Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Některé ministry bych vyhodil už dávno.“ Tejc padáky od Sobotky chápe

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. listopadu 2016
15:20

Premiér Bohuslav Sobotka vzbudil v pátek rozruch dopisem, kterým má členům své ČSSD oznamovat, že dojde na změny ve vládě. Protože jsou prý někteří ministři „unaveni“ a také aby sociální demokraté získali zpět ztracené voliče. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), někdejší člen lánské schůzky, Sobotkovu aktivitu kvituje. Prý by některé ministry vyměnil už před měsíci nebo hned po několika měsících.

„Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat. Konkrétní jména oznámím během následujícího měsíce.“ Tímhle vyjádřením z dopisu členům ČSSD odstartoval premiér Bohuslav Sobotka vlnu spekulací, kdo se má třást o křeslo. Přichází však i reakce od samotných sociálních demokratů, kterým Sobotka šéfuje. 

„Já se přiznám, že pokud bych byl premiérem, tak jsem k těm změnám přistoupil možná před několika měsíci, nebo u některých po několika měsících,“ uvedl v rozhovoru Blesk.cz k aktuálnímu dění v ČSSD Jeroným Tejc, jeden z někdejších účastníků lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, která se uskutečnila za Sobotkovými zády.

Sobotka chce mít jasno do 10. prosince

Právě Sobotka se nyní chystá hovořit se všemi ministry za ČSSD a hodnotit jejich práci. „Je to i příležitost pro naše koaliční partnery, aby se zamysleli, jestli tým, který je reprezentuje ve vládě, je to nejlepší, co mají k dispozici,“ upozorňuje Sobotka. Změny v kabinetu prý plánuje na základě schůzek. Hotov chce být do 10. prosince.

„Premiér si rozmyslel svůj další postup a dopisem ho avizuje. Jeho rozhodnutí na změnu členů vlády je plně v jeho kompetenci, on je vedoucí týmu, on je premiér České republiky,“ uvedl v reakci na Sobotkův krok ministr vnitra Milan Chovanec.

Valachová: Úkoly od premiéra plním

Není přitom jasno, kdo by mohl být v ohrožení. Ale během spekulací padají různá jména – nejčastěji je skloňován ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (všichni ČSSD).

„Plním úkoly, které mi předseda vlády uložil. Je to výlučné rozhodnutí pana předsedy,“ reagovala Kateřina Valachová, která v čele ministerstva školství vystřídala svého předchůdce Marcela Chládka loni v červnu.

Dienstbier se prý o místo nebojí

Ani Jiří Dienstbier se o místo podle svých slov nebojí. „Není žádný důvod se obávat. Já bych bral ten dopis předsedy strany jako úvahy, které on sděluje členům strany a které jsou zcela v pořádku, protože my se samozřejmě po volbách musíme zamyslet, jak změnit naši strategii a to ze všech hledisek,“ řekl Dienstbier České televizi.

„Já myslím, že v tuto chvíli nemá smysl takto spekulovat, je čistě na předsedovi sociální demokracie a premiérovi, koho si zvolí do svého týmů v řadách ministrů sociální demokracie, ale také třeba v Lidovém domě, kde si myslím, že je třeba také posílit naše profesionální zázemí. To je doopravdy na něm,“ dodal Dienstbier.

Tejc: Některé ministry bych vyhodil už dřív

Pane poslanče, co říkáte na to, že Bohuslav Sobotka rozeslal straníkům v ČSSD dopis s pátečním datem ohledně chystaných změn ve vládě? 

Jsem rád, že ta má snaha o změnu sociální demokracie má první vítězství, doposud jsem o změnách hovořil jako osamocený rebel, teď se i předseda strany rozhodl pro určité změny. A já jsem tomu rád, jenom je třeba, abychom vedli debatu o tom, jakým směrem se vydáme. A já se do té debaty chci hlasitě zapojit.

Jak vnímáte chystané změny ve vládním týmu, to, že může skončit některý z ministrů?

Je to samozřejmě právo premiéra, on nese odpovědnost. Já se přiznám, že pokud bych byl premiérem, tak jsem k těm změnám přistoupil možná před několika měsíci, nebo u některých po několika měsících. Ale to není věc, za kterou bych pana premiéra kritizoval, je to zcela v jeho kompetenci a ta odpovědnost je jen a jen na něm, koho ve vládě má a kdy koho vymění.

Vy jste navrhl ono vnitrostranické referendum, kdy předsedu strany by měli volit všichni registrovaní členové. Proč jste volil tento krok?

Nebyl to návrh, bylo to doporučení panu předsedovi, aby si posílil svou autoritu jak u členů, tak u veřejnosti tím, že projde hlasováním všech členů, které máme několik let zakotveno ve stanovách. Jestli se tak stane, nebo nestane, o tom musí rozhodnout Ústřední výkonný výbor. Nicméně jeho zářijové jednání bylo zrušeno a bude se konat až v prosinci, tudíž až po lhůtě, kdy je možné toto referendum vypsat.

Jediný, kdo může to jednání svolat a případně se rozhodnout pro to, že bude o předsedovi hlasovat celá členská základna, je pan předseda Sobotka a jak jsem pochopil z jeho vyjádření, nehodlá tak učinit. Ode mě to bylo doporučení a já jsem přesvědčen, že není důvod se členů a jejich rozhodnutí bát.

„Paroubkova kritika mě překvapila“

Že je vaše doporučení nesmysl se nicméně v tomto shodli bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek i ten současný Bohuslav Sobotka. Podle Paroubka by rozložilo stranu na prvočinitele.

Mě vyjádření obou překvapilo. Ale mají na tento názor právo, stejně jako já mám právo na svůj. Byl to však Jiří Paroubek, který prosadil tento institut do stanov, tedy možnost hlasovat pro všechny členy. A byl to Bohuslav Sobotka, který prosadil přímé rozhodování členů o kandidátkách, vnitrostranické referendum a doposud vždy hovořil o tom, že by členové měli o zásadních věcech rozhodovat přímo.

Co přitom říkáte na to, že ČSSD se v posledním povolebním průzkumu STEM propadla až na třetí místo za KSČM, na vedoucí ANO (29,7 procenta) ztrácí se svými 14,4 procenta mnoho?

Mě to nepřekvapuje. Já na průzkumy příliš nedám, nejlepším průzkumem jsou volby a v těch jsme dopadli, jak jsme dopadli. Jen se mi nelíbilo, když někteří se snažili ten nedobrý výsledek svádět nepřímo třeba i na mě. Bylo by to hloupé a bylo by to především v rozporu s logikou, protože veškerá má vyjádření, která byla učiněna o stavu sociální demokracie a o tom, jak se musíme měnit, byla učiněna až poté, co byla data pro průzkumy sesbírána. To znamená: má vyjádření nemohla ovlivnit ty výsledky.

Výsledky průzkumů nelze přeceňovat, na druhou stranu tento skončil pro ČSSD značně nelichotivě. Způsobil z vašeho pohledu i nějaké vnitřní pnutí ve straně? Poslanci Huml či Foldyna (oba ČSSD) uvedli, že by se mělo jednat i o tom, kdo ČSSD povede do budoucna.

O tom se samozřejmě jednat bude a bude se jednat na sjezdu. Já bych spíše byl pro zachování chladné hlavy a byl bych pro to, abychom upřednostnili debatu o programu před debatou o jménech. K tomu bude sjezd a v tuto chvíli si myslím, že není potřeba provádět žádná silná prohlášení, byť ten výsledek je takový.

moiaza ( 4. listopadu 2016 19:02 )

Nejhorší je skutečnost, že slušný a poctivý člověk v tomto státě nemá na vybranou. Není zde ani jedna strana, která by pracovala pro lid této země. Všichni pracují především pro sebe! Proto voliči volí, pokud chodí k volbám, jen menší zlo. Proto jsem přestal chodit k volbám i já. Zlo nevolím!

havran2 ( 4. listopadu 2016 18:18 )

Stejně jim to nepomůže,u voleb padnou na držku ! ! !

ruprecht286 ( 4. listopadu 2016 17:15 )

 Strejc Tejc chápe leccos, není inteligentní, ale ví, kdy se začít cpát do jakého zadku. Nyní pro změnu do Sotkova.. ČSSD by ho měla zbavit. Na druhou stranu, kapři si vlastně rybník nevypustí !!

panda82 ( 4. listopadu 2016 16:59 )

No Sobotko, aby oni nevyměnili tebe, to co udělala tvoje vláda s touto republikou to je hnus, vyhodit všechny , že mají hnůj v palici, to svoje ego předvdějí sami, ale měli by mít úctu a pokoru před voliči, bohužel ten výběr je už nesnesitelný, každý si děl co chce, a teď ještě čekat za co nás vyveksluje za nakradené peníze Horáček

rudyptak48 ( 4. listopadu 2016 16:40 )

Divíte se proč nejsou v politice slušní lidé? Politikem se snad člověk narodí, nebo zdědí genové zatížení po předcích. * NÁŠ SVĚT * Kdo chce s vlky výti, musí s nimi býti. * Ve smečce se prosadíme, každý odpor umlčíme. * Bude slyšet jen náš hlas, a to pořád, v každý čas. * S odpůrci pak zatočíme, diskuzi zde nestrpíme. * Tenhle svět je jenom náš, běda, když ho rád nemáš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa