rovněž Chovance.

Sociální demokraté o víkendu zahajují sérii nominačních krajských konferencí, které před březnovým sjezdem ukážou, jakou podporu má Sobotka ve straně. Po neúspěchu v říjnových krajských a senátních volbách čelil kritice, žádný vyzyvatel se ale do volby nového předsedy zatím nepřihlásil. V sobotu se koná krajská konference ČSSD nejen v hradeckém, ale i v Pardubickém kraji, v neděli ve Zlínském kraji.

„Podpora (Sobotkovi) byla v zásadě jednomyslná, jednoznačná a velmi silná. Je to dobře, protože musíme mít silného lídra před nadcházejícími volbami,“ řekl znovuzvolený předseda krajské organizace Jan Birke. Podle něj by neměla ČSSD „přepřahat“, měnit své vedení před sněmovními volbami v příštím roce.

Kandidaturu na místopředsedu oznámil i Tejc

Kandidaturu na prvního místopředsedu ČSSD v pondělí oznámil poslanec Jeroným Tejc, který se sobotní hradecké konference zúčastnil. Podle něj je strana v krizi. Birke jeho snahu okomentoval slovy, že hradečtí už svého kandidáta zvolili. „Je nesmysl dávat dvě nominace na jedno místo, protože statutár (statututární místopředseda) je jenom jeden,“ uvedl Birke.

Pokud bude sám zvolen jedním z místopředsedů ČSSD, věří, že může straně z pozice starosty města pomoci. „Dlouhodobě na Náchodsku dosahujeme dobrých výsledků,“ dodal.

I v Pardubicích podpořili Sobotku s Chovancem

I v Pardubickém kraji většinově buňka podpořila nominaci Bohuslava Sobotky na předsedu strany, na prvního místopředsedu sociální demokraté navrhli Milana Chovance. Uvedl to nově zvolený předseda krajské organizace Jan Chvojka, který je nástupcem ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. V předsednictví kraje Chvojka vystřídal ředitele záchranné služby Pavla Svobodu.

„Je nesmysl, aby se měnil předseda strany před volbami, aby byl předseda strany někdo jiný než premiér, já si myslím, že ty důvody jsou logické a že by byla chyba, kdyby předsedou strany byl někdo jiný než Bohuslav Sobotka,“ řekl Chvojka. Reagoval tak na slova jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), který navrhl rozdělení funkce předsedy ČSSD a předsedy vlády. Zimola míní, že Sobotka tápe a nemá plán. Sociální demokraté budou volit vedení strany příští rok v březnu.

Na řadové místopředsedy nominovali náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a Martina Starce odpovědného za hospodaření strany. Funkce místopředsedů již zastávají.

Strana by podle Chvojky chtěla posílit sociální politiku

Strana by měla podle Chvojky zesílit sociální politiku, to znamená pomoci lidem s handicapem, matkám samoživitelkám, lidem v exekuci a seniorům. Jako hlavního soupeře ve volbách do Sněmovny, které se konají v příštím roce, označil hnutí ANO.

Na Pardubicku stále není objasněna kauza přijímání členů do místních organizací. Stranické komise prověřují, jestli do strany vstoupili lidé, kteří o činnost měli skutečný zájem.

„Je správné, když se takové věci řeší. Někdy jsou založené na reálném základě, někdy reálný základ nemají a je to spíš nějaký prostředek vnitrostranického boje. Když se něco takového objeví, je potřeba to prošetřit,“ řekl Chvojka.

Hospodářské noviny v říjnu uvedly, že mezi členy pardubických místních organizací Dubina a Hůrka je značné množství lidí s doručovacími adresami na pardubické radnici nebo lidí v exekuci. Bývalý předseda okresní organizace a zároveň šéf buňky v Dubině Ján Kasič přitom pracuje jako exekutor. Za přílivem nových členů podle deníku mohla být snaha o ovládnutí konferencí strany a voleb jejího vedení či kandidátů pro volby do parlamentu.

O tom, s kým by chtěl dále vládnout ČSSD, promluvil premiér Bohuslav Sobotka i v pořadu Ptám se, pane premiére:
Video  S Tejcem po boku ne, řekl Sobotka v Blesku. Na sjezdu podpoří Chovance  - Blesk TV
Video se připravuje ...

handgood ( 27. listopadu 2016 11:08 )

Mat a Pat, dva mafiánští břídilové se se chystají převálcovat čoboláka Babiše.

maryfox ( 26. listopadu 2016 18:35 )

 Neúnavný kecálista a podrazák.Za nimi Pokorný,který je vodí na provázku.Už aby byly ty volby.

ivoadller ( 26. listopadu 2016 18:17 )

Na co sáhnul moravák, to šlo do haj.zlu. Alespoň v politice to platí už 27 let.

ivoadller ( 26. listopadu 2016 18:13 )

Protože naivně čekají na příležitost, aby se zase dostali k moci.

ivoadler ( 26. listopadu 2016 18:09 )

Necelý rok před volbami s velmi problematickými vyhlídkami se do čela nikdo nehrne. Sobotka a Chovanec budou zvoleni. Kolotoč nastane až po volbách do parlamentu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa